“Het is fascinerend om geïnspireerd te worden door elkaars woorden”

Woensdagavond in de bibliotheek van Heusden-Zolder: Nicole van Bael en Jos Verlooy, samen Elvis Peeters, geven een auteurslezing over hun boek ‘Ommelanden’ voor de leesgroep van de bib. Greet Hendrix, die de groep begeleidt, vertelt waarom ze het schrijversduo heeft uitgenodigd: “Enkele jaren terug rapte Elvis Peeters vertaalde gedichten van Henric van Veldeke, de eerste volkstalige schrijver van de Lage Landen. Dat was me bijgebleven. Ik denk niet dat iemand van onze leesgroep al eens iets van Elvis Peeters gelezen heeft en ik probeer graag nieuwe auteurs aan te reiken. Ik ben vroeger leerkracht Nederlands geweest, hè!”

Auteurslezing Elvis Peeters

Ik vind het vooral belangrijk dat deelnemers hun leeservaringen kunnen uitwisselen, niet dat ik een ‘exposé’ geef over het boek. Een leesgroep is namelijk ook een sociale gebeurtenis: het geeft mensen een reden om elkaar te zien. Er is ook ruimte om in te gaan op persoonlijke gebeurtenissen.

Leesgroepbegeleider Greet Hendrix

Aan het begin van hun lezing lichten Nicole en Jos hun oeuvre kort toe om daarna in te zoomen op het boek dat iedereen in de zaal gelezen heeft: ‘De Ommelanden’. “Het boek is verschenen in 2019, maar we schreven het een jaar eerder,” vertelt Jos. “Op een gegeven moment waren we op vakantie in Normandië en belandden we midden in een protest van de Gele Hesjes. Ik zei tegen Nicole: oei, nu zitten we echt midden in ons boek! Helemaal in het thema.” Nicole vult aan: "We schrijven over de dingen die ons bezighouden, zoals sociale thema’s, het klimaat en profetieën. Er wordt niet altijd voor iedereen in de samenleving gezorgd, er is altijd wel een wij en een zij. We problematiseren thema’s, maar pakken de lezers niet bij het handje. We nemen hen au sérieux, die zijn wel beslagen genoeg om zelf verder te denken.”

Het voordeel van een boek van Elvis Peeters: je betaalt het één keer, maar je moet het twee keer lezen om het helemaal te begrijpen.

Nicole van Bael van schrijversduo Elvis Peeters

Iemand uit het publiek vraagt hoe ze dat doen, samen een boek schrijven. Jos: “We beginnen met een thema of een paar zinnen. Iets dat ons triggert. Dan beginnen we te schrijven, ieder apart. Ik schrijf nog echt met pen en papier. We mailen onze stukken naar mekaar. Ik lees de stukken van Nicole niet van begin tot einde, maar begin daar direct aan te prutsen. Als ik er uiteindelijk niks mee kan, ga ik dat schoorvoetend toegeven aan Nicole. We sleutelen aan elkaars zinnen, waardoor we één taal krijgen. Het is fascinerend geïnspireerd te worden om door elkaars woorden. Het gaat eigenlijk heel organisch. Soms knutselen we samen verder op café om onze teksten te synthetiseren, want het gaat er soms hevig toe. Zo beschermen we onze huisraad."

Nicole is de regisseur van onze boeken. Het is al eens gebeurd dat ik boven nog zit te tikken en dat Nicole onderaan de trap roept: stop maar, ons boek is af!

Jos Verlooy van schrijversduo Elvis Peeters
Auteurslezing Elvis Peeters
Auteurslezing Elvis Peeters
Auteurslezing Elvis Peeters

Verslag door fotograaf Bob Van Mol.