Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Proza
Thema’s
Burgerschap, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Ruimtelijk bewustzijn, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 15 – 16 jaar, 18+

Leen van den Berg

Biografie

Leen van den Berg (1956) is schrijver en leerkracht. Ze behaalde in Leuven haar master in Geschiedenis en volgde nadien een opleiding tot psychoanalytica. Naast het schrijven van romans, prentenboeken en filmscenario's, geeft ze ook schrijfateliers en les als schrijfdocente in Vlaanderen, Nederland, Suriname en in opdracht van EACWP, de internationale organisatie die wereldwijd schrijfdocenten opleidt en bijscholingen geeft. In Zuid-Afrika werkte ze mee aan de vorming en begeleiding van jeugdauteurs, in opdracht van de organisatie die in 2015 de Astrid Lindgren Award ontving. Tot nog toe schreef ze een 16-tal jeugdromans en prentenboeken en drie romans voor volwassenen. Haar magisch-realistische adolescentenroman 'Maskers' (Clavis, 2000) en nadien 'Lege ogen' (Clavis, 2001) werden succesvol bewerkt voor het theater. Haar prentenboek ‘De vraag van Olifant’ (De Eenhoorn, 2011) werd inmiddels in 13 talen vertaald en behaalde een White Raven in München. Met 'Soeur Sourire' (Davidsfonds, 2005) schreef ze haar eerste biografie, nadat ze eerder het oorspronkelijke scenario voor de film had geschreven. Haar roman voor volwassenen 'Zoon in Congo' (Lannoo, 2015) is een verhaal over vaderschap in de ruimste zin van het woord, en merkwaardig genoeg de eerste en voorlopig enige Nederlandstalige historische roman die zich afspeelt in de vroege koloniale periode aan het eind van de 19e eeuw. Met haar roman ‘Alles is krom’ (Manteau, 2020) brengt Leen een pijnlijke maar tegelijk komische satire op de hedendaagse samenleving met in de hoofdrol een aandoenlijke wereldverbeteraar.

In 2022 verscheen 'Vuurvader' (Manteau), een grondige bewerking van 'Zoon in Congo', waarin het verhaal over Congo wordt doorgetrokken over meerdere tijdsgewrichten tot vandaag.

Uitgelichte titels

Cover van boek De vraag van olifant

De vraag van olifant

Cover van boek Zoon in Congo

Zoon in Congo

Cover van boek Alles is krom

Alles is krom

Lezingen

Lezingen voor kinderen:

1. 6-8 jarigen: 'De vraag van olifant'

Leen houdt een interactief gesprek over het thema liefde/vriendschap, gevolgd door een voorleesmoment met digitale presentatie van de illustraties. Indien er tijd over is, volgt ook een korte creatieve opdracht.

2. 8-11 jarigen: 'Over lijstjes, pannenkoeken en een geheim plan'

De deelnemers bereiden de lezing voor aan de hand van een lesmap die de auteur ter beschikking stelt aan de leerkracht, met uitgewerkte en concrete creatieve opdrachtjes om rond het boek te werken. Tijdens de lezing stellen de leerlingen de resultaten voor, gevolgd door een interactief gesprek en eventueel kort voorleesmoment.

 

Lezingen voor jongeren: 'Zoon in Congo'; 'Alles is krom'

De jongeren bereiden de lezing voor aan de hand van een lesmap die de auteur ter beschikking stelt aan de leerkracht, met uitgewerkte en concrete suggesties om rond het boek te werken, zoals thema, structuur, historische setting enzovoort. Tijdens de lezing is er een interactief gesprek over de roman en over hoe de jongeren het boek hebben ervaren.

 

Lezingen voor volwassenen/leesclubs/belangengroepen:

  1. 'Zoon in Congo': aan de hand van een powerpointpresentatie met historische foto's en afbeeldingen geeft de auteur een beeld van de historische setting van de roman en zijn ontstaansgeschiedenis. Vragen van de deelnemers leiden altijd tot boeiende gesprekken over vaderschap en over een koloniale periode die nog steeds onderwerp van discussie is. Leens ervaring als historica en psychoanalytica hebben haar geholpen bij het schrijven van deze roman.
  2. 'In de zee van mama's buik': de auteur geeft een inkijk in de ontstaansgeschiedenis van het poëtische prentenboek met daaropvolgend een interactief gesprek over dood/miskraam/verlies van een kind. De auteur vertelt open over haar persoonlijke ervaringen die leidden tot het schrijven van dat boekje en over hoe boeken kunnen helpen bij de rouwverwerking.
  3. 'Over lijstjes, pannenkoeken en een geheim plan': de auteur geeft een inkijk in de ontstaansgeschiedenis van het kinderboek over pleegzorg en gaat een open gesprek aan over haar persoonlijke ervaringen als pleegouder.

 

De auteur neemt ook deel aan panelgesprekken over bovenstaande thema's.

 

Praktisch

  • Om interactief te kunnen werken geeft Leen liefst lezingen aan groepen van maximaal 30 (kinderen) of 60 (volwassen) deelnemers. 

Neem contact op met Leen van den Berg

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.