Wil je graag informatie ontvangen over boeiende lezingen en een overzicht krijgen van nieuwe auteurs op deze website? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief vol inspiratie en handige tips!
Zo veel mogelijk mensen stimuleren om (meer) te lezen: dat is het doel van auteurslezingen.be. Wij zijn ervan overtuigd dat auteurs die over hun werk vertellen daarvoor het beste middel zijn.
Ben je auteur, illustrator, vertaler, striptekenaar of performancedichter en wil je lezingen geven in scholen, bibliotheken, leesclubs, boekhandels, zorginstellingen, sociale of culturele verenigingen? Dan kun je een aanvraag indienen om opgenomen te worden op auteurslezingen.be. Als je op onze website staat, kun je lezingen geven waarbij organisatoren een subsidiekorting van 100 euro per lezing kunnen krijgen op je honorarium.
Elke auteur op de website kan maximaal 15 lezingen per jaar met korting geven. Organisatoren kunnen ook maximaal 15 keer per jaar een korting aanvragen. Bekijk dus steeds of korting nog mogelijk is als je een auteurslezing plant.
Literatuur Vlaanderen ondersteunt via auteurslezingen.be lezingen van literaire makers die het publiek aanzetten tot (meer) lezen. Lezingen die het publiek niet stimuleren om jouw of ander literair werk te lezen, komen niet in aanmerking, bijvoorbeeld louter informatieve lezingen, ‘how-to’-lezingen of lezingen met een therapeutische insteek.
Je kunt het formulier tussentijds opslaan. Pas als je op ‘definitief indienen’ hebt geklikt, nemen we je aanvraag in behandeling.
Een contactaanvraag is de uitnodiging die organisatoren naar jou sturen door het contactformulier onderaan je auteurspagina in te vullen. Je ontvangt het bericht via mail. Je kunt nu met de organisatoren afspraken maken in verband met de lezing.
Een kortingsaanvraag is het formulier dat organisatoren via hun eigen dashboard indienen nadat alle afspraken zijn gemaakt. Let dus op dat er altijd ook een kortingsaanvraag wordt ingediend door de organisator, want alleen een contactaanvraag is niet voldoende om de korting te kunnen toekennen.
Ja, er staat geen limiet op het aantal lezingen per dag die met korting kunnen plaatsvinden. Houd er wel rekening mee dat zowel auteurs als organisatoren 100 euro korting kunnen geven of krijgen voor maximaal vijftien lezingen per kalenderjaar.
Nieuwe lezingaanvragen verschijnen in je dashboard nadat de organisator de aanvraag heeft ingediend, maar je kunt de lezing pas raadplegen en goedkeuren nadat team auteurslezingen de lezing heeft goedgekeurd. Je ontvangt een mailtje zodra dat gebeurd is.
Bij de beoordeling van de aanvragen voor een lezing met korting houdt team auteurslezingen rekening met:
Team auteurslezingen probeert nieuwe aanvragen binnen een maand te behandelen, maar de organisator ontvangt de definitieve bevestiging pas na jouw goedkeuring. Wacht dus niet te lang met het behandelen van nieuwe aanvragen.
Ja, maar alleen als het gaat om lezingen die je op dezelfde dag of binnen 10 dagen voor dezelfde organisatie geeft waar je een lezing met korting geeft. In de aanvraag kan een organisator dus ook lezingen zonder korting toevoegen. Aan het eind van de rit betalen we dan het volledige bedrag voor alle lezingen (met én zonder korting) aan je uit. Aan de organisator bezorgen we een betaalverzoek voor de volledige lezingenreeks en verrekenen we de toegekende korting.
Ja, een organisator kan in één aanvraag meerdere lezingen (met of zonder korting) bundelen, op voorwaarde dat:
Als team auteurslezingen opmerkt dat er toch verschillende aanvragen werden ingediend voor lezingen die eigenlijk gebundeld hadden kunnen worden in één aanvraag, zetten we dat waar nodig zelf recht. Dat betekent dat er soms een aanvraag de status ‘geannuleerd’ krijgt, omdat de lezing uit die aanvraag wordt overgezet naar een andere aanvraag.
Noteer je opmerkingen of de gewenste aanpassingen in het notitieveld van de aanvraag. De organisator en team auteurslezingen ontvangen daarover een melding. Zo communiceren we op een transparante manier met alle partijen over wijzigingen en annuleringen. Gaat het om complexe aanpassingen of heb je vragen? Mail dan naar info@auteurslezingen.be of bel 03 270 31 60.
Je leest waarom het belangrijk is om de korting van 100 euro correct te gebruiken in het artikel 'Korting als stimulans voor organisatoren'.
Je leest alles over onze basistarieven voor auteurslezingen in het artikel 'Tarieven voor auteurs'.
Het bedrag van de kilometervergoeding wordt elk kwartaal herzien door de Vlaamse minister bevoegd voor Bestuurszaken. De actuele kilometervergoeding voor wagens vind je op deze site. De kilometervergoeding voor verplaatsingen per fiets bedraagt 0,25 euro/km.
