Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Leescompetenties, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Thomas Desmet

Biografie

Thomas Desmet (1988) is auteur en lesgever. Hij studeerde fiscaliteit en is aan de slag in het hoger onderwijs en als ondernemerscoach. (Niet in slaap vallen, het wordt beter!)

In 2022 selecteerde de wedstrijd De Schrijfwijzen Thomas' kortverhaal 'In het Duister tasten' als het centrale dictee waar meer dan 70 bibliotheken aan deelnamen. In Kortrijk las zo Lize Feryn deze tekst voor aan de deelnemers (en dat was te cool om met woorden te beschrijven).

In 2023 maakte Thomas een dubbel debuut: eerst met non-fictie 'De cijfers spreken voor zich' (Owl Press), over het analyseren van de financiële cijfers van een onderneming. Kort nadien verscheen zijn YA-detective 'Arendsoog - een brug te ver' (Davidsfonds/Infodok). In 2024 verschijnt het tweede Arendsoogverhaal: 'Vijf voor Twaalf'. 

De genres van deze boeken lijken twee werelden die kilometers ver van elkaar staan (hij is er zich van bewust), maar bekijk het even zo: financiën zijn voor heel wat mensen een ondoordringbaar raadsel. In Thomas' boeken worden mysteries telkens stap voor stap opgelost waarbij je op het einde steevast zegt: dat had ik al veel eerder moeten zien aankomen. 

Thomas woont in Zulte (Oost-Vlaanderen) met zijn man. Wanneer hij niet aan het schrijven is, loopt hij rondjes, bedenkt hij verhalen of eet hij te veel chocolade.

Uitgelichte titels

Cover van boek Arendsoog: Een brug te ver

Arendsoog: Een brug te ver

Cover van boek Arendsoog 2: 5 voor 12

Arendsoog 2: 5 voor 12

Lezingen

Thomas geeft lezingen voor zowel scholen, bibliotheken als verenigingen die meer willen weten over wervend schrijven, wat te lezen en hoe zelf spannende verhalen te vertellen. Hij werkt het liefst zo interactief mogelijk met jou samen.

Een lezing ziet er als standaard als volgt uit: 

  1. Een korte voorstelling van de auteur en zijn literair werk (5').
  2. Stellingenspel over het uitgeefproces (15-20'). Deze stellingen dienen als vertrekpunt om het schrijfproces te vertellen en interactie te stimuleren. Zo kom je te weten wat een uitgeverij van je verwacht, waar je als (beginnend) auteur zeker moet op letten en andere tips & tricks. Tussendoor vertelt Thomas over zijn eigen ervaringen en valkuilen (waar hij nog steeds in trapt).
  3. Verhalenstructuur (15-20'). Hier analyseert Thomas kort samen met jou hoe een verhaal is opgebouwd. Deze bouwstenen toetst hij meteen met zijn eigen detectiveverhalen. Nadien ga je zelf aan de slag met bekende vertaalde klassiekers en verfilmde boeken. Kan je dezelfde bouwstenen toepassen op elke verhaal? Thomas wijst de weg naar de bib en andere titels uit de Nederlandstalige en Vlaamse literatuur. Vooral diversiteit en queerrepresentatie in de literatuur vindt hij belangrijk om even aan te raken.
  4. Vragen- en/of voorleesmoment (5').

De inhoud van de lezing kan in samenspraak met de organisator worden bijgestuurd.  Indien de organisatie wenst dat de lezing gecombineerd wordt met een schrijfworkshop kan dit zeker. 

Door de jarenlange ervaring in het lesgeven aan diverse groepen (van 14-jarige leerlingen tot 70-jarige ondernemers en alles daartussen) kan Thomas vlot inspelen op de noden van elk publiek. Hij praat soms wat te snel wanneer hij te enthousiast wordt (vergeef het hem, alsjeblief).

Praktisch

  • Thomas brengt zijn eigen laptop mee, maar maakt wel graag gebruik van een beamer van de organisatie (en van geluidsversterking bij groepen met meer dan 50 deelnemers);
  • De lezingen duren standaard 50 minuten.

Meer zien?

Neem contact op met Thomas Desmet

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.