Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Proza
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Lichamelijke opvoeding en gezondheid, Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
13 – 14 jaar, 15 – 18 jaar, 18+

Toni Coppers

Biografie

Toni Coppers (1961) is misdaadauteur. Hij staat bekend om zijn spannende en ingenieuze plots. Hij schrijft over mensen van vlees en bloed, die tot leven komen dankzij hun uitgewerkte psychologische karaktertekening. De combinatie van spanning en menselijke diepgang maakt zijn boeken zo verslavend. Hij werkte bijna 26 jaar voor VRT Radio, een ervaring die hij meeneemt naar zijn lezingen. Toni hoopt anderen te inspireren om ook naar de pen te grijpen en wil lezers een blik achter de schermen gunnen, om hen zo nog meer leesplezier te bezorgen. Zelf was Toni een laatbloeier. Hij las zijn eerste boek pas op zijn zestiende en wachtte daarna tot zijn veertigste voor hij zijn eerste roman schreef. Het schrijfvirus had hij pas echt te pakken op zijn vijftigste, wanneer de boeken met commissaris Liese Meerhout succesvol werden. Nu telt de spannende thrillerreeks al bijna 20 werken. Sinds een paar jaar schrijft Toni ook over de eigenaardige privédetective Alex Berger. Met ‘De Zaak Magritte’ (Manteau, 2017) en ‘Val’ (Manteau, 2020) werd hij opnieuw genomineerd en bekroond. De kers op de taart van zijn schrijverscarrière? Dat hij als eerste levende auteur in Vlaanderen zijn naam mocht schenken aan een bibliotheek. De stedelijke bibliotheek van Sint-Truiden, waar hij zelf laat “leerde lezen”, is nu Bibliotheek Toni Coppers. Daarnaast werd hij in 2022 gelauwerd met de Hercule Poirot life time award en de MAX Gouden Vleermuis trofee voor zijn hele oeuvre. Laat je echter niet misleiden. Toni gaat door deze erkenning niet op zijn lauweren rusten en zal nog vele thrillers schrijven.

Uitgelichte titels

Cover van boek Offer

Offer

Cover van boek Val

Val

Cover van boek Jacht

Jacht

Lezingen

Toni geeft zowel lezingen als masterclasses.

 

  • 1. Auteurslezing:

Toni neemt je mee in de wondere wereld van zijn verbeelding en inspiratie. Hij praat graag en vol overgave over hoe zijn boeken ontstaan. Hij geeft je een blik achter de schermen van het vak: hoe verloopt het schrijfproces? Waar haalt hij de inspiratie voor zijn plots? Hoe zorgt hij ervoor dat de personages écht tot leven komen? Waar wordt werkelijkheid fictie of is het soms net omgekeerd? Maar nog liever praat Toni over de mens achter de schrijver. Net als in zijn boeken deelt Toni zijn eigen hobbelige parcours met de nodige humor, kwetsbaarheid en vooral: hartverwarmende authenticiteit.

 

 

  • 2. Masterclass:

Wil je leren van één van de grote meesters van de Vlaamse misdaadliteratuur? Toni weet dat iedereen een verhaal heeft dat de moeite is om te vertellen: een thriller, een historische roman, een liefdesverhaal of een familiesaga hebben allemaal nood aan de juiste ingrediënten. Waar haal je inspiratie en hoe belangrijk is research? Hoe zorg je ervoor dat je hoofdpersonages mensen worden die echt lijken te leven? Hoe maak je een blauwdruk? Wat is het belang van de “spanningsboog” en hoe creëer je die? Hoe ga je te werk? Wat laat je los en wat hou je zelf in handen als schrijver?

Belangrijker nog dan al deze technieken is: beginnen schrijven. Als geen ander geeft Toni advies om koudwatervrees te overstijgen en eindelijk de pen ter hand te nemen.

Praktisch

  • De lezingen van Toni duren ongeveer twee uur. Daarna is er nog de mogelijkheid om vragen te stellen.
  • Toni heeft graag een microfoon, scherm en beamer ter beschikking.
  • De organisator voorziet eventueel een tafeltje waaraan na de lezing boeken worden verkocht. Een samenwerking met de lokale boekhandel is ook mogelijk.

Neem contact op met Toni Coppers

Interesse in een lezing? Contacteer de auteur via dit formulier. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.