Trots op alle identiteiten

Juni is Pride-maand in de Verenigde Staten en in steeds meer andere landen - ook bij ons. De themamaand is een gelegenheid om aandacht te besteden aan de positie, emancipatie en acceptatie van de LGBTQ- gemeenschap. Er zijn verschillende auteurs die boeken hebben geschreven over dat thema en er ook een lezing over geven.

Fleur Pierets

Fleur Pierets is kunstenaar, schrijver en LGBTQ-mensenrechtenactivist. Bij de uitreiking van de Çavaria Achievement Award noemde schrijver Jeroen Olyslaegers haar een ‘bewustzijnsrevolutionair’. En dat is ook waar Fleur over praat in haar werk: over het belang te onderzoeken welke grenzen van onszelf zijn en welke een sociale constructie. Over positief activisme en de noodzaak om vaker te kijken naar wat ons bindt, dan naar wat ons uit elkaar houdt.

Fleur was onlangs te gast in de bibliotheek van Merelbeke: “Het was een heel straffe lezing! Inhoudelijk sterk met voldoende ruimte voor vragen uit het publiek. De reacties van het publiek waren zeer positief. Vooral de taal van verbinding blijft bij, exact wat we nodig hebben in een polariserende wereld.”

Naar de auteurspagina van Fleur

Wim Peumans

Voor zijn boek ‘Habibi. Het lief en leed van LGBT-moslims’ volgde Wim Peumans een decennium lang tien Belgische en Nederlandse LGBTQ-moslims. Hij voerde gesprekken, deed observaties en nam dagboekfragmenten door. Uit de openhartige getuigenissen spreekt een strijd tussen twee werelden, maar ook tussen spreken en zwijgen, ontkenning en acceptatie, familie en seksualiteit, en God en jezelf. Daarnaast komen in hun ervaringen actuele maatschappelijke onderwerpen samen: (homo)seksualiteit, islam en migratie.

De Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen aan de UGent nodigde Wim onlangs uit. “We vonden het een heel boeiende lezing. Ook de manier waarop Wim het bracht, door rechtstreeks vanuit de verhalen van mensen te vertrekken, was zeer interessant. De deelnemers waren heel positief en onder de indruk.”

Naar de auteurspagina van Wim

Gaea Schoeters

Gaea houdt van alle vormen van schrijven en co-creatie; al haar werk bevindt zich op het snijvlak van vormexperiment en sociaal engagement. Daarnaast is ze een veelgevraagd columnist en essayist, en curator van de Dead Ladies Show, een café chantant dat vergeten vrouwen weer voor het voetlicht plaatst.

Het Beleefde Genot nodigde haar uit voor een lezing en schreef daar een uitgebreid verslag over. “Alvast één raad kunnen wij ons ter harte neem: lees vrouwelijke schrijfsters en blijf hun namen noemen, altijd en overal, want onbekend is ook bij vrouwelijke auteurs en kunstenaressen nog steeds onbemind.”

Naar de auteurspagina van Gaea

Hanne Eerdekens

In de auteurslezing praat Hanne over haar debuut 'Met jou is het anders' en andere LGBTQ-verhalen uit het Vlaamse literatuurlandschap. Ze gaat in op wat queerverhalen precies zijn, waarom het genre zo populair is geworden, en de stigma's errond. Hoewel queerjongeren nood hebben aan meer diverse verhalen, weten ze vaak niet goed wat het aanbod is. Hanne bespreekt dat aanbod en legt uit wat queer YA-literatuur zo uniek maakt. Ze hoopt op die manier lezers aan te spreken die zichzelf nog niet eerder weerspiegeld zagen in boeken. Ook lezers zonder queeridentiteit worden uitgenodigd om eens in andere schoenen te staan.

Naar de auteurspagina van Hanne

Pieter Gaudesaboos

Met ‘Een zee van liefde’ – dat in 2022 de Boon literatuurprijs won – beschreef Pieter de coming out van een pinguïn die verliefd is op zijn beste vriend Beer. Pluizer: “Hij riskeert de vriendschap, maar waagt het toch om zijn hart uit te storten. Als je het zo leest, is het verhaal redelijk zwaar. De prenten ogen daarentegen net heel licht, kleurig en bijna zorgeloos, en ook de tekst is nooit te beladen of zwaar.”

Pieter hield in het GVBS Sint-Pietersinstituut een lezing over het prentenboek, die erg in de smaak viel. “De lezing was op niveau van de kleuters en hun belevingswereld. Er was afwisseling tussen luisteren en actief meedoen. De auteur stimuleerde de fantasie van de kinderen door hen mee te nemen in het boek en in te spelen op wat de kleuters zelf aanbrachten. We onthouden dat een prentenboek niet altijd veel tekst nodig heeft om kleuters te boeien. Met kleine details in de tekeningen kun je dieper in hun fantasiewereld doordringen.”

Naar de auteurspagina van Pieter

Meer LGBTQ-verhalen en lezingen

Zoek een auteur door een specifieke zoekterm in te geven.

Tips?

Kun je nog een andere auteur aanraden die op onze website staat en die een lezing geeft over dit onderwerp? Geef je suggestie door via info@auteurslezingen.be.