Kristof Smeyers
Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 18+
Onderwijs
Basisonderwijs, Buitengewoon basisonderwijs, Secundair onderwijs: buitengewoon, Secundair onderwijs ASO, Secundair onderwijs BSO, Secundair onderwijs KSO, Secundair onderwijs TSO

Kristof Smeyers

Biografie

Kristof Smeyers (1988) is historicus aan de Universiteit Antwerpen, waar hij onderzoek doet naar de geschiedenis van het bovennatuurlijke en paranormale. Als auteur schrijft hij over flora, fauna en folklore. Sinds 2017 is hij nauw betrokken bij De Nederlandse Boekengids, waarvan hij kernredacteur is en waarvoor hij regelmatig essays schrijft over geschiedenis, politiek en economie. In 2016 publiceerde hij 'Het gestolde land. Een economische geschiedenis van België' (Polis). In 2022 verscheen 'Raaf. Cultuurgeschiedenis in vogelvlucht' (Ertsberg). 

Uitgelichte titels

Cover van boek Raaf: cultuurgeschiedenis in vogelvlucht

Raaf: cultuurgeschiedenis in vogelvlucht

Cover van boek Het gestolde land: een economische geschiedenis van België

Het gestolde land: een economische geschiedenis van België

Lezingen

Elke lezing is opgebouwd als een portaal: net als zijn boeken geven de lezingen van Kristof toegang tot het werk van andere auteurs. Hij brengt boeken mee, leest voor, bespreekt hoe verschillende auteurs te werk zijn gegaan. Bij elk thema is de aangereikte literatuur gevarieerd: van gepubliceerde ooggetuigenverslagen over memoires tot wetenschappelijk werk.

Kristof biedt lezingen aan over twee grote thema's, die ook op allerlei creatieve manieren met elkaar kunnen worden vervlochten: de politieke en sociaal-economische geschiedenis van België en de geschiedenis en folklore van dieren.

  1. 'Het gestolde land' (2016) vormt het uitgangspunt van lezingen over België. Kristof geeft een historisch overzicht van de manieren waarop de sociaal-economische structuren en instellingen in ons land zijn geëvolueerd. De lezing kan gaan over specifieke episodes in de vaderlandse geschiedenis of net breder inzetten op het idee en de rekbaarheid van stollingsproces als metafoor om de Belgische geschiedenis te begrijpen. Daarnaast kan de lezing ook naar de toekomst kijken: hoe 'ontstollen' we het land?
  2. 'Raaf. Cultuurgeschiedenis in vogelvlucht' (2022) en 'Wolf' (2023) vormen de basis voor lezingen over dierengeschiedenis. Afhankelijk van de interesse van het publiek kan de lezing inzoomen op specifieke dierenmythologieën, -folklore en -geschiedenissen. Of ze kan net uitzoomen: dan gaat ze over de manieren waarop mensen met dieren omgaan (in het landschap én in de verbeelding), over thema's als natuurfilosofie, 'non-human history' en de ongrijpbaarheid van het dier. Kristof spreekt ook graag over de uitdagingen en gevaren van het schrijven over dieren en over praktijkgericht schrijven: fysiek in het landschap of mentaal in de verbeelding.

De vorm en het format van elke lezing hangen af van het doelpubliek en de organisator. Dat kan gaan van een formele voordracht, over een gesprek met een interviewer of panel, tot een interactieve workshop met publiek (inclusief groepswandelingen en erfgoedevenementen). Hij staat open voor specifieke voorstellen van de organisator en denkt graag mee na over een geschikt format.

Neem contact op met Kristof Smeyers

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.