Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Duurzaamheid, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 18+

Michael Sels

Biografie

Michael Sels (1976) is schrijver van spannende, gelaagde youngadultboeken en jeugdboeken. In 2018 schreef hij 'De Afspraak' (Van Halewyck). Hij gaat graag in interactie met leerlingen uit lagere scholen, met jongeren uit middelbare scholen en met NT2-cursisten uit CVO’s. De groep staat centraal in zijn lezingen. Wie zit er in het publiek? Waar zijn deze kinderen, jongeren of volwassenen mee bezig? Hoe kan hij ze betrekken bij de lezing?

 

Dat is niet verwonderlijk, aangezien Michael al heel zijn leven met groepen werkt. Als jongere was hij jaren actief als scoutsleider en gaf hij cursussen aan leden en aan andere leiders/sters. Daarna ging hij lesgeven aan middelbare scholen en op dit moment werkt hij als leerkracht Nederlands voor anderstaligen in een centrum voor volwassenenonderwijs.

 

Hij praat graag met kinderen over fantasie, vooroordelen en prikkels. Met jongeren heeft hij het over keuzes maken, gevoelens verwerken en zoeken naar jezelf. NT2-cursisten maakt hij warm voor de Nederlandse taal, de Vlaamse cultuur en de Nederlandstalige literatuur.

Uitgelichte titels

Cover van boek De afspraak

De afspraak

Cover van boek Een doodgewone jongen 1 (jeugdreeks)

Een doodgewone jongen 1 (jeugdreeks)

Lezingen

Michael geeft lezingen op maat van elke groep maar altijd met evenveel passie en enthousiasme!

 

  1. Verteltheater: een doodgewone jongen, geen doodgewone tocht (negen tot twaalf jaar)

Nebo is een jongen met veel fantasie. Elke dag wandelt hij dezelfde weg naar school, maar dat is geen saaie tocht. Het is een groot avontuur vol krokodillen, gifgassen en een heks. Het wordt nog leuker als er andere kinderen meegaan!

Deze lezing is gebaseerd op de jeugdreeks ‘Een doodgewone jongen’ (Beefcake Publishing, 2021). Michael kruipt in de huid van Nebo en onderneemt met de kinderen een avontuurlijke tocht.

 

  1. Lezingen voor kinderen van het vierde en vijfde leerjaar

Tijdens deze lezing spreekt Michael over fantasie, vooroordelen en prikkels (sensitiviteit) en leest hij voor uit de jeugdreeks ‘Een doodgewone jongen’.

Verschillende thema’s komen aan bod. Hebben de leerlingen ook zoveel fantasie als Nebo? Wat denken ze van juf Fortuna en de heks? Zijn die te vertrouwen of niet? En wat doet Nebo als het hem allemaal te veel wordt? Herkennen de leerlingen dat?

 

  1. Lezingen voor kinderen van het eerste, tweede en derde middelbaar

Dit is een lezing over het boek ‘De afspraak’ waarbij Michael met de jongeren in gesprek gaat over keuzes maken, het collectieve geheugen en aanslagen. Michael begint met een voorleessessie van een spannend fragment om de groep warm te maken.

 

Michael praat over keuzes maken. Is dit een rationeel gegeven? Zijn keuzes definitief? Verder heeft hij het over gebeurtenissen die in ons collectief geheugen zitten en ons al dan niet verbinden. Tenslotte praat hij over de terroristische aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en zijn persoonlijke ervaringen.

 

  1. Waarom zijn youngadultsboeken en jeugdboeken zo interessant voor NT2-cursisten?

Tijdens deze lezing geeft Michael tips, weetjes en praktische informatie over Nederlandstalige boeken.

De auteur spreekt over werken die interessant zijn voor NT2-cursisten, zoals vertaalde klassiekers, verfilmde boeken, eenvoudig lezen enzovoort en wijst hen de weg naar hun bibliotheek en praat over verschillende titels uit de Vlaamse en Nederlandse jeugdliteratuur. Hij stelt zijn eigen werk voor en leest eruit voor. Aan het einde van de lezing krijgt iedereen een lijst met alle besproken boeken.

Praktisch

  • De organisator voorziet een beamer en projectiescherm.

Meer zien?

Voor deze auteur kan je geen korting meer aanvragen voor lezingen die plaatsvinden in 2024. Er is een limiet van 15 kortingen per auteur per jaar. Uiteraard kan je wel nog een lezing zonder korting organiseren.

Neem contact op met Michael Sels

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.