Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 18+

Wim Peumans

Biografie

Wim Peumans (1984) is schrijver en antropoloog. Hij behaalde een doctoraat in antropologie aan de KU Leuven en was verbonden aan de universiteiten van Kent en de Witwatersrand. Wim schreef een succesvolle politieke biografie, 'Jan Peumans: Een zachte anarchist' (Lannoo, 2019) en twee bekroonde academische boeken over seksualiteit, migratie en religie. Eén daarvan is ‘Queer Muslims in Europe’ (Bloomsbury, 2018). Hij ontving de Marguerite Lefèvreprijs voor Genderstudies (2010), de Honorable Mention van de Association for Middle East Women’s Studies Book Award (2019) en was genomineerd voor de Çavaria Diversity Award (2021). Het literair non-fictiewerk, ‘Habibi: Het lief en leed van lgbt-moslims’ (2021), verscheen bij Uitgeverij Vrijdag. Op basis van de verhalen in ‘Habibi’ maakte kunstenaar Sami Ammar een reeks schilderwerken. Het resultaat was een drukbezochte expo, die onder andere plaatsvond in het MigratieMuseumMigration in Molenbeek. In 2022 was Wim de Vlaamse writer-in-residence bij de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Met de steun van Literatuur Vlaanderen werkt hij momenteel aan zijn vijfde boek: een biografie van de Maas.

Uitgelichte titels

Cover van boek Een Zachte Anarchist

Een Zachte Anarchist

Cover van boek Habibi

Habibi

Lezingen

‘Jan Peumans: Een zachte anarchist’

Een lezing rond 'Jan Peumans: Een zachte anarchist' kan twee vormen aannemen. Een eerste mogelijkheid is een gesprek met Wim en zijn vader Jan, op wie de biografie gebaseerd is. Dit kan eventueel in samenwerking met een moderator. De tweede mogelijkheid is een lezing door de auteur. In beide formats krijgt het publiek na afloop voldoende ruimte om vragen te stellen.

Een constante in beide formats is de manier waarop Wim Jans persoonlijke levensverhaal verweeft met de belangrijkste tendensen en gebeurtenissen uit de geschiedenis van de Vlaamse Beweging. Jan was immers zowel toeschouwer als deelnemer in deze geschiedenis. Tijdens de lezing wordt er onder andere stilgestaan bij de Vlaamse ontvoogdingsstrijd, de opkomst en ondergang van de Volksunie, en het ontstaan en de groei van N-VA. Jans relaas biedt ook een unieke inkijk in het politieke ambt, iets wat ook uitgebreid aan bod komt in de lezing. Zo bespreekt Wim de relaties tussen politieke mede- en tegenstanders, de balans tussen een gezinsleven en politiek mandaat, en de motivatie achter een politiek engagement en in welke mate dit engagement verandert doorheen de politieke carrière.    

"De uiteenzetting was zeer goed. Het publiek was zeer enthousiast. De samenspraak tussen vader en zoon liep zeer vlot en leverde een zeer coherent verhaal op. Een kwinkslag nu en dan maakte het verhaal nog vlotter voor de toehoorders. Beide heren stralen een grote openheid uit naar het publiek."  

 ‘Habibi: Het lief en leed van lgbt-moslims’

Bij een lezing rond 'Habibi: Het lief en leed van lgbt-moslims’ heeft de organisator de keuze uit een lezing, een voordracht of een vraaggesprek tussen auteur en moderator. Voor ‘Habibi’ volgde Wim een decennium lang tien Belgische en Nederlandse lgbt-moslims. Hij voerde gesprekken met hen, deed observaties in hun dagelijks leven en nam hun dagboekfragmenten door. Uit de intieme en openhartige getuigenissen spreekt een strijd tussen twee werelden, maar ook tussen spreken en zwijgen, ontkenning en acceptatie, familie en seksualiteit, en God en jezelf. Daarnaast komen in hun ervaringen actuele maatschappelijke onderwerpen samen: (homo)seksualiteit, islam en migratie. Het zijn vaak gevoelige thema's die Wim met treffende fragmenten uit het boek tot leven brengt in de lezing. Dit wordt steeds gekoppeld aan een diepgaande en verhelderende analyse van de socio-culturele context waarin de lgbt-moslims leven. Na afloop is er ruimte voor vragen.

"Boeiende lezing, leerrijke avond. Feedback van de deelnemers: waardering voor de manier van spreken, rustig en doordacht, inhoud werd zeer goed gebracht."

Praktisch

  • De organisator voorziet water en een laptop aangesloten op beamer.
  • Het is belangrijk ruim op voorhand de lezing te promoten. Er moet ook steeds vermeld worden dat het boek achteraf kan worden aangekocht.
Voor deze auteur kan je geen korting meer aanvragen voor lezingen die plaatsvinden in 2024. Er is een limiet van 15 kortingen per auteur per jaar. Uiteraard kan je wel nog een lezing zonder korting organiseren.

Neem contact op met Wim Peumans

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.