Literatuur Vlaanderen betaalt het volledige bedrag na afloop van de lezing aan jou en bezorgt de organisator een verzoek tot betaling voor het totale bedrag min de korting. Je ontvangt het honorarium voor lezingen met korting dus van Literatuur Vlaanderen, de organisator betaalt een auteur nooit zelf uit.
Je leest alles over betalingen voor auteurs in het artikel 'Betalingen voor auteurs'.
Na afloop van de lezing vragen we aan auteurs en organisatoren om de financiële afspraken nog een laatste keer te bevestigen. Auteurs met een onderneming moeten in die stap ook hun factuur in de aanvraag opladen. Als dat allemaal in orde is, betekent dat niet dat de betaling aan jou en het betaalverzoek voor de organisator automatisch volgen.
Team auteurslezingen kijkt iedere aanvraag nog na en zorgt ervoor dat de betalingen op de juiste manier in onze boekhouding worden ingeboekt en kunnen worden afgerekend. We verwerken uitbetalingen telkens op datum van de lezing, van oud naar nieuw. Dat betekent dat er vaak wat tijd zit tussen het moment waarop auteurs en organisatoren de financiële afspraken bevestigen en de uitbetaling van de auteur en de verzending van het betaalverzoek.
We proberen steeds om die financiële afhandeling uiterlijk binnen één maand na de lezing af te ronden. Af en toe zit daar een beetje vertraging op, onder andere tijdens erg drukke periodes (zoals de Jeugdboekenmaand) en door het feit dat betalingen maar één keer per week kunnen worden doorgegeven.
Als een lezing niet kan doorgaan, bespreek je dat zo snel mogelijk met de organisator. Daarna breng je ook zo snel mogelijk Literatuur Vlaanderen op de hoogte. De lezing kan dan door ons geannuleerd worden.
Ga zeker na of het mogelijk is om de lezing te verplaatsen naar een later moment. Wanneer er nieuwe afspraken gemaakt zijn, kun je de lezing opnieuw laten activeren. Daarvoor neem je contact op met team auteurslezingen.
Wanneer de organisator de lezing laattijdig en eenzijdig annuleert, verwacht Literatuur Vlaanderen dat de organisator een gepaste financiële compensatie voorziet voor de tijd die jij als auteur al in de voorbereiding hebt geïnvesteerd. Indien nodig kan Literatuur Vlaanderen helpen om daarover afspraken te maken.
Nee, in het subsidiereglement waaraan elke aanvraag wordt getoetst, is de voorwaarde opgenomen dat de korting altijd uiterlijk één maand voor de datum van de lezing moet worden aangevraagd. Aangezien we met een klein team meer dan 3.000 lezingen per jaar ondersteunen, hebben we die maand nodig om alle administratie die komt kijken bij een kortingsaanvraag rond te krijgen. Daarnaast maken we ook in het kader van het gelijkheidsbeginsel geen uitzonderingen.
Staat er iets in je auteurspagina dat niet (meer) klopt of moet er iets toegevoegd worden? Geef dan de gewenste wijzigingen door in het notitieveld dat je vindt via ‘account aanpassen’, en we brengen het voor jou in orde. Waarom werken we zo?
Alle covers worden in onze website opgeladen via een link met bibliotheek.be, op basis van het ISBN-nummer van je publicatie(s). Als op die website een foute afbeelding of geen afbeelding staat, heeft dat ook invloed op de manier waarop je cover op auteurslezingen.be verschijnt. Als je daar vragen over hebt, kun je het best contact opnemen met je uitgever. Wil je nieuwe titels toevoegen bij de uitgelichte covers of wil je oude titels vervangen, laat dan een bericht achter in het notitieveld dat je vindt via ‘account aanpassen’, dan maken wij daar graag werk van.
Je kunt als auteur maximaal drie titels uitlichten op je pagina. Zo willen we vermijden dat organisatoren door lange lijsten en opsommingen moeten scrollen, en het overzicht verliezen. Met drie boeken op je pagina kun je enkele titels in de kijker zetten zonder dat organisatoren overvallen worden door een overdaad aan boeken. Organisatoren kunnen bovenaan elke auteurspagina ook doorklikken naar jouw website of kunnen terecht in databanken als bibliotheek.be, waar ze een volledige bibliografie kunnen terugvinden.
Ja, dat kan, op voorwaarde dat je op de website van de Schrijverscentrale staat. De organisator uit België moet de aanvraag voor je lezing(en) via een apart formulier indienen – in het artikel ‘Nodig eens een auteur uit Nederland uit’ lees je hoe organisatoren de korting kunnen aanvragen. Nadat de aanvraag ingediend is, maakt team auteurslezingen een account voor je aan op de website, zodat je de aanvraag ook kunt raadplegen en verwerken via de site. Wij houden je daar via mail van op de hoogte. Je hoeft zelf dus geen aanvraag in te dienen om lezingen te kunnen geven via auteurslezingen.be. Je hebt als Nederlandse auteur alleen geen zichtbare auteurspagina op onze website, want organisatoren uit Vlaanderen kunnen immers je pagina op de website van de Schrijverscentrale raadplegen.