Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie
Thema’s
Mens en maatschappij, Sociale vaardigheden
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, school, zorginstelling
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar

Nele Bergmans

Biografie

Nele Bergmans (1981) is het levende bewijs dat je nooit te oud bent om je talent alsnog te ontdekken. Na een eerder theoretische opleiding in het middelbaar ontdekte ze kunstonderwijs, waardoor ze voor het eerst ging illustreren en vormgeven. Of deed ze dat altijd al zonder het te beseffen? De magie van de boekenwereld, van idee tot boek, leerde ze kennen toen ze als vormgever en administratieve kracht aan de slag ging bij de toenmalige uitgever van Hopla. Die boekenwereld bleef hangen, maar pas jaren later durfde ze de stap te zetten naar zelf illustreren en te dromen van prentenboeken maken. Nu die droom werkelijkheid wordt met ‘Kleine Matroos’ (De Eenhoorn, 2023) smaakt het naar meer. Ze is nog lang niet uitgetekend en hoopt nog meer prentenboeken te illustreren.

Daarnaast is het zo warm en mooi om te kunnen delen hoe een boek ontstaat, wie er allemaal bij komt kijken en welke talenten er nodig zijn om de mooiste verhalen in boekenkasten te krijgen. Want dat zijn niet alleen schrijvers en illustratoren. Ze neemt haar werkervaring in een uitgeverij mee: de vormgeving van boeken, tussen de persen staan bij het drukken en de verkoop op de Boekenbeurs. Ook vertelt ze graag dat dromen kunnen uitkomen, dat geloven in je talenten kan én mag. Het is niet altijd evident, maar er staat geen leeftijd op dromen waarmaken en te blijven geloven.

Als vrijwilliger in de lokale bibliotheek leest ze maandelijks voor en ook daar ervaart ze elke keer opnieuw de kracht van prentenboeken. Bij jong en oud. De interactie die ontstaat, is goud waard. Praten over heel gelukkig of heel verdrietig zijn. Lezen kan een voorzet zijn voor zoveel …

Uitgelichte titels

Cover van boek Kleine Matroos

Kleine Matroos

Lezingen

Op de cover staat ‘vanaf 4 jaar’, maar het verhaal van Kleine Matroos is er duidelijk eentje waar je met jong(er) en oud(er) rond aan de slag kan gaan.

Nele geeft zowel solo- als duolezingen (samen met auteur Hanne De Meester). Deze lezingen volgen steeds dezelfde opbouw:

Korte inleiding/voorstelling.

Na de introductie volgt er een vertelmoment en aan de hand van het boek, belicht Nele hoe belangrijk het is om met iemand te kunnen praten en om je gevoelens te tonen. Dat alle gevoelens er mogen zijn en dat je niet elke dag vrolijk hoeft te zijn. Dat er heel veel verschillende emoties kunnen passeren en je ze niet hoeft te verstoppen. Maar hoe makkelijk of moeilijk is dat precies? Daarnaast raakt ‘Kleine Matroos’ gevoelige thema’s aan als mentaal welzijn, zelfdoding, rouwverwerking en de draagkracht van KOPP. We zorgen ervoor dat die onderwerpen begrepen worden, door interactie met de groep.

Van droom tot boek. ‘Kleine Matroos heeft er drie jaar over gedaan om van wild idee uit te groeien tot een boek met een doordacht verhaal, ritme en stramien. De illustraties werden uitgewerkt in Procreatie en Nele laat via een timelapse en/of live tekenen op tablet graag zien hoe de illustraties tot stand zijn gekomen. Als onderdeel van de lezing, geven Nele en Hanne ook een inkijk in de wereld van boeken en uitgeverijen.

Tot slot is er ruimte voor vragen aan de illustrator en auteur. Welke onderwerpen mogen er nog in boeken aan bod komen? Welke verhalen missen ze in hun boekenkasten? En wie ziet zichzelf ooit een boek maken? Als schrijver, illustrator, vormgever of uitgever? Hanne en Nele zijn ook beide ervaringsdeskundigen, omdat ze van dichtbij een aantal zaken uit het boek meemaakten. Daarom is deze lezing ook interessant voor leerkrachten, kindercoachen, enzovoorts.

Meer zien?

Neem contact op met Nele Bergmans

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.