Kenneth Swaenen
Biografie
Kenneth Swaenen (1990) is leraar en dichter. Hij groeide op tussen de aardbeien in de grensstad Hoogstraten en ging daar ook naar school. Momenteel woont hij in Antwerpen en geeft hij les aan anderstaligen. Daar volgde hij ook de opleiding Poëzie aan de SchrijversAcademie. Op Gedichtendag 2021 won hij de tweede editie van de Zeef Poëzieprijs. Op 18 september in datzelfde jaar verscheen zijn debuutbundel ‘Witte dwergen’ bij Uitgeverij De Zeef. Kenneth is heel erg gefascineerd door het zeer kleine en het zeer grote. Met zijn poëzie probeert hij een brug te slaan, om zo wat ertussen ligt niet verloren te laten gaan. Zijn werk kenmerkt zich voornamelijk door origineel beeldgebruik en gelaagdheid. Voor Kenneth is poëzie meer een manier van leven dan een genre. Hij is op schoonheid uit, hoewel die volgens hem ook lelijk kan zijn. Dat is tenslotte de uitdaging.
Uitgelichte titels
Witte dwergen
Lezingen
De lezing bestaat uit een voordracht van enkele gedichten, voornamelijk uit de bundel 'Witte dwergen' (Uitgeverij De Zeef, 2021). Doorgaans betreft het een interactieve lezing, waarbij het samen lezen en het leesplezier vooropstaan.
Bij beginnende (poëzie)lezers treedt Kenneth eerder als begeleider of facilitator op. Er wordt daarbij ruimte gemaakt voor schoonheid en persoonlijke verhalen, al wordt niemand gedwongen om deel te nemen. Sommigen vinden het gewoon fijner om te luisteren en te genieten. Elke leeservaring is waardevol.
Voor meer getrainde lezers probeert Kenneth ook aandacht te besteden aan het analytische niveau: taal (muzikaliteit, semantiek, compositie en grammatica) en context. Sommige lezers worden immers pas geprikkeld als ze wat meer vat hebben op de bouwstenen van een tekst. Die analyse wordt wel steeds benaderd vanuit een concrete tekst- en leeservaring, zodat de lezing geen droge poëzieles dreigt te worden.
Ten gevolge van zijn auteursresidentie met als focus moeilijke lezers en niet-lezers in het secundair onderwijs, geeft Kenneth Swaenen ook een auteurslezing over creatief schrijven in de klas. Hij is zelf dichter en zal zich daarom voornamelijk concentreren op poëzie. Tijdens de lezing komen verschillende, korte tekstvormen aan bod die hopelijk inspireren om zelf zo laagdrempelig mogelijk met gedichten aan de slag te gaan. Hij put daarvoor uit zijn eigen ervaring als leerkracht NT2 en die van collega-schrijvers.
Praktisch
- Kenneth gebruikt verschillende media (muziek, video, PowerPoint, sociale media, enzovoort) om gedichten op een andere manier aan te bieden. Een beamer is daarom handig.
- Kenneth hanteert verschillende werkvormen (groepsgesprek, interactieve lezing, interview, performance en voorlezen).
- Een online lezing behoort ook tot de mogelijkheden.