Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur, Poëzie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Duurzaamheid, Muzische vormgeving, Nederlands
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Lies Van Gasse

Biografie

Lies Van Gasse (1983) is beeldend kunstenaar en dichter. Ze dicht met verf en schildert met woorden. In haar werk gaan woord en beeld hand in hand. Zowel in haar illustraties bij de gedichten van onder andere Guido Gezelle en Peter Theunynck, als in haar eigen werk combineert ze tekst en beeld. Ze beschrijft het toepasselijk als ‘graphic poems’. Daarnaast is Lies als leerkracht verbonden aan de academies van Deurne en Lier, waar ze les geeft binnen de opleidingen Beeld, Woord in Beeld en Schrijven.

 

In 2008 debuteerde ze als dichter met ‘Hetzelfde gedicht steeds weer’ (Wereldbibliotheek), wat een groot succes werd bij lezers en critici. Ze won diverse prijzen, waaronder de Dirk Martens-prijs voor het combineren van verschillende media in haar werk. Ook in andere projecten zoals ‘Het boek Hauser’ (Wereldbibliotheek, 2013), dat ze samen met Annemarie Estor uitwerkte, maakt ze deze combinatie. Van haar boek ‘Een held’ (Uitgeverij Vrijdag, 2019) maakte ze een theatervoorstelling. Haar laatste bundel 'beestjes' verscheen in 2021 bij de Wereldbibliotheek. In 2022 werd ze tenslotte samen met onder andere Yannick Dangre, Ruth Lasters, Lotte Dodion en Proza-K opgenomen in de stadsdichterspoule van de stad Antwerpen.

Uitgelichte titels

Cover van boek Een held

Een held

Cover van boek Vliegoefeningen

Vliegoefeningen

Cover van boek Beestjes

Beestjes

Lezingen

  1. ‘Mijn oma is kwijt’ (Wereldbibliotheek, 2018): vanaf acht jaar

Met deze lezing wil Lies dementie bespreekbaar maken. Ze wordt daarbij vergezeld door Peter Theunynck die auteur is van het boek ‘Mijn oma is kwijt’. Peter vertelt, terwijl Lies live illustreert. Kinderen en ouderen worden uitgedaagd om tussen het verhaal en de gedichten in na te denken over het thema.

 

  1. ‘Een held’ (Uitgeverij Vrijdag, 2019): vanaf zeven jaar

In de lezing ‘Een held’ maak je kennis met haar gelijknamige jeugdboek. Lies leest voor en toont beeldmateriaal. De kinderen worden betrokken door middel van een quiz en enkele vragen om over na te denken. Op het einde bespreekt Lies het verhaal samen met de kinderen en geeft ze uitleg over haar werkproces. De lezing wordt afgesloten met een doe-opdracht.

 

  1. Poëzielezing voor middelbare scholen

Lies leest voor uit haar eigen poëzie en de poëzie van hedendaagse dichters die ze zelf goed vindt, gekoppeld aan een thema, zoals bijvoorbeeld de poëzieweek. De lezing wordt ondersteund door een presentatie waarin ze filmpjes en beeldmateriaal laat zien die haar inspiratie en werkproces toelichten.

 

  1. Poëzielezing voor volwassenen

Alleen of met andere dichters stelt Lies een programma samen waarin ze voorleest uit eigen werk. Soms wordt deze lezing gecombineerd met muziek en live tekenen.

Praktisch

  • De organisator voorziet een headset of een microfoon op statief en een pupiter.
  • Bij een uitgebreide lezing, workshop of masterclass voorziet de organisator een laptop, een beamer met een projectiescherm en een geluidsinstallatie.
  • De organisator voorziet een afgesloten ruimte met de mogelijkheid om wat te verduisteren.
  • Bij een avondlezing weet Lies graag op voorhand of er een maaltijd voorzien kan worden. Ze eet vegetarisch.
  • Bij enkele van haar workshops werkt Lies graag met specifieke voorzieningen. Bij voorkeur wordt dit materiaal door de organisator voorzien, maar als dit niet mogelijk is, kan Lies dit eventueel zelf voorzien:
  • Bij een workshop schrijven worden papier en pennen voor de deelnemers voorzien.
  • Bij een workshop woord en beeld wordt gebruikt gemaakt van Chinese inkt, penselen, tijdschriften, scharen, lijm, wit en gekleurd papier, kleurpotloden en waterverf.
  • Bij een opdracht met live tekenen heeft Lies een tekentafel nodig waarboven een camera op een statief wordt geïnstalleerd. Deze camera moet worden aangesloten op een projectiescherm. Voor deze lezing heeft Lies graag een technicus aanwezig die kan helpen met de opstelling.
  • In het geval van publieke optredens of literaire festivals (niet van toepassing bij scholen, bibs …) voorziet bij voorkeur de organisatie een boekenstand, waar tien exemplaren van haar twee laatste boeken verkrijgbaar zijn en waar Lies zelf ook andere producten kan aanbieden.

Neem contact op met Lies Van Gasse

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.