Auteurs over hun residentie op een middelbare school

Sinds eind 2021 coördineert Literatuur Vlaanderen een meerjarig piloottraject voor auteursresidenties in het secundair onderwijs. Een semester lang gaat een auteur in een school met zwakke en moeilijke lezers en niet-lezers aan de slag rond lezen én schrijven. De eerste verslagen van die residenties van dit schoolhaar rollen nu binnen.

Er waren eens 12 jongens die een boek schreven

Samen met de leerlingen van het vierde jaar Elektriciteit van het Atlas College in Genk werkte Goedele Ghijsen aan een boek. Elke leerling schreef een kortverhaal, voornamelijk over voetbal. Hieronder lees je hoe de leerlingen evolueerden van ‘Wij kunnen dat toch niet’ naar ‘Mijn verhaal is nog niet af.’

Lees haar verslag.

Auteursresidentie Goedele Ghijsen

Het verborgen pad

Pen Stewart ging in het najaar van 2023 aan de slag met 4 maatschappij en welzijn van de RHIZO zorgkrachtschool in Kortrijk. Samen schreven ze een scifi/fantasy verhalenbundel, helemaal in de lijn van wat Pen ook doet in haar eigen schrijverscarrière.

Lees haar verslag.

Auteursresidentie Pen Stewart

EENMAAL OVER DE DREMPEL HEEN

Met 42 jongeren een psychologisch drama schrijven én publiceren: dat is het titanenwerk dat Erik Persoons samen met leerlingen van de tweede graad biotechnische wetenschappen heeft aangevat tijdens zijn auteursresidentie in Sint Jozef Geel. De schrijver vertelt graag hoe dat in zijn werk ging.

Lees zijn verslag.

Erik Persoons in Sint Jozef Geel

EEN PODCAST ALS AUDIOSTORYTELLING

Op vraag van de Sint Maartenschool in Beveren werkte Eva De Groote tijdens haar auteursresidentie met de leerlingen van het vijfde jaar taal en communicatie een podcast uit over 'vroeger en nu'. De jongeren schreven niet alleen teksten, maar interviewden verschillende generaties en trokken een echte opnamestudio in om de podcast in te spreken en te monteren. Eva blikt tevreden terug.

Lees haar verslag.

Eva De Groote in Sint Maarten Bovenschool Beveren