Auteurs over hun residentie op een middelbare school

Sinds eind 2021 coördineert Literatuur Vlaanderen een meerjarig piloottraject voor auteursresidenties in het secundair onderwijs. Een semester lang gaat een auteur in een school met zwakke en moeilijke lezers en niet-lezers aan de slag rond lezen én schrijven. Hieronder vind je de verslagen van de auteurs uit schooljaar 2023-2024.

Brandjes blussen met taal

Barbara Rottiers kwam twintig lesuren over de vloer in het Go! Atheneum in Hoboken om de zesdejaars Kantoor de liefde voor lezen en schrijven bij te brengen. Samen maakten ze een reisgids van het Kiel. Liever dan een verslag schreef Barbara een pleidooi om leerlingen van alle stromen te laten kennismaken met literatuur.

Lees haar verslag.

Barbara Rottiers

Misschien is schrijven toch interessant en haalbaar

Wim Chielens ging op auteursresidentie in het derde jaar van de richting Horeca in Hotelschool Rhizo in Kortrijk. Schrijven blijkt een stevige corvé, maar toch krijgt Wim de leerlingen mee. Lees hieronder hoe.

Lees zijn verslag.

Wim Chielens

We kunnen nog een niveautje hoger

Ria Anyca trok naar het Go! Avelgem om er te spelen met woorden. Samen met het vierde jaar Maatschappij en Welzijn sprokkelde ze een bundel vol kortverhalen samen. Lees hier haar ervaringen.

Lees haar verslag.

Ria Anyca

De rijzende sterren van De Reynaert

Tijdens zijn auteursresidentie in De Reynaert in Tielt werd dichter Etienne Colman voor twintig jonge leeuwen en leeuwinnen geworpen. De vierde- en vijfdejaars van zes verschillende beroepsklassen hadden er niet om gevraagd om gedurende 20 uur met een dichter samen te werken. Lees hier hoe hij die uitdaging tot een goed einde heeft gebracht.

Lees zijn verslag.

Etienne Colman

Er waren eens 12 jongens die een boek schreven

Samen met de leerlingen van het vierde jaar Elektriciteit van het Atlas College in Genk werkte Goedele Ghijsen aan een boek. Elke leerling schreef een kortverhaal, voornamelijk over voetbal. Hieronder lees je hoe de leerlingen evolueerden van ‘Wij kunnen dat toch niet’ naar ‘Mijn verhaal is nog niet af.’

Lees haar verslag.

Auteursresidentie Goedele Ghijsen

Het verborgen pad

Pen Stewart ging in het najaar van 2023 aan de slag met 4 maatschappij en welzijn van de RHIZO zorgkrachtschool in Kortrijk. Samen schreven ze een scifi/fantasy verhalenbundel, helemaal in de lijn van wat Pen ook doet in haar eigen schrijverscarrière.

Lees haar verslag.

Auteursresidentie Pen Stewart

EENMAAL OVER DE DREMPEL HEEN

Met 42 jongeren een psychologisch drama schrijven én publiceren: dat is het titanenwerk dat Erik Persoons samen met leerlingen van de tweede graad biotechnische wetenschappen heeft aangevat tijdens zijn auteursresidentie in Sint Jozef Geel. De schrijver vertelt graag hoe dat in zijn werk ging.

Lees zijn verslag.

Erik Persoons in Sint Jozef Geel

EEN PODCAST ALS AUDIOSTORYTELLING

Op vraag van de Sint Maartenschool in Beveren werkte Eva De Groote tijdens haar auteursresidentie met de leerlingen van het vijfde jaar taal en communicatie een podcast uit over 'vroeger en nu'. De jongeren schreven niet alleen teksten, maar interviewden verschillende generaties en trokken een echte opnamestudio in om de podcast in te spreken en te monteren. Eva blikt tevreden terug.

Lees haar verslag.

Eva De Groote in Sint Maarten Bovenschool Beveren

Lessen uit de auteursresidenties

Alle lessen die we leerden uit de auteursresidenties zijn nu gebundeld in de inspiratiegids 'Creatief schrijven op school'. Dat is een praktische gids voor leerkrachten om de taalcompetenties van hun leerlingen te versterken aan de hand van kant-en-klare oefeningen.