18 nieuwe auteurs

Hoera! De lijst met auteurs en illustratoren die gesubsidieerde lezingen geven, is weer wat langer geworden. Het zijn opnieuw auteurs die over diverse onderwerpen spreken: van verlies en rouwverwerking tot framing en communicatiemanagement, van de geschiedenis van de eerste generatie Congolezen in ons land tot het vluchtelingenverhaal van een dertienjarig Afghaans meisje. Ontdek de nieuwe auteurs hieronder, gesorteerd per genre, en klik door naar hun volledige profiel.

Non-fictie

Fatima Noori

Fatima Noori is een jonge Afghaans-Belgische schrijfster. Zes jaar geleden ging ze samen met haar familie op de vlucht en na een afschuwelijke reis belandde ze in België. In 2021, toen ze dertien jaar was, debuteerde ze met ‘Het boek van Fatima’ (Standaard Uitgeverij), waarin ze wil laten zien dat vluchtelingen mensen zijn zoals iedereen. Sindsdien gaat ze Vlaanderen rond om lezingen en workshops te geven over hoe het is om vluchteling te zijn en over omgaan met onmacht en racisme.

Naar het profiel van Fatima

Fatima Noori

Eva Kamanda

Eva Kamanda is actrice en presentatrice. Ze werd geboren in Brussel, de stad waar haar Congolese overgrootvader zich in 1930 als nieuwkomer vestigde. Samen met haar partner Kristof Bohez (zie hieronder) schreef ze zijn verhaal neer in het boek ‘Een verzwegen Leven’ (Uitgeverij Vrijdag, 2022). Het boek koppelt de emotionele zoektocht van een achterkleindochter aan het gereconstrueerde wedervaren van een overgrootvader. In één beweging wordt het ook een foto van een vroege generatie Congolezen in België die meer eer toekomt dan vooralsnog toebedeeld.

Naar het profiel van Eva

Eva Kamanda

Kristof Bohez

Kristof Bohez begon na zijn opleiding journalistiek meteen te werken voor Het Nieuwsblad, waar hij zich gaandeweg specialiseerde in verhalende reportages, niet zelden met minderheden als focus. In 2019 ging hij samen met partner Eva Kamanda (zie hierboven) graven in het verleden van haar Congolese overgrootvader, die in 1930 in België neerstreek. ‘Een verzwegen Leven’ (Uitgeverij Vrijdag, 2022) koppelt de emotionele zoektocht van een achterkleindochter aan het gereconstrueerde wedervaren van een overgrootvader.

Naar het profiel van Kristof

Kristof Bohez

Ann Kindts

Ann Kindts had als kind al een levendige fantasie, die ze voedde door tot diep in de nacht spannende jeugdboeken te lezen. Het was haar manier om te ontsnappen aan de harde realiteit. Geïnspireerd door al die verhalen, pende ze eigen avonturen, gedachten en gevoelens in dagboeken neer. Toen ze in 2015 een uitgesteld rouwproces doormaakte en in de literatuur geen herkenning vond, besloot ze om die lacune zelf in te vullen. Dat resulteerde in het openhartige relaas ‘Voor altijd in mijn hart’ (Witsand Uitgevers, 2018).

Naar het profiel van Ann

Ann Kindts

Baldwin Van Gorp

Baldwin Van Gorp is hoogleraar communicatiemanagement en journalistiek aan de KU Leuven. Als auteur en als wetenschappelijk onderzoeker is hij geïntrigeerd door de vraag hoe we als mens verhalen kunnen vertellen die de ambitie hebben om de waarheid te vertellen, of alleszins die indruk willen wekken. Zijn wetenschappelijk onderzoek gaat over ‘framing’ van allerlei maatschappelijke thema’s en hij is erg geïnteresseerd in het werk van journalisten, fotografen en cartoonisten. Dat resulteerde in ‘Verdraaid! Het nieuws anders bekeken’ (Pelckmans, 2022).

Naar het profiel van Baldwin

Baldwin Van Gorp

Emiliano Acosta

Emiliano Acosta is hoofddocent wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Brussel en gastdocent aan de Universiteit Gent en de Università degli Studi di Catania in Italië. Emiliano is een gepassioneerde lezer van filosofische bronteksten en wil anderen met die passie besmetten. Met zijn boek ‘Plato lezen: liefde, filosofie en democratie in de Apologie van Socrates’ (VUB Press, 2020) wil hij iedereen aanmoedigen om kennis te maken met de literaire genialiteit van Plato door zelf Plato’s werken te lezen. Het boek werd in 2021 genomineerd voor de Socratesbeker.

