Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Duurzaamheid, Mens en maatschappij, Wetenschap en techniek
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar

Tom De Cock

Biografie

Tom De Cock (1983) maakt al jaren druk besproken radio, televisie en podcasts. Tegenwoordig is hij elke avond te horen op Qmusic in Vlaanderen. Hij houdt van boeken, ruimtevaart, snelle auto's, avontuur, gewichtheffen, de zee, punkrock en sciencefiction. En van baby's. Hij trouwde in 2010 met zijn man Maarten. Samen voeden ze een dochter en een pleegzoon op. Ze wonen in Leuven.

Tom debuteerde met een horrorboek op zijn zestiende. 'De openbaring' (Houtekiet, 2001) werd een bestseller. In 2016 publiceerde hij 'En toen kwam jij' (De Bezige Bij) over het adoptieproces dat hij samen met zijn man doorliep. Vandaag zit hij middenin de vierdelige reeks dystopische jeugdboeken 'LILY', waarvan het eerste deel bekroond werd met de titel 'Beste Boek voor Jongeren 2022' door een Nederlandse jongerenjury.

Uitgelichte titels

Cover van boek LILY

LILY

Cover van boek LILY II STORM

LILY II STORM

Lezingen

Terwijl het publiek een plekje zoekt, zet Tom altijd de webstream van Qmusic op, zodat iedereen zijn werkplek even kan zien. Hij neemt ruim de tijd voor een introductie van zichzelf. Als radio- en tv-maker, als man van een man, vader van een dochter en pleegzoon, maar vooral: als gewichtheffer! Hij toont een video van zijn laatste wedstrijd, waarin hij 160 kilo optilt. En dan volgt de grote coming out: hij is ook een lezer. Altijd al geweest. En dat is minstens even cool als voetballen. Of gewichtheffen.

Uit dat lezen is ook schrijven voortgevloeid. En zo maakt hij een bruggetje naar 'LILY', de distopische cli-fi-reeks die hij aan het schrijven is. Hij vertelt kort dat de reeks over een veertienjarig meisje gaat dat de wereld moet redden omdat volwassenen dat niet blijken te kunnen. En hij toont de spectaculaire trailer die bij de reeks hoort.

Daarna duikt hij met een klassikale quiz in een aantal thema's die achter het avontuur, de romantiek en de actie in het boek verstopt zitten. Wie heeft het wereldrecord Tiktokvolgers en hoeveel zijn dat er dan precies? Zit er écht evenveel plastic als vis in onze oceanen? Als al het ijs op aarde smelt, worden we dan hier, op de plek waar we nu zijn, nat? En ook: élke dag een andere haarkleur, is dat eigenlijk gezond voor je haar?

Daarna is er ruim de tijd voor vragen. Op algemeen verzoek leest hij ook wel eens een bladzijde voor uit 'LILY', maar alleen als niemand dat een saai idee vindt.

Als uitsmijter geeft hij meestal nog mee dat hij elk jaar een schrijfwedstrijd organiseert waarmee je dikke, vette prijzen kunt winnen.

Praktisch

  • Een lezing van Tom duurt doorgaans een lesuur, maar hij is flexibel. 
  • Hij heeft ook een apart programma voor leesbevorderaars en leerkrachten, waarin hij een inkijk geeft in zijn persoonlijke lees- en schrijfgeschiedenis, en de (bescheiden) lessen die daaruit getrokken kunnen worden om jongeren ook vandaag nog aan het lezen te krijgen / houden.
  • Groepen mogen zo groot of klein zijn als de organisator zelf wil. Tom geeft even graag lezing voor goedgevulde culturele centra als voor kleine klassen. Meerdere aaneensluitende lezingen, voor verschillende groepen, kunnen ook.
  • Voor grote groepen (meer dan 50 deelnemers) is een microfoon handig. Tom duikt graag het publiek in, dus het liefst een draadloos systeem, of een lange kabel.
  • Hij gebruikt graag een projector met audio (HDMI en eventueel minijack). Voor kleine groepen kan hij er zelf eentje meebrengen.
  • Na afloop zijn selfies en signeervragen zeker welkom. Meestal maakt hij ook een foto met de hele klas voor op zijn eigen sociale media.

 

Neem contact op met Tom De Cock

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.