Heb je op deze website een auteur, illustrator, vertaler, striptekenaar of performancedichter gevonden die je wilt uitnodigen voor een lezing? Dan kun je aan Literatuur Vlaanderen een korting van 100 euro vragen.

Elke auteur op de website kan maximaal 15 lezingen per jaar met korting geven. Als organisator kun je ook maximaal 15 keer per jaar een korting aanvragen. Bekijk dus steeds of korting nog mogelijk is.

Zo vraag je de korting aan

 1. Neem contact op met de auteur van je keuze. Klik hier als het om een auteur uit Nederland gaat.
 2. Maak samen met de auteur de nodige praktische, financiële en inhoudelijke afspraken.
 3. Maak een account aan op deze website.
 4. Klik op 'korting aanvragen' en vul het formulier in.
 5. Vraag de korting ten laatste een maand voor de lezing aan via je account.
 6. Literatuur Vlaanderen en de auteur kijken je aanvraag na.
 7. Je ontvangt een definitieve bevestiging wanneer de auteur de aanvraag goedkeurt.
 8. Je kunt nu rekenen op de korting van 100 euro! Je vindt de lezing terug in je overzicht.

zo ontvang je de korting

 1. Na afloop van de lezing vragen we je om de financiële afspraken te bevestigen en om een korte evaluatie in te vullen. Dat kan via je account.
 2. Literatuur Vlaanderen betaalt het volledige bedrag rechtstreeks aan de auteur. Dat kan pas gebeuren nadat we van jou en de auteur bevestiging hebben ontvangen dat de financiële afspraken kloppen.
 3. Daarna ontvang je een verzoek tot betaling van Literatuur Vlaanderen voor het bedrag dat je met de auteur hebt afgesproken, min de korting van 100 euro.
 4. Je betaalt dus aan Literatuur Vlaanderen voor de lezing, volg hiervoor de instructies op het verzoek tot betaling van Literatuur Vlaanderen. Je ontvangt dit betaalverzoek via mail van ons. Betaal nooit rechtstreeks aan de auteur.

Lees nu het volledige reglement

Wat is er veranderd?

Organiseer of gaf je al langer lezingen? Ben je benieuwd naar wat er veranderd is in het proces?

Veelgestelde vragen

Kunnen er op dezelfde dag meerdere auteurslezingen met korting plaatsvinden?

Ja, zowel organisatoren als auteurs kunnen 100 euro korting krijgen of geven voor maximaal vijftien lezingen per jaar. Er staat geen limiet op het aantal lezingen per dag die met korting kunnen plaatsvinden.

Helpt Literatuur Vlaanderen ook met de financiële afhandeling van auteurslezingen die zonder korting plaatsvinden?

Ja, maar alleen als het gaat om lezingen van een auteur die op dezelfde dag of in dezelfde week voor dezelfde organisatie een lezing met korting geeft. In de aanvraag kun je ook lezingen zonder korting toevoegen. Aan het eind van de rit betalen we dan het volledige bedrag voor alle lezingen (met én zonder korting) aan de auteur uit. Aan de organisator bezorgen we een betaalverzoek waar de toegekende korting in verrekend wordt.

Moet de organisator de auteur zelf uitbetalen?

Nee, de organisator betaalt de auteur nooit zelf uit. Literatuur Vlaanderen betaalt het volledige bedrag aan de auteur en bezorgt de organisator een verzoek tot betaling voor het totale bedrag min de 100 euro korting.

Hoe lang duurt het voor de betalingen worden uitgevoerd?

Na afloop van de lezing vragen we aan auteurs en organisatoren om de financiële afspraken nog een laatste keer te bevestigen. Auteurs met een onderneming moeten in die stap ook hun factuur in de aanvraag opladen. Als dat allemaal in orde is, betekent dat niet dat de betaling aan de auteur en het betaalverzoek voor de organisator automatisch volgen.

Team auteurslezingen kijkt iedere aanvraag nog na en zorgt ervoor dat de betalingen op de juiste manier in onze boekhouding worden ingeboekt en kunnen worden afgerekend. We verwerken uitbetalingen telkens op datum van de lezing, van oud naar nieuw. Dat betekent dat er vaak wat tijd zit tussen het moment waarop auteurs en organisatoren de financiële afspraken bevestigen en de uitbetaling van de auteur en de verzending van het betaalverzoek.

Net zoals voorheen proberen we steeds om die financiële afhandeling uiterlijk binnen één maand na de lezing af te ronden. Af en toe zit daar een beetje vertraging op, onder andere tijdens erg drukke periodes (zoals de Jeugdboekenmaand) en door het feit dat betalingen maar één keer per week kunnen worden doorgegeven.

Een met korting geplande lezing kan door omstandigheden niet doorgaan. Wat nu?

Als een lezing niet kan doorgaan, bespreek je dat zo snel mogelijk met de andere partij. Daarna breng je ook zo snel mogelijk Literatuur Vlaanderen op de hoogte. De lezing kan dan door ons geannuleerd worden.

Ga zeker na of het mogelijk is om de lezing te verplaatsen naar een later moment. Wanneer er nieuwe afspraken gemaakt zijn, kun je de lezing opnieuw laten activeren.

Wanneer de organisator de lezing laattijdig en eenzijdig annuleert, zoekt Literatuur Vlaanderen met zowel de organisator als de auteur naar een overeenkomst waarbij de organisator een gepaste financiële compensatie voorziet voor de tijd die de auteur al in de voorbereiding heeft geïnvesteerd.

Kunnen auteurs uit Nederland ook lezingen met korting geven?

Ja, dat kan. Als de auteur die je wilt uitnodigen op de website van de Schrijverscentrale staat, kan je een korting aanvragen voor de lezing met die auteur. In dit artikel lees je hoe je dat moet doen.