Naar het profiel van Emiliano

Emiliano Acosta

Erik De keersmaecker

Erik De keersmaecker is een gediplomeerd historicus die verliefd werd op Groot-Brittannië. In de jaren 1990 publiceerde twee reisgidsen, over Kent en Sussex, en hij pikte de schrijversdraad weer op in samenwerking met Harry De Paepe. Samen schreven ze ‘Haunted’ (Ertsberg, 2022), een boek over de geesten en spoken van over het Kanaal, en waarom de Britten daar zo gek op zijn. Net zoals het boek gaat de lezing over de unieke band van Britten met hun spoken, en waar die fascinatie dan wel vandaan komt.

Naar het profiel van Erik

Erik De keersmaecker

Illustratie

Flore Deman

Flore Deman is een prijswinnende illustrator met een veelzijdig portfolio dat zowel illustraties voor kranten en magazines als voor kinderboeken omvat. Haar fijngevoelige, speelse tekeningen worden steevast gekruid met een pittige portie kleur en laten zich nog het best vertalen als een feeëriek universum waarin ze haar toeschouwer zachtjes, laag na laag, meeneemt naar de kern van het verhaal. Voor Pelckmans illustreerde ze drie humoristische prentenboeken met dieren in de hoofdrol en bij Uitgeverij Vrijdag publiceerde ze twee kinderboeken.

Naar het profiel van Flore

Flore Deman

Inge Rylant

Inge Rylant is een illustrator en printontwerper uit Antwerpen. Ze maakt de illustraties voor ‘Wijze Weetjes’ (Pelckmans), een reeks die het genre ‘weetjesboeken’ op een heel nieuwe manier invult en kinderen op een andere wijze naar de wereld laat kijken. Met haar debuut ‘Mag je haaien aaien?’ won ze de prijs van de Leesjury en een Henry van de Velde Award. Ook bracht ze enkele kartonboekjes voor de allerkleinsten uit, en recent ook een non-fictieboek voor kinderen vanaf 4 jaar.

Naar het profiel van Inge

Inge Rylant

Kristien Aertssen

Kristien Aertssen studeerde na haar bachelor Romaanse filologie nog grafische vormgeving en illustratie in binnen- en buitenland. Ze gaf respectievelijk les aan de academie van Sint-Niklaas en de academie van Antwerpen, waar ze een illustratieafdeling oprichtte. Zo heeft ze talloze illustratoren opgeleid, onder wie Paul Verrept, Riske Lemmens, Erica Cotteleer en Louize Perdieus. Haar eigen illustraties voor prentenboeken en dichtbundels verschenen bij De Eenhoorn, Querido, Leopold, Lannoo en Davidsfonds. Haar werk werd bekroond met diverse prijzen, waaronder de Boekenpauw en de Picturale 2005 in Ronse.

Naar het profiel van Kristien

Kristien Aertssen

Proza

Jelle Dehaes

Jelle Dehaes studeerde filosofie, culturele studies, moraalwetenschappen en vrije kunsten. Hij doceerde meer dan tien jaar filosofie in het secundair onderwijs. Momenteel is hij leerkracht zedenleer aan de kunsthumaniora in Antwerpen. Hij is medeauteur van ‘Sofia, mijn lief’ (Plantyn, 2008), een inleidend boek over filosofie, en publiceerde als Nieuwe Lichting bij De Optimist. De voorbije jaren werkte hij aan zijn debuutroman ‘Wij zijn de optimisten’ (Uitgeverij Vrijdag, 2022), waarin zijn liefde voor hedendaagse filosofie zich vertaalt in een spannend verhaal.

Naar het profiel van Jelle

Jelle Dehaes

Wouter Dehairs

Wouter Dehairs is een schrijver van misdaadromans. Hij denkt dat hij een unieke blik heeft op de wereld en wil die blik, via de omweg van zijn romans, graag delen met anderen. Die romans spelen zich opvallend vaak af in Brussel, de Belgische hoofdstad die haar functie als decor van zich afschudt en het podium opeist als grillige, inspirerende, duistere hoofdfiguur. Zijn derde boek, ‘Nachtstad’ (Lannoo, 2021), werd bekroond met de Knack Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman.

