
Patrick Bernauw
Biografie
Patrick Bernauw (1962) schreef zowel voor jongeren als voor volwassenen proza, poëzie, theater, televisiescenario’s en non-fictie. Zijn jeugdroman ‘In het teken van de ram’ (Davidsfonds, 1999), geschreven in samenwerking met Guy Didelez, werd bekroond met de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdroman en de Eule des Monats in Duitsland. Een ander jeugdboek, ‘De Rechtvaardige Rechters’ (Davidsfonds), is al onafgebroken in druk sinds 1992. Zijn werk voor de jeugd werd vertaald in zes talen.
Bij een volwassen publiek werd Patrick vooral bekend met een reeks historische faction thrillers. Zo liet hij onder meer zijn licht schijnen over de mysteries van het Lam Gods, de moord op Albert I, Nostradamus in Orval, het Heilig Bloed van Brugge (en het verband met de Graalverhalen) of de engelen van Mons.
Patrick is een bevlogen performer, die jarenlang toerde met een eigen gezelschap voor vertel- en muziektheater en daarvoor ook bekroond werd met de Visser Neerlandia Prijs. Hij was 21 jaar actief als docent creatief schrijven aan onder andere de Schrijversacademie, de Academie voor Podiumkunsten in Aalst en het Conservatorium van Mechelen. Patrick is een artistieke duizendpoot. Momenteel houdt hij zich voornamelijk bezig met twee succesvolle podcastseries, die in het verlengde liggen van zijn literair werk: ‘Mysterieus België’ en ‘Ware Misdaad’, en met blackout poetry (stiftgedichten), te lezen/bekijken op onder andere zijn Instagrampagina
Uitgelichte titels

Het bloed van het lam

Het Illuminati Complot

Een magisch-realist in Mysterieus België, het Boek der Synchroniciteiten
Lezingen
Een magisch-realist in Mysterieus België, het Boek der Synchroniciteiten (Les Iles, 2025)
Soms lijkt het universum met ons mee te schrijven. Patrick Bernauw duikt in het raadselachtige fenomeen van synchroniciteit – betekenisvolle toevalligheden die niet zomaar toeval lijken te zijn. Geïnspireerd door het werk van Carl Gustav Jung en magisch-realist Hubert Lampo, onderzoekt hij de mysterieuze verbanden die zijn creatieve pad hebben gevormd.
Van een verloren manuscript dat als bij wonder opduikt tot een cryptisch kassaticket dat een schrijversdilemma oplost, telkens weer brengen onverklaarbare gebeurtenissen zijn verhalen tot leven. Maar dit boek is meer dan een autobiografisch verslag vol magische toevalligheden. Het is ook een inspirerende gids voor schrijvers en dromers, waarin de lezer ontdekt hoe inspiratie zich laat vinden – en hoe synchroniciteit misschien wel bewust op te roepen is.
Met een scherp oog voor verborgen patronen en een literaire speurtocht langs thema’s als de mysteries van het Lam Gods, de Graal van Brugge, de Vlaamse Tempeliers of de zieneres van Onkerzele, vormt dit boek een unieke mix van persoonlijke ervaringen, filosofische reflecties en spannende ontdekkingen. Voor liefhebbers van Hubert Lampo en Umberto Eco, en voor iedereen die gelooft dat er meer is tussen hemel en aarde dan het oog kan zien.
In overleg met de organisator past Patrick Bernauw zijn lezing aan, die gebaseerd is op dit "verhaal van een schrijversleven" dat meer dan 40 jaar omspant. Hij kan daarbij de focus leggen op thema's uit zijn werk (Mysteries van het Lam Gods, de Zieneres van Onkerzele en de Moord op Albert I), op creatief schrijven (hoe zoek je de inspiratie op, hoe ga je om met writer's block, narratieve structuren, enz...), op spiritualiteit en mystiek (de synchroniciteiten in zijn werk), op het maken van stiftgedichten (blackout poetry) enz... Voor jongeren is zowel een lezing over de diefstal van de Rechtvaardige Rechters mogelijk als een workshop stiftgedichten maken of "podcast maken". In zijn lezingen staan lees-, luister- en schrijfplezier centraal.
Praktisch
- In functie van het type lezing of workshop, af te spreken (micro, geluidsversterking, projectie, materiaal om stiftgedichten te maken, enz...)