Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie
Thema’s
Mens en maatschappij, Sociale vaardigheden
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, school, zorginstelling
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar

Nele Bergmans

Biografie

Nele Bergmans (1981) is het levende bewijs dat je nooit te oud bent om je talent alsnog te ontdekken. Na een eerder theoretische opleiding in het middelbaar ontdekte ze kunstonderwijs, waardoor ze voor het eerst ging illustreren en vormgeven. Of deed ze dat altijd al zonder het te beseffen? De magie van de boekenwereld, van idee tot boek, leerde ze kennen toen ze als vormgever en administratieve kracht aan de slag ging bij de toenmalige uitgever van Hopla. Die boekenwereld bleef hangen, maar pas jaren later durfde ze de stap te zetten naar zelf illustreren en te dromen van prentenboeken maken. Nu die droom werkelijkheid wordt met ‘Kleine Matroos’ (De Eenhoorn, 2023) smaakt het naar meer. Ze is nog lang niet uitgetekend en hoopt nog meer prentenboeken te illustreren.

Daarnaast is het zo warm en mooi om te kunnen delen hoe een boek ontstaat, wie er allemaal bij komt kijken en welke talenten er nodig zijn om de mooiste verhalen in boekenkasten te krijgen. Want dat zijn niet alleen schrijvers en illustratoren. Ze neemt haar werkervaring in een uitgeverij mee: de vormgeving van boeken, tussen de persen staan bij het drukken en de verkoop op de Boekenbeurs. Ook vertelt ze graag dat dromen kunnen uitkomen, dat geloven in je talenten kan én mag. Het is niet altijd evident, maar er staat geen leeftijd op dromen waarmaken en te blijven geloven.

Als vrijwilliger in de lokale bibliotheek leest ze maandelijks voor en ook daar ervaart ze elke keer opnieuw de kracht van prentenboeken. Bij jong en oud. De interactie die ontstaat, is goud waard. Praten over heel gelukkig of heel verdrietig zijn. Lezen kan een voorzet zijn voor zoveel …

Uitgelichte titels

Cover van boek Kleine Matroos

Kleine Matroos

Lezingen

Nele geeft twee lezingen over het prentenboek 'Kleine Matroos':

1. Lezing voor volwassenen, eventueel samen met schrijver Hanne De Meester​​​​​​

Het is een meerwaarde dat Hanne en Nele als creatief duo samen kunnen vertellen, maar uiteraard kun je ze ook afzonderlijk uitnodigen. 

Na de introductie volgt er een vertelmoment en uitdieping van het boek op maat van de doelgroep. ‘Kleine Matroos' raakt gevoelige thema’s aan als mentaal welzijn, zelfdoding, rouwverwerking en de draagkracht van KOPP. Aan de hand van vraag & antwoord en interactie met de groep, zorgen we ervoor dat die onderwerpen goed worden begrepen. Die thema's roepen vaak heel wat emoties en gevoelens op. Hoe ga je daarmee om?

'Kleine Matroos' heeft er drie jaar over gedaan om van een wild idee uit te groeien tot een boek met een doordacht verhaal, ritme en stramien. De illustraties werden uitgewerkt in Procreate en Nele laat via een timelapse op een tablet graag zien hoe de illustraties tot stand zijn gekomen. Als onderdeel van de lezing, geven Hanne en Nele ook een inkijk in de wereld van boeken en uitgeverijen. 

Tot slot is er ook ruimte voor vragen aan auteur en illustrator. Of naargelang de groep aan ons als ervaringsdeskundigen, omdat ze allebei van dichtbij een aantal zaken uit het boek meemaakten.

 

2. Lezing voor kinderen van 6 tot 12 jaar (eventueel samen met ouders)

Na de introductie volgt er een vertelmoment. Aan de hand van het boek vertelt Nele hoe belangrijk het is om met iemand te kunnen praten en gevoelens te tonen.

'Kleine Matroos' heeft er drie jaar over gedaan om van een wild idee uit te groeien tot een boek met een doordacht verhaal, ritme en stramien. Nele vertelt over het ontstaansproces en brengt daarvoor illustratiemateriaal mee, zoals tekeningen, foto's en filmpjes. Als onderdeel van de lezing, geeft Nele ook een inkijk in de wereld van boeken en uitgeverijen, zodat kinderen te weten komen wie er allemaal helpt bij het maken van boeken. 

Tot slot is er ook ruimte voor vragen. Welke onderwerpen mogen er nog in boeken aan bod komen? Welke verhalen missen ze in hun boekenkasten? En wie ziet zichzelf ooit een boek maken? Als schrijver, illustrator, vormgever of uitgever?

Neem contact op met Nele Bergmans

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.