Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie
Thema’s
Burgerschap, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, school
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar

Yule Hermans

Biografie

In haar illustraties probeert Yule Hermans (1996) kleine verhalen te vertellen. Ze werkt op gevoel en creëert zo sfeervolle en poëtische beelden. Doordat ze realiteit en magie door elkaar laat lopen, worden haar illustraties vaak erg gelaagd.

In 2018 studeerde ze af aan het Sint Lucas in Antwerpen. Sindsdien illustreerde ze verschillende boeken, waaronder 'Geef wacht' (Van Halewyck, 2020), en volgde er een solotentoonstelling.  Naast illustraties voor kinderboeken maakt ze ook editorial illustraties, geboortekaartjes en autonoom werk. En soms verhuist ze haar tekentafel naar een podium waar ze live illustraties maakt bij vertelvoorstellingen.

Uitgelichte titels

Cover van boek Hoe groen klinkt een gitaar? en 99 andere dingen die je moet weten over klassieke muziek

Hoe groen klinkt een gitaar? en 99 andere dingen die je moet weten over klassieke muziek

Cover van boek Geef Wacht!

Geef Wacht!

Cover van boek De Langste Nacht

De Langste Nacht

Lezingen

Lezingen door Yule zijn voornamelijk gefocust op illustratie. Dit gaat van de technische aspecten van het illustreren tot de kracht van verbeelding. 

Ze bouwt een lezing op rond een live illustratie. Ze begint met een korte inleiding over haar werk en publicaties en vertelt meer over de techniek, het verhaal of het thema waar de live illustratie over gaat. Na de inleiding begint ze met tekenen, wat door het publiek te volgen is op een groot scherm. Waar de illustratie over gaat, zal afhangen van de reden voor de lezing. Het kan een beeld zijn uit een boek dat ze illustreerde, maar ook een illustratie bij een ander verhaal of thema. Het slot kan het einde van de live illustratie zijn, maar er kan ook nog ruimte zijn voor een gesprek als hier nood aan is. 

Een andere optie is om een kleine workshop illustratie te koppelen aan een lezing. 

Een workshop gaat over het vertalen van tekst of een verhaal naar een beeld. Yule pakt dit op verschillende manieren aan. Zo kan er gewerkt worden in spelvormen of met transfertechnieken in monoprint. Voor eender welke vorm van workshop moeten de deelnemers geen kunstenaars zijn. De drempel is laag en het idee is dat iedereen kan tekenen en verhalen kan verbeelden.

Praktisch

  • De organisator voorziet een beamer met HDMI-aansluiting.
  • De live illustraties worden meestal gemaakt met potlood en verf op papier en gefilmd en live geprojecteerd met een videocamera via een beamer op een scherm. Als de locatie een overhead projector ter beschikking heeft kan Yule hier ook op werken met zwarte verf(stift).
  • Bij workshops liefst een maximum groepsgrootte van 15 kinderen.

Neem contact op met Yule Hermans

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.