Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur, Strips
Thema’s
Leescompetenties, Mens en maatschappij, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar

Rik Dewulf

Biografie

Rik Dewulf (1958) startte zijn loopbaan met de stripreeks ‘Happy’ in de toenmalige Stipkrant, de gratis bijlage in de krant De Standaard-Het Nieuwsblad. Hij verleende tien jaar lang zijn medewerking aan de studio van Merho voor de stripreeks ‘Kiekeboe’. In 1998 richtte hij, samen met collega De Marck, de tekenstudio Studio Max! op, met als voornaamste realisaties de strips over ‘Stam & Pilou’, de mascottes van Bpost, drie postzegelontwerpen en tal van illustraties voor onder meer Gervais, Danone en Electrabel.  

Vanaf 2011 ontdekte Rik een nieuwe passie: het schrijven en tekenen van kinderboeken. Sindsdien verschenen tal van verhalen van zijn hand over de figuren Knuf, Lotta, Pauwtje Pio en Ridder Milan.

Lezingen

De lezing 'Striptekenen' is opgedeeld in twee delen:

 1. Hoe ontstaat een stripfiguur? Dit is een doemoment. Rik toont hoe je zelf een stripfiguur kunt maken door geen cirkel maar een andere basisvorm te kiezen voor het hoofd: een vierkant, peer, banaan of ster bijvoorbeeld. Vervolgens leer je hoe je je stripfiguur emoties (verdrietig, boos, verliefd) kunt geven en kunt animeren door te spelen met wenkbrauwen, mond en ogen.
 2. Hoe komt een stripverhaal tot stand? Rik legt uit hoe een strip tot stand komt van a tot z, telkens met het nodige documentatiemateriaal uit eigen werk.

In de lezing ‘pauwtje Pio’ brengt Rik samen met Ruth Brillens het verhaal tot leven via een poppenanimatie. Ook voor Ruth kun je een korting aanvragen op deze website.

Praktisch

Voor de lezing 'Striptekenen':

 • Graag een schoolbord of whiteboard (geen flipchart) voor het doemoment.
 • De kinderen zitten aan een tafel, zodat ze kunnen tekenen, en hebben nodig:
  • gewoon wit kladpapier,
  • een grijs potlood,
  • een gom,
  • een scherper.

Neem contact op met Rik Dewulf

Interesse in een lezing? Contacteer de auteur via dit formulier. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.