Lezingen over lichamelijke opvoeding en gezondheid

Op onze website kun je auteurs zoeken op basis van verschillende onderwijsthema’s of sleutelcompetenties in het (secundair) onderwijs. Om je te helpen bij de zoektocht naar de juiste auteur om over een bepaald thema te vertellen, lanceren we voor elk thema een oproep bij auteurs om toe te lichten hoe ze met dat thema aan de slag gaan.

De suggesties hieronder worden aangevuld telkens als we nieuwe reacties ontvangen.

Els Beerten

In haar lezing over ‘Lopen voor je leven’ focust Els Beerten op het ontdekken van de mentale kracht in elke mens, en de mogelijkheden die sport en lichaamsbeweging bieden om die kracht tot volle bloei te laten komen. “In het boek worstelt het hoofdpersonage Noor met een jeugdtrauma. Als ze op een keer in paniek het huis uitrent, ontdekt ze hoeveel rust het hardlopen haar geeft. Elke keer als ze weer het gevoel krijgt dat ze gek wordt van het piekeren, rent ze het bos in, zo lang en zo hard als ze dat nodig vindt. Al snel blijkt dat ze bijzonder getalenteerd is en alles in huis heeft om een kampioen te worden. Stap voor stap, door het behalen van kleine overwinningen op zichzelf, begint ze te geloven dat ze meer is dan wat haar ooit overkomen is.”

Naar haar auteurspagina

Do Van Ranst

In zijn lezingen over ‘Voluit Samuel’ gaat Do Van Ranst met de leerlingen in gesprek over ADHD en de link met sport en spel. “Samuel is een jongen met ADHD en dat is de reden dat hij ooit begon te turnen. Op aanraden van de schoolpsychologe zocht zijn mama een sport voor hem om er zijn (teveel aan) energie in kwijt te kunnen. Ze had iets gelezen over trampoline springen, dus ging hij eerst dat doen, maar zijn motoriek liet dat niet helemaal toe en zo schoof hij door naar turnen op de mat (acro- en demogym).”

Naar zijn auteurspagina

Joris Thys & Brigitte Minne

Brigitte Minne en Joris Thys zijn fervente voetbalsupporters en vinden de Ronde van Vlaanderen geweldig. Dat is ook aan hun boeken te zien. Samen maakten ze twee boeken rond thema sport en spel:

  • ‘De ronde van varken’, over de Ronde van Vlaanderen, is een doldwaas wielerverhaal over de zin en onzin van prestatiedrang;
  • ‘Gorilla is moe’, over de Rode Duivels, is een warm verhaal over vriendschap, samenwerking en sport als medicijn bij depressie.

Naar de auteurspagina van Brigitte

Naar de auteurspagina van Joris

Kristien Dieltiens

Lezingen over ‘Dansen voor je leven’ gaan over de echtgebeurde vlucht vanuit Afghanistan naar Nederland, over je eigen weg kiezen en over de passie voor dansen. “Meysam Noori is negen als hij samen met zijn moeder, broertje en zusje uit Afghanistan vlucht. Aanvankelijk verloopt de integratie voor de kinderen in Nederland vrij vlot. Dansen wordt algauw Meysams passie en vult de leegte van het gemis van zijn vader en grote broer. Meysam is 21 als hij deelneemt aan So you think you can dance en zijn carrière in een stroomversnelling komt. Je kunt Meysam zien dansen op youtube, zijn verhaal lezen in tal van interviews in kranten en tijdschriften, maar vooral in deze getuigenis.”

Naar haar auteurspagina

Rik Dewulf & Tom Dewulf

De reeks ‘Ik voel me goed’ van Rik en Tom Dewulf staat in teken van mentale en fysieke gezondheid. “Als de deelnemers bereid zijn om actief mee te doen, is dat echt een heel leuke ervaring. Onze auteurslezing over ‘Ik voel me goed – yoga’ beweegt groot en klein. In letterlijke zin. De yoga-oefeningen uit het boek worden uitgevoerd terwijl ik voorlees wat je kan voelen of denken bij elke pose. Samen bewegen zorgt voor een leuke, ontspannen en grappige lezing.”

Naar de auteurspagina van Rik

Annick Beyers

Annick is naast schrijver ook yogadocent. Met haar lezingen wil ze het belang van leesplezier én beweging in de verf zetten. “Om het leesplezier aan te wakkeren vertel ik de eerste 20 minuten op een interactieve manier over de verhalen van Oscar en Felix. Zittend op yogamatjes mogen de kinderen gewoon luisteren. Het tweede deel van de lezing mogen ze mee bewegen door de yoga-oefeningen te imiteren die ik voordoe. Uiteraard zijn de oefeningen een uiting van wat er zich in het verhaal afspeelt. Na 50 minuutjes hebben we ons doel bereikt: het belang van lezen in de verf gezet en goed bewogen. Heerlijk voor body and mind.”

Naar haar auteurspagina

Annick Beyers

MEER TIPS?

Ben je auteur, sta je op onze website en geef je ook lezingen rond dit thema? Geef ons een seintje via info@auteurslezingen.be met wat toelichting over hoe je precies rond dat thema werkt in je lezing. Dan zetten we jou ook in dit overzicht.

Ben je leerkracht en nodigde je een auteur van deze site uit om over dit thema een lezing te geven? Laat het ons ook weten via info@auteurslezingen.be en we nemen contact op met de auteur in kwestie om in dit overzicht te worden opgenomen.

ANDERE THEMA’S

Ook rond andere thema’s maken we overzichten waarin auteurs meer toelichting geven hoe ze ermee aan de slag gaan in de klas: