Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Klaas Verplancke

Biografie

Klaas Verplancke (1964) is een wereldwijd geprezen auteur en illustrator van meer dan 150 boeken gepubliceerd in meer dan 30 talen en 60 vertalingen. Hij won onder andere een Bologna Ragazzi Award, was top-vijf finalist voor de Hans Christian Andersen Awards, en ontving 15 opeenvolgende nominaties voor de Astrid Lindgren Memorial Award. Zijn bekende prentenboek 'Magritte's Apple' maakte hij in opdracht van MoMA, The Museum of Modern Art, New York, en Centre Pompidou, Parijs.

Klaas maakt regelmatig illustraties en animaties voor internationale tijdschriften, kranten en opdrachtgevers als The New Yorker, The New York Times, Pentagram, Marc O'Polo en Penguin books. Zijn kwaliteiten als onafhankelijk beeld- en woordkunstenaar leidden tot tentoonstellingen in binnen- en buitenland, internationale uitnodigingen als jurylid (o.a. Bologna Illustrator Exhibition, Bologna Ragazzi Digital Award en momenteel voor Nami Concours 2021, Korea), als gastdocent (o.a. Itabashi Summer School Tokyo, Japan) en als gastspreker (o.a. USBBY Congress Chicago en St Louis, USA).

Klaas is ook professor Beeldontwerp aan de afdeling Grafisch Ontwerp van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Op het eerste gezicht verschillen zijn tekeningen en schilderijen sterk van elkaar in uiterlijk en uitvoering. Maar ze vertonen steeds de kwaliteiten die hem kenmerken als illustrator, animator en ontwerper: een gevoel voor humor dat kan variëren van mild tot sardonisch, een poëtische verbeelding, een voorliefde voor het illustreren van het onmogelijk mogelijke en een zijdelingse, surrealistische kijk op de werkelijkheid.

Uitgelichte titels

Cover van boek De appel van Magritte

De appel van Magritte

Cover van boek Appelmoes

Appelmoes

Cover van boek De gouden baard

De gouden baard

Lezingen

"De taal van het beeld, de kunst van het zien" :

"Originaliteit bestaat niet, we zijn enkel een en ander vergeten." Elke creatie bevat een verwijzing naar een nabij of ver verleden. Ook illustraties zijn deel van een universeel web dat beelden met elkaar verbindt. Klaas bladert door de kunstgeschiedenis, met zijn eigen prenten als gids. Hij geeft een overzicht van zijn oeuvre en introduceert de kijker in het lezen van zijn illustraties. Hij analyseert de beeldtaal, toont hoe hij de kunstgeschiedenis infiltreert in zijn prenten en geeft een kort overzicht van de belangrijkste illustratietechnieken en de principes van de vormgeving.

Neem contact op met Klaas Verplancke

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.