Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Proza
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Digitale competenties, Leercompetenties, Mens en maatschappij, Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, school
Leeftijdsgroep
11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 18+

Jonas Boets

Biografie

Jonas Boets (1981) is televisiemaker en houdt van verhalen, in alle vormen en op alle platformen. En tegenwoordig zijn er heel wat mogelijkheden om verhalen tot bij een publiek te brengen. Jonas onderzoekt ze, gebruikt ze en doet er zijn ding mee. Van boeken tot TikTokverhalen, van YouTube tot Instagram Stories, een goed verhaal is het begin van goed entertainment.

Als televisiemaker (onder andere bij JIM, netmanager VTMKZOOM, manager VRT NU enzovoort) volgt Jonas de evoluties van het mediagebruik op de voet en dat probeert hij ook in zijn verhalen te verwerken. Het blijft haast nooit bij een boek, elk verhaal wordt een transmediaal verhaal dat verhaallijnen op verschillende platformen kent. Op die manier kan hij zijn publiek overtuigen om te blijven lezen, omdat boeken nog steeds een heel belangrijk deel van de verhalencirkel zijn.

Uitgelichte titels

Cover van boek Little Liars Club - De fake dj

Little Liars Club - De fake dj

Cover van boek SMITH - Doe maar gewoon

SMITH - Doe maar gewoon

Vermoord het verleden

Lezingen

  1. Voor de lagere school (4e, 5e, 6e leerjaar)

De voorstelling voor de lagere school draait rond verhalen. Grote verhalen, kleine verhalen, verhalen op papier of in een filmpje, maakt niet uit, als je ze maar leuk vindt. En het gaat over liegen, want dat doet iedereen wel eens, toch? Niet doen alsof jij de enige bent die nooit liegt! En daar komen geweldige verhalen uit.

Jonas vertelt verhalen over liegen en over de Little Liars Club, leest voor uit de boeken, gaat aan de slag met de kinderen om een eigen verhaal te maken en toont dat verhalen overal zijn. Een mix van vertellen en funny filmpjes, want er mag gelachen worden.

En op het einde mogen de kinderen zelf leugendetector spelen. Wie kan de leugens van de waarheid onderscheiden en zo lid worden van de Little Liars Club?

 

  1. Voor het middelbaar en volwassenen

We worden tegenwoordig overspoeld door onderzoeken die beweren dat jongeren niet meer lezen, of daar toch niet goed meer in zijn. Is dat zo? En hoe komt dat dan? En wat moeten boeken dan doen om daar verandering in te brengen? Misschien kunnen boeken heel wat leren van andere vormen van entertainment, van games en series, of van uitvindingen uit de geschiedenis. Misschien moeten boeken zich heruitvinden en teruggaan naar hun essentie: een goed verhaal. Want door ons aan te passen, kunnen we overleven. Via filmpjes, voorlezen en voorbeelden gaat Jonas met het publiek aan de slag om de kern van een goed verhaal te doorgronden. Meer een show dan een lezing, aangepast aan de jongeren, om hen zo stiekem de liefde voor het lezen bij te brengen. Maar zeg dat vooral niet luidop.

 

Zowel jongere als oudere kinderen krijgen ook nog ruim de gelegenheid om vragen te stellen. Er wordt dus ook gepraat over schrijvers en hoe je een schrijver kunt worden.

Praktisch

  • Groepen mogen groot zijn, 100 kinderen of meer is geen probleem.
  • Jonas heeft een presentatie bij, dus de organisator voorziet een projectiescherm en geluidsversterking (er zitten veel filmpjes bij).
Voor deze auteur kan je geen korting meer aanvragen in 2023. Er is een limiet van 15 kortingen per auteur per jaar. Uiteraard kan je wel nog een lezing zonder korting organiseren.

Neem contact op met Jonas Boets

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.