5 x focus op stilte & rust

Op 21 mei is het internationale dag van de meditatie, een uitnodiging om je even terug te trekken uit de drukte van alledag. Dat kan op verschillende manieren: met meditatie of yoga, maar ook via een boek of een auteurslezing over die onderwerpen. Hieronder vind je alvast enkele tips en suggesties rond het thema 'stilte & rust'.

Annick Beyers

Annick is naast schrijver ook yogadocent. Met haar lezingen wil ze het belang van leesplezier én beweging in de verf zetten. Dat viel in de smaak bij organisator Elien Veys van bibliotheek De Letterschuur in Zonnebeke. “Annick kan heel boeiend vertellen en haar lezing is de ideale combinatie tussen kinderen warm maken voor verhalen en heel hun lichaam erbij betrekken. De kinderen hebben er deugd van om eens los te zijn van schermen en al hun zintuigen te gebruiken. Ook de leerkrachten raakten geïnspireerd om met de verhalen aan de slag te gaan in de klas.”

Naar de auteurspagina van Annick

Annick Beyers

Inge Bogaerts

Illustrator Inge geeft verschillende soorten lezingen, onder meer over meditatie voor kinderen, genaamd 'reis in de aarde’. De kinderen leren Ti, Mo en Thé kennen, gidsen die op alle domeinen (hoofd, hart & buik) onvoorwaardelijk voor hen zorgen. Via die drie gidsen leren kinderen voor zichzelf te zorgen. De lezing viel in de smaak bij Liesbeth Damen van K'do - muzische basisschool in Antwerpen. “Inge is een enthousiaste verteller die luistert en tijd neemt voor de vragen van de kinderen. Ze kon haar werk naar hun leefwereld brengen, met tussendoor wijze levenslessen. Een aanrader!”

Naar de auteurspagina van Inge

Inge Bogaerts

Lotte Dodion

“Lotte Dodion doet haar naam als poëziemissionaris alle eer aan,” vertelt Agnes Schreurs van Davidsfonds Dilsen-Stokkem. “Ze gaf een bijzonder boeiende en bij wijlen meeslepende performance, waarbij de kracht en de functie van poëzie zowel in het persoonlijk als maatschappelijk leven duidelijk werd.” Lotte is dichter, performer en poëziemissionaris. Haar gedichten zijn toegankelijk en eigenzinnig. Haar optredens zachte donderpreken. Daarnaast houdt Lotte enorm van samenwerkingen met muzikanten. Met Adriaan de Roover (Oaktree) bracht ze bijvoorbeeld een muzikaal-poëtische meditatie uit.

Naar de auteurspagina van Lotte

Lotte Dodion

Virginie Platteau

Al jaren is Virginie mateloos gefascineerd door stilte, in alle facetten. Geluidsoverlast en overprikkeling, de nood aan en tegelijk angst voor rust, de impact van (gebrek aan) stilte op een leerproces en de voorwaarde van stilte voor creatie. Dat Virginie boeiend over het onderwerp kan praten, getuigt Veerle Bosteyn van Avansa Gent. “Virginie hield een waardevolle lezing met voldoende beeldmateriaal en citaten. Ze bewaarde een goed evenwicht tussen feitelijke en kunstzinnige beschouwing. Het publiek was erg geïnteresseerd en er was voldoende tijd om vragen te stellen. Een heel mooie voormiddag dus.”

Naar de auteurspagina van Virginie

Virginie Platteau

Joris Capenberghs

Cultuurhistoricus, antropoloog en vertaler Joris Capenberghs beweegt zich als wandelaar, publicist, vertaler en curator op het snijvlak van landschappen, erfgoed, taal, artistieke expressie en natuurbeleving. Joris geeft lezingen over allerlei literaire, cultuurhistorische en ecofilosofische thema’s, onder meer over zijn vertalingen van de literaire essays ‘Ode aan het wandelen’ en ‘Over stilte’ van de Franse antropoloog David Le Breton. Tijdens zijn lezingen wandelt Joris door de boeken, licht hij ze toe en leest hij passages voor.

Naar de auteurspagina van Joris

Joris Capenberghs

Meer stilte & rust?

Zoek een auteur door een specifieke zoekterm in te geven.