Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur, Strips
Thema’s
Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
0 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 18+

Laure Allain

Biografie

Laure Allain (1980) studeerde Germaanse talen aan de Vrije Universiteit Brussel, volgde een lerarenopleiding en deed een tijd lang onderzoek naar meertaligheid en taaldiversiteit op school. Haar passie voor tekenen bracht haar uiteindelijk ook bij de Sint Lukas Hogeschool, waar ze de opleiding 'beeldverhaal en illustratie' volgde.

Het tekenen verging Laure zo goed dat ze niet meer kon stoppen. Stiekem wist ze altijd al dat ze kinderboeken wou maken. In 2021 verscheen haar debuut ‘Marjolein, stout konijn?’ bij De Eenhoorn. Laure woont en werkt in Brussel, samen met haar man, dochter en (pratende!) parkiet.

Uitgelichte titels

Cover van boek Marjolein, stout konijn?

Marjolein, stout konijn?

Cover van boek Michiel, de superheld

Michiel, de superheld

Lezingen

Laure geeft lezingen voor kleuters, leerlingen uit de lagere en middelbare school, en volwassenen.

1. Tijdens lezingen voor kleuters en leerlingen van de eerste jaren van de lagere school werkt Laure steeds rond één boek. Een vast onderdeel is het voorlezen van het boek, al dan niet met een kamishibai. Er is keuze uit volgende titels:

  • 'Marjolein, stout konijn?': Laure gaat dieper in op het thema 'boosheid'. De kinderen tekenen wat hen boos maakt en onderzoeken in groep hoe ze hun woede al tekenend kunnen uiten. Ze krabbelen, scheuren en krassen tot ze een personage hebben voor hun eigen woeste verhaal. Want zelfs uit 'negatieve' emoties kunnen de mooiste dingen ontstaan!
  • ‘Michiel, de superheld’: Laure gaat al tekenend en samen met de groep op zoek naar wat een superheld nu écht is. Kan iedereen superheld zijn? De kinderen halen hun innerlijke superheld naar boven en maken samen met Laure een portret.

2. Oudere leerlingen en volwassenen krijgen een (interactieve) introductie in het maken van een prentenboek of strip. Waar moet je als beeldmaker op letten? Hoe begin je? Waarvoor gebruik je beelden en wat zeg je beter alleen met woorden? De groep maakt samen een 'dummyboek': een eerste versie van een verhaal dat verzonnen wordt tijdens de lezing of dat op voorhand door de deelnemers geschreven werd. Deze lezing duurt minimaal twee lesuren. 3. Laure geeft ook standaardlezingen over haar eigen publicaties en persoonlijke traject als illustrator.

Twijfel je nog? Laure gaat graag samen met jou op zoek naar de juiste manier om haar boeken in te zetten in de klas. Laure heeft zelf ook ervaring als leerkracht en weet als geen ander hoe je boeken kan inzetten voor vaardigheden als emotie-regulatie, executieve functies, talenten en taal. Ze bespreekt de mogelijkheden (op maat van de klas) graag met jou als organisator.

Indien gewenst en mogelijk, geeft Laure ook lezingen samen met de auteurs van haar publicaties.

Neem contact op met Laure Allain

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.