Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Non-fictie, Poëzie, Proza, Theater
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Sociale vaardigheden
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 18+

Patrick Bernauw

Biografie

Patrick Bernauw (1962) schreef zowel voor jongeren als voor volwassenen proza, poëzie, theater, televisiescenario’s en non-fictie. Zijn jeugdroman ‘In het teken van de ram’ (Davidsfonds, 1999), geschreven in samenwerking met Guy Didelez, werd bekroond met de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdroman en de Eule des Monats in Duitsland. Een ander jeugdboek, ‘De Rechtvaardige Rechters’ (Davidsfonds), is al onafgebroken in druk sinds 1992. Zijn werk voor de jeugd werd vertaald in zes talen. Bij een volwassen publiek werd Patrick vooral bekend met een reeks historische faction thrillers. Zo liet hij onder meer zijn licht schijnen over de mysteries van het Lam Gods, de moord op Albert I, Nostradamus in Orval, het Heilig Bloed van Brugge (en het verband met de Graalverhalen) of de engelen van Mons.

Patrick is een bevlogen performer, die jarenlang toerde met een eigen gezelschap voor vertel- en muziektheater en daarvoor ook bekroond werd met de Visser Neerlandia Prijs. Hij is ook is al meer dan 20 jaar docent creatief schrijven aan onder andere de Academie voor Podiumkunsten in Aalst en het Conservatorium van Mechelen. Patrick is een artistieke duizendpoot. Momenteel houdt hij zich voornamelijk bezig met twee succesvolle podcastseries, die in het verlengde liggen van zijn literair werk: ‘Mysterieus België’ en ‘Ware Misdaad’, en met blackout poetry (stiftgedichten), te lezen op onder andere zijn Instagrampagina.

Uitgelichte titels

Cover van boek Het Illuminati Complot

Het Illuminati Complot

Cover van boek De Rechtvaardige Rechters

De Rechtvaardige Rechters

Lezingen

  1. Waar zijn de Rechtvaardige Rechters gebleven? (Lezing voor jongeren 10+ / 12+)

Mysteries van het Lam Gods (volwassenen) Waarom werd het paneel de Rechtvaardige Rechters in 1934 gestolen uit de Sint-Baafskathedraal te Gent? Waarom wilden de nazi’s dit onderdeel van het Lam Gods, het meesterwerk van de gebroeders Van Eyck, zo graag terugvinden? Verbergt het nog steeds spoorloze paneel het geheim van de Tempeliers? En waar zouden we de Rechters dan wel kunnen vinden? Sinds Patrick in 1991 de bestseller ‘Mysteries van het Lam Gods’ (Manteau) schreef, heeft hij al diverse werken gewijd aan het Vlaamse “Monster van Loch Ness”, en er een stadsspel en een podcastreeks rond geproduceerd. Maar de zoektocht naar de spoorloze Rechters is nog lang niet ten einde. Verwacht u niet aan een saaie lezing, maar eerder aan een historische thriller, gebracht alsof het verteltheater was.

Voor jongeren vanaf 10 jaar focust de auteur zich op het verhaal zoals dat verteld wordt in de detective jeugdroman ‘De Rechtvaardige Rechters’; voor volwassenen kan ook de bredere context aan bod komen (Graal, Tempeliers, Heilig Bloed van Brugge enzovoort) zoals beschreven in boeken als ‘Het Bloed van het Lam’ (Manteau, 2006) of ‘De Paus van Satan’ (Manteau, 2011).  

  1. Reynaert de vos, een 21ste eeuwse hervertelling (hoogste jaren secundair onderwijs / volwassenen)

Een 'ongekuiste' versie, een oer-Reynaert dus waarin - zoals het ooit ook de bedoeling was - tal van actuele, satirische knipogen worden verwerkt. Het dierenepos neemt zoals vanouds een loopje met de normen en waarden van de(ze) tijd. Tot scha en schande van Bruun de Beer, Canteclaer de Haan, Grimbeert de Das, Tibeert de Kater en koning Nobel uiteraard. Verteltheater van een meesterverteller.

 

3. Andere thema's uit ‘Mysterieus België’ op aanvraag.

Praktisch

  • Voor groepen vanaf 50 personen en voor verteltheater dient de organisator altijd een goede micro en geluidsversterking ter beschikking te stellen.

Neem contact op met Patrick Bernauw

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.