Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 18+

Korneel Detailleur

Biografie

Korneel Detailleur (1986) is illustrator. Hij is geboren in Oostende en belandde na wat rondzwerven in Antwerpen en Gent (waar hij animatiefilm en illustratie studeerde aan het KASK) opnieuw in de stad aan zee. Naast zijn samenwerkingen in de boekenwereld met onder andere Raf Walschaerts, Bart Moeyaert en Jef Aerts, illustreert Detailleur voor kranten, magazines, en andere opdrachtgevers.

Zijn illustraties mengen grote vloeiende vlakken kleur met fijne lijnen, de kleuren zijn helder en groezelig, er is klaarheid en suggestie. Het zijn vaak poëtische, soms bevreemdende tekeningen met veel ruimte voor eigen invulling.

Uitgelichte titels

Cover van boek Iemands lief

Iemands lief

Cover van boek Wachten op de wind

Wachten op de wind

Lezingen

Eerst geeft Korneel een voorstelling van het beroep illustrator. Wat houdt dat in? Hoe ben ik begonnen? Hoe ziet een dag eruit als illustrator? Hij legt ook uit hoe boeken worden gemaakt en wat het inhoudt om te werken voor tijdschriften en kranten. Hij toont daarbij schetsboeken, voorontwerpen en tekeningen naast het uiteindelijke gedrukte resultaat.

Dan legt hij zijn techniek en materialen uit en hoe een tekening bij hem tot stand komt.

 

Daarna gaat hij live tekenen, met input van het publiek. Een paar vrijwilligers laat hij willekeurige lijnen of krabbels op een blad zetten, en dan zetten ze hun verbeelding aan het werk. Alsof ze naar de wolken kijken, zien ze gaandeweg beelden in de krabbels, en die probeert Korneel verder uit te werken en tot leven te wekken. Met een camera boven de tekentafel kan het publiek de tekening tot stand zien komen op een groot scherm.

 

Materiaal voorziet Korneel zelf, of voorziet de organisator. Korneel toont alles met behulp van veel voorbeeldmateriaal en een digitale presentatie.

 

Hij tracht in zijn lezingen steeds het beroep van illustrator duidelijk te omschrijven omdat het voor vele mensen een onbekend begrip is en toont hoe een boek gaandeweg tot stand komt. Hoe wordt een verhaal geschept, hoe gaan schrijver en tekenaar samen te werk, en wat maakt een boek of tekening interessant? Door in dialoog te gaan met het publiek wordt er verder gedacht dan het beeld an sich.

Door middel van deze, en andere, wisselwerkingen hoopt hij de liefde voor verhalen en tekenen over te dragen, en het publiek mee te slepen in wat illustreren nu precies is.

Praktisch

  • De organisator voorziet een projector met een wit scherm of een digibord.
  • De organisator voorziet minstens twee, liefst drie tafels, om aan te tekenen en om tekeningen op te tonen.

Neem contact op met Korneel Detailleur

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.