Naar het profiel van Wouter

Wouter Dehairs

kinder- en jeugdliteratuur

Liesbeth Talboom

Liesbeth Talboom is auteur van kinderboeken, copywriter, marketeer, ondernemer en mama van drie. In haar kinderverhalen zit steeds een flinke scheut fantasie en veel aandacht voor emoties, gevoelens en het zelfvertrouwen van kinderen. Ze schrijft voor peuters tot prepubers en alles daartussenin. In 2022 publiceerde ze 'Nee, dierenverhalen voor kinderen die het liefst op alles nee zeggen’ (Pelckmans), een bundel vol inspirerende verhalen die allemaal vertellen dat het soms een heel goed idee kan zijn om luid NEE te zeggen tegen datgene wat de wereld van je verwacht.

Naar het profiel van Liesbeth

Liesbeth Talboom

Wendy Huyghe

Wendy Huyghe schuimde al de halve wereld af op zoek naar verhalen en maakte talloze portretten voor kranten en humanitaire organisaties. Tegenwoordig haalt ze de inspiratie uit haar eigen hoofd en legt ze zich toe op (film)scenario’s en literatuur. ‘Zeevonk’ (Pelckmans, 2022) is haar debuutroman voor jongeren, een magisch zee-avontuur over plots verlies. Wendy werkte in het verleden voor radio en tv en als woordvoerder voor ngo’s. Dit maakt van haar een vlotte spreker en een vat vol verhalen.

Naar het profiel van Wendy

Wendy Huyghe

Jean-Claude van Rijckeghem

Jean-Claude van Rijckeghem is scenarist en schrijft historische romans voor jongeren en jongvolwassenen. Romans als ‘Onheilsdochter’, ‘Jonkvrouw’, ‘Galgenmeid’ en ‘IJzerkop’ spelen zich af in lang vervlogen tijden. Jean-Claude houdt ervan om de geschiedenis te vertellen vanuit een vrouwelijk standpunt en in zijn romans voert hij dan ook sterke vrouwelijke hoofdpersonages op. Ook snijdt hij in zijn boeken thema’s aan die vandaag betekenis hebben, zoals gender en identiteit.

Naar het profiel van Jean-Claude

Jean-Claude van Rijckeghem

Eva Linden

Eva Linden is een jonge schrijfster uit Lier, die het liefst van al wegdroomt bij een heerlijk spannend verhaal. Als kind wilde ze schrijfster of ridder worden, dus schrijft ze vooral fictieve verhalen die zich in een andere tijd of ruimte afspelen. Daarnaast vindt ze het heerlijk om haar passie voor boeken door te geven aan anderen. Het liefst werkt ze met kinderen van 10 tot 14 jaar, omdat die nog een heerlijke, kinderlijke fantasie bezitten. Als je op zoek bent naar iemand die een groep kan enthousiasmeren om aan de slag te gaan met pen en papier ben je bij Eva aan het juiste adres!

Naar het profiel van Linde

Eva Linden

Emke Dierickx

Emke Dierickx werkt sinds 2009 als docente sociaal werk bij de hogeschool Odisee in Brussel. Daarnaast maakt ze zo veel mogelijk tijd vrij om te schrijven. Het is niet alleen haar creatieve uitlaatklep, tijdens moeilijke periodes in haar leven vond ze ook een houvast in pen en papier. Zo ontstond ook het verhaal ‘Altijd grote zus’. Emke schreef het verhaal nadat haar tweede zwangerschap eindigde in een miskraam. In die periode besefte ze meer dan ooit hoe belangrijk het is om gevoelens te benoemen en te delen, ook met kinderen.

Naar het profiel van Emke

Emke Dierickx

Strips

Steven de Rie

Steven de Rie begon al te krabbelen op papier zodra hij als peuter een kleurpotloodje kon vasthouden. Toen hij de stripboeken van zijn oudere zus ontdekte, was hij helemaal verloren. Asterix, Spinneman, Lucky Luke: hij wilde ook striptekenaar worden en eigen helden en werelden bedenken. Sinds 1997 hij mee aan de strips van Willy Linthout, dat zijn intussen al 133 stripalbums. Zijn eigen werk gaat van popartschilderijen tot superheldenstrips. Het meeste trots is hij op het boek ‘Striptekenen!’ (Lannoo, 2020), een uitgebreid leerboek voor kinderen en jongeren over striptekenen.

Naar het profiel van Steven

Steven de Rie