Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Poëzie, Proza, Slampoëzie, Theater
Thema’s
Leescompetenties, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Stefanie Huysmans - Noorts

Biografie

Stefanie Huysmans - Noorts (1985) is schrijver, actrice, theatermaker, regisseur en schrijfdocent. Sinds ze de finale haalde van Frappant TXT 2015 heeft ze zich ontpopt tot reizende performer. Zo stond ze al op verschillende podia van Antwerpen tot Amsterdam en Berlijn. Ze schreef theaterteksten voor een jongerengroep in Brussel en voor eigen producties. Haar teksten vinden meer en meer hun weg naar papier, zo publiceerde ze poëzie in de tijdschriften Kluger Hans en Deus Ex Machina. Momenteel werkt ze aan een debuutbundel.

Het werk van Stefanie wordt gekenmerkt door lichamelijkheid en zintuiglijkheid, niet alleen in de teksten zelf maar ook door de manieren waarop ze haar teksten tot bij het publiek brengt. Door haar achtergrond in theater, zoekt ze naar manieren om het talige te overstijgen. In haar werk is ze niet bang van de duistere kantjes van de mens, maar ze zoekt hier ook naar schoonheid. Ze danst graag op de dunne lijn tussen werkelijkheid en verbeelding. In haar taal is ze soms bruut visceraal en dan weer fluweel poëtisch. Ze slaat en ze zalft.

Sinds 2022 is Stefanie lid van Hyster- x, een collectief voor vrouwelijke en non-binaire makers. Ze behoort eveneens tot de artistieke kern van Dans! Dichter! Dans!. Ze selecteert mee de performers en coacht hen en treedt op als host die de Dans! Dichter! Dans!-avonden aan elkaar praat. In september 2022 trad ze toe tot de redactie van Deus Ex Machina. 

Lezingen

De inhoud en de vorm van lezingen van Stefanie Huysmans - Noorts worden voor een deel bepaald door de wensen van de organisator. Lezingen worden altijd op maat gemaakt, rekening houdend met de doelgroep, locatie enzovoort. 

Dit zijn enkele mogelijke invullingen:

  • performance van eigen werk, eventueel met een muzikant erbij;
  • inkijk in haar inspiratiebronnen, van beeldende kunst tot film, met een speciale focus op literatuur en leesbevordering;
  • inkijk in de interne keuken, over schrijfprocessen en -rituelen die getuigen over haar zoektocht als schrijver;
  • gesprek over performancepoëzie, van slam tot theatrale performances en cross-overprojecten met muzikanten;
  • doe het zelf, workshop schrijven en teksten performen.

Bij alle soorten lezingen is interactie met de toehoorders essentieel. Stefanie staat altijd open voor vragen en dialoog.

 

Praktisch

- Nodig: microfoon (headset)

Verder hangt dit af van de specifiek invulling van de lezing. 

Neem contact op met Stefanie Huysmans - Noorts

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.