Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Mens en maatschappij, Ondernemingszin, Wetenschap en techniek, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
0 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 18+

Liesbeth Iken

Biografie

Liesbeth Iken (1981) heeft een passie voor boeken, letter voor letter en bladzijde na bladzijde. Bibliotheken en boekhandels zijn haar natuurlijke biotoop. Ze schrijft verhalen over magische avonturen naar plekken vol verwondering. Verbeelding en jezelf zijn staan steeds centraal. Als het even kan lopen de lezertjes samen met haar naast het bewandelde pad en ontdekken ze dingen waarvan ze niet wisten dat ze ernaar op zoek waren.

Samen met haar echtgenoot heeft ze 3 prentenboeken uitgebracht bij Clavis Uitgeverij: zij vertaalt zijn illustraties in woorden en samen maken ze verhalen over magische avonturen naar werelden vol verwondering. In 'Heks Lexia en de toverproef' gaat een klein meisje haar heksendroom achterna, gewapend met haar eigen talenten. Amelia onderneemt een wel heel bijzondere reis wanneer ze ontdekt dat de snoepwinkel van haar tante helemaal leeg is in 'De snoepplaneet'. Noortje heeft helemaal geen zin in haar kamer opruimen, en daar zit Sloddervos voor iets tussen.

Uitgelichte titels

Cover van boek De Snoepplaneet

De Snoepplaneet

Cover van boek Heks Lexia en de toverproef

Heks Lexia en de toverproef

Lezingen

Liesbeth geeft workshops en auteurslezingen voor kinderen en volwassenen. Creativiteit, verbeelding, leesbevordering en vooral leesplezier zijn daarbij het uitgangspunt. Alle workshops en lezingen kunnen aangepast worden voor kinderen uit de kleuterklas of lagere school. Enkele voorbeelden:

De wereld van het boek:

Deelnemers maken kennis met de wereld van het boek aan de hand van de MINIBIB. Ze leren begrippen kennen als kaft, titel, boekblok, auteur/schrijver, illustrator/tekenaar, tekst, tekening/illustratie. De kinderen leren stap voor stap hoe een boek gemaakt wordt: van de typemachine tot de boekenplank, en aan de hand van verschillende soorten boeken (verzonnen verhalen, weetjes boeken, beeldverhalen, romans enzovoorts). Ze leren zelf een boek zoeken en kiezen voor verschillende situaties. Tot gaat Liesbeth, aan de hand van haar eigen boeken, ook wat dieper in op de structuur van een verhaal.

Ontdek je eigen tovertalenten met 'Heks Lexia':

Deelnemers maken kennis met de wereld van heks Lexia en gaan op zoek naar hun eigen tovertalent. Liesbeth leest interactief voor uit 'Heks Lexia' aan de hand van een kamishibai, een Japanse verteldoos waarin ook tekeningen worden getoond. De leerlingen gaan aan de slag met een creatieve opdracht rond het verhaal en hun eigen talent, en creëren zo een symbool voor hun eigen tovertalent. Ze ontdekken dat iedereen anders is, en dat iedereen andere talenten heeft.

Op ontdekkingsreis naar 'De snoepplaneet':

Deelnemers gaan op avontuur naar de snoepplaneet en leren over duurzaamheid. Liesbeth leest interactief voor aan de hand van een kamishibai, en laat de leerlingen kennis maken met het boek. De leerlingen gaan aan de slag met een creatieve opdracht rond ontdekkingsreizen en duurzaamheid.

 

Heb je vragen of suggesties? Of ben je op zoek naar een lezing op maat? Aarzel dan niet om Liesbeth te contacteren. 

Neem contact op met Liesbeth Iken

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.