Hanne De Meester
Biografie
Hanne De Meester (1981) debuteerde op haar 42ste met het prentenboek ‘Kleine Matroos’. Toch heeft er altijd een beetje een auteur in haar verscholen gezeten. Al sinds ze kind was schrijft ze verhaaltjes en speelde ze, samen met broer en zus, een bibliotheek na met haar zelfgemaakte boeken. Daarnaast begon ze ook al erg jong aan het schrijven van liedjes en gedichtjes. Het dichten is altijd een beetje gebleven, zeker om bepaalde gebeurtenissen en gevoelens te verwerken. Het is dus niet verwonderlijk dat Hanne's debuut een ritmisch geschreven verhaal op rijm geworden is.
Naast haar achtergrond en passie voor schrijven is Hanne ook KOPP* (Kind Ouder Psychische problemen) en putte ze uit haar eigen ervaringen om een verhaal neer te zetten waar duidelijk nog een leegte ontbrak. Deze leegte werd een droom van haar die nu in vervulling is gekomen, namelijk het prentenboek ‘Kleine matroos’ (De Eenhoorn). Ze gelooft in de kracht van woorden én beelden, en koos er daarom voor om een prentenboek te maken in samenwerking met jeugdvriendin en illustratrice Nele Bergmans. Op de cover staat ‘vanaf 4 jaar’, maar het is duidelijk een verhaal waar je met jong(er) en oud(er) rond aan de slag kan gaan.
Uitgelichte titels
Kleine matroos
Lezingen
Hanne geeft zowel solo- als duolezingen (samen met illustrator Nele Bergmans). Deze lezingen volgen steeds dezelfde opbouw:
Korte inleiding/voorstelling
Vertelmoment: aan de hand van het boek, belicht Hanne hoe belangrijk het is om met iemand te kunnen praten en om je gevoelens te tonen. Dit onderdeel draagt de boodschap van 'Kleine Matroos' uit dat alle gevoelens er mogen zijn en dat je niet elke dag vrolijk hoeft te zijn, of dat er net heel veel verschillende emoties kunnen passeren. Emoties hoef je niet te verstoppen. Maar hoe makkelijk of moeilijk is dat precies?
Hanne gaat (samen met Nele) in interactie met de groep en zorgt ervoor dat deze onderwerpen goed worden begrepen. Als kindercoach heeft Hanne de kennis en bagage om dit onderdeel te begeleiden en af te stemmen op de doelgroep.
Van droom tot boek: Hanne vertelt (samen met Nele) over hoe ze 3 jaar lang heeft gewerkt aan 'Kleine Matroos', dat van een wild idee uitgroeide tot een boek met een doordacht verhaal, ritme en stramien. De groep krijgt inkijk op hoe 'Kleine Matroos' van de eerste ruwe schets uitgroeit naar de uiteindelijke versie: naar het bepalen van de kleuren en het nuttig gebruiken van de witte ruimte, en het zoeken van de juiste compositie. Hanne vertelt over hoe zij en Nele de dubbele pagina’s uittekenden en het ritme van de beelden bepaalden. Dat er ook schetsen het boek niet hebben gehaald, en dat er gesleuteld werd tot het einde. Ze toon tekeningen, beelden en filmpjes.
Inkijk in de wereld van boeken: Hanne vertelt, afhankelijk van de doelgroep, nog wat meer over hoe boeken productioneel precies tot stand komen. Daarbij gaat ze in op wat er, buiten de schrijver en illustrator, nog meer komt kijken bij het maken van een boek: van de uitgever tot de vormgever en de drukker, en dan ligt het boek nog niet in de winkels. Eventueel toont ze ook hoe tekst en beeld apart worden aangeleverd en hoe dit dan 'gezet' werd door de vormgever. Dit doet ze door te tonen hoe een groot drukvel (met ogenschijnlijk alles kriskras door elkaar) kan worden geplooid en gesneden zodat de volgorde van het boek weer klopt.
Tijdens het slot van de lezing is er ruimte voor een gesprek met de groep. Hanne vraagt aan de deelnemers over welke onderwerpen er volgens hen nog boeken mogen komen. Welke onderwerpen kunnen nog leuk of belangrijk zijn? Welke onderwerpen worden gemist in de boekenkasten?
Indien gewenst voorziet Hanne (samen met Nele) ook een doe-opdracht, waarbij de deelnemers een bootje vouwen en hun gevoelens erin stoppen, of zelf een verhaalfiguur tekenen. Daarnaast zijn er ook kleurplaten van 'Kleine Matroos' beschikbaar.
Praktisch
- Als organisator voorzie je een beamer en projectiescherm