Mieke Evenepoel
Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Muzische vorming
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar
Onderwijs
Basisonderwijs, Buitengewoon basisonderwijs

Mieke Evenepoel

Biografie

Als kleuter krabbelde Mieke Evenepoel (1982) de vers gepleisterde muren in huis al vol met hele taferelen. Later werden dat, wat een opluchting voor haar ouders, kleine boekjes die ze zelf aan elkaar niette. Toen in het middelbaar bleek dat tijdens de Latijnse lessen er meer aandacht ging naar gramatica dan naar boeiende sagen en mythes, besloot ze Vrije Beeldende Kunst in Brussel te gaan studeren aan het Imelda instituut.

Omdat ze in haar vrije tijd bezig was met muziek- en theaterkampen voor kinderen, was de lerarenopleiding nadien een evidente stap. Haar voorliefde (om het geen verslaving te noemen) voor alles wat ingebonden was en voorzien van mooie kaft, resulteerde in het eindwerk 'Een boek is meer dan lettertjes'. Een klas zonder boeken bezorgde haar kippenvel-van-de-slechte-soort. Voorlezen en uitdagende schrijfopdrachten werden nadien dan ook elementaire onderdelen van haar schoolwerking.

Toen Mieke in 2019 in het teken van Pieter Bruegel als auteur en curator samenwerkte met illustratoren Carll Cneut, Fatinha Ramos en Sassafras De Bruyn, besloot ze haar kinderdroom waar te maken en zelf boeken te gaan schrijven en illustreren.

Aan onderwerpen geen gebrek, zolang er maar een vleugje geschiedenis of een snuifje kunst aan vast hangt. Bij voorkeur vertelt ze over kunstenaars door de ogen van een kind. 'Edo, zoon van Sax' (Clavis Uitgeverij, 2023)  is het eerste boek waar ze over het leven van de uitvinder van de saxofoon schrijft en tekent.

Mieke praat met kinderen graag over erfgoed, mensen die wat anders zijn of denken en wakkert graag hun fantasie en kritisch denken aan.  Als het even uitkomt, gaat ze met hen zelfs graag musicerend of beeldend aan de slag.

Uitgelichte titels

Cover van boek Edo, zoon van Sax

Edo, zoon van Sax

Lezingen

Mieke kruipt graag in de huid van haar personages. Figuurlijk dan, want letterlijk zou dat nogal een boeltje worden! Een paar attributen helpen om de kinderen helemaal mee te nemen naar een andere tijd, een andere plek. Een plek waar het boek ontstond.

Het is haar bedoeling om met gedetailleerde illustraties en een verhaal waar een kind de hoofdrol in speelt, de lezers meer te weten laten komen over iemand die heel bijzonder was in de wereld van de kunsten. Op die manier wil Mieke kinderen warm maken voor boeken over componeren, architectuur, muziek maken, acteren, mode, erfgoed, … Want kunst is meer dan het schilderwerk van mannen als Van Gogh, Picasso en Keith Haring.

Na een stukje verteltheater, geeft Mieke het publiek een inkijk in haar werkproces. Op een interactieve manier vertelt ze waar haar ideeën vandaan komen, hoe andere boeken haar helpen om zelf een nieuw te maken. Ze toont hoe ze met knip- een plakwerk haar illustraties voorbereid en dan met verf, scanner en (digitale) pen of potlood verder werkt. Kinderen laten nadenken over hoe ze bij beperkte informatie over een persoon zelf dingen kunnen verzinnen, zonder dat de lezer het onlogisch vindt. Dit maakt ze duidelijk door stukjes voor te lezen uit haar eigen boek.

Naargelang de spontaniteit of net de voorzichtigheid van het publiek, zet ze hulpjes als verzindobbelstenen of figurenfiches in. Dit onderdeel zweeft dus een beetje tussen filosoferen en fantaseren en kan gebruikt worden om nadien in de klas verder op door te gaan binnen de lessen taal, WO of muzische vorming.

Deze lezing kan vervolgens nog gecombineerd worden met een workshop. Als doorwinterde leerkracht met een meer dan dikke boon voor het schrijversvak en de muzische domeinen, biedt ze daarom drie mogelijkheden aan:

  • Beeld: met teken-, collage- of druktechniek gestalte geven aan een historische figuur.
  • Woord: aanzet voor een (kort)verhaal over een historisch figuur, nog fijner wordt het als dit gelinkt kan worden aan plaatselijk erfgoed.
  • Muziek: een lied dat speciaal bij het boek gemaakt werd (meerstemmig) zingen en begeleiden met instrumenten als klankstaven en boomwhackers op basis van een grafische partituur.

Praktisch

  • Mieke geeft enkel lezingen op woensdagnamiddag, vrijdag, zaterdag, zondag en schoolvakanties. Verkies je toch graag een ander moment? Neem hierover dan eerst contact met haar op.

  • Als organisator voorzie je een stopcontact, verlengkabel, een beamer met projectiescherm of digitaal schoolbord.
  • De lezing duurt ongeveer een uur, maar kan dus uitgebreid worden met workshops op maat.
  • De opstelling van het lokaal is zo dat iedereen het bord en de projecties kan zien. 
  • Mieke geeft graag lezingen aan groepen van maximaal 40 kinderen. Voor de workshops wordt er in kleinere groepen gewerkt van maximaal 25 kinderen.
  • Voor de aanvullende doe-activiteiten wordt via mail concreet afgesproken voor het nodige materiaal en accommodatie. 

Meer zien?

Neem contact op met Mieke Evenepoel

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.