Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Poëzie, Proza, Theater
Thema’s
Andere talen, Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Digitale competenties, Duurzaamheid, Frans, Historisch bewustzijn, Leercompetenties, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Ondernemingszin, Ruimtelijk bewustzijn, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 18+

Yelena Schmitz

Biografie

Yelena Schmitz (1996) is schrijver, theater- en audiomaker. In 2017 behaalde ze de master Woordkunst op het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. In datzelfde jaar won ze de Nieuwe Types Prijs voor het beste afstudeerwerk aan een Nederlandstalige schrijfopleiding. Yelena debuteerde in oktober 2021 met ‘Geroezemoes’ (Uitgeverij De Eenhoorn), een verhaal over de kracht en het genot van verzinsels en geruchten. Ze werkt vaak samen met illustratoren, choreografen, beeldend kunstenaars, theatermakers en andere schrijvers. Haar werk werd bekroond met de Korte Golf Radioprijs en de Deus Ex Machina Prijs voor het beste ultrakorte verhaal. In haar boeken gaat ze op zoek naar kleine poëtische details in grote universele verhalen. Yelena is een van de jonge auteurs in het Europese talentonwikkelingsprogramma CELA, dat beginnende schrijvers, vertalers en andere literaire professionals gedurende een periode van vier jaar onder de vleugels neemt.

Uitgelichte titels

Cover van boek Geroezemoes

Geroezemoes

Lezingen

Als schrijver leest Yelena graag voor uit haar werk. Daarnaast laat ze het publiek graag een kijkje nemen in haar hoofd: een laboratorium van woorden, dialogen en beelden. Met veel liefde voor taal en verhaal zet ze haar publiek aan om te genieten van woorden en zelf een pen op te pakken.

 

  1. Basisschool

Yelena vertelt over hoe het boek ‘Geroezemoes’ (9+) tot stand kwam. Hoe verzin je een verhaal? Wat moet een schrijver allemaal doen vooraleer er een boek komt? Yelena leest het eerste hoofdstuk voor en bespreekt de tekeningen en illustraties. In interactie met de groep staat ze stil bij enkele thema’s: het ontstaan van verhalen, de kracht van verbeelding en het samenleven in een stad.

 

Aan de hand van een aantal vragen laat Yelena vervolgens de kinderen zelf nadenken over de verhalen en geruchten die zij kennen. Hebben zij ooit iets geschreven? Waar zouden zij een boek over schrijven? In samenspraak met de organisator is er daarna tijd voor een korte workshop. De kinderen worden warm gemaakt om zelf geruchten te verzinnen en een eigen tekst te schrijven.

 

  1. Secundair onderwijs

Yelena bespreekt haar ervaringen als jonge schrijver. Waarom zou je schrijven? Hoe schrijf je een verhaal? Waar haal je inspiratie? Is schrijven een beroep? Yelena neemt een paar van haar (kort)verhalen en podcasts mee, en inspireert de klas met nieuwe vertelvormen, gevolgd door een vraaggesprek.

 

  1. Divers

Als Brusselse schrijver gaat Yelena graag op tocht door verschillende wijken. Eén van die wijken is Bockstael. Samen met de deelnemers maakt Yelena een wandeling door de straten van Laken en draagt ze teksten voor bij de bowlingbaan, de geheime impasse en Café La Perle. Laat je verrassen door deze wijk in het noorden van Brussel! Bij aanvang van de lezing ontvangen de deelnemers ook een literaire wandelkaart. Meer informatie vind je op de website van 1020stories. 

Meer zien?

Neem contact op met Yelena Schmitz

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.