Geert Buelens
Biografie
Als Vlaming die al meer dan 15 jaar in Nederland woont en werkt, bekijkt Geert Buelens (1971) zijn eigen cultuur vanop enige afstand. Geert is hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en schrijf columns en essays voor verschillende grote kranten in België en Nederland. Zijn werk werd meermaals bekroond en vertaald.
In zijn werk stelt hij verschillende wereldvragen centraal: Wat drijft mensen op de wereld uit of naar elkaar? Hoe hangen cultuur en maatschappij met elkaar samen en hoe gaan mensen om met grote momenten van crisis?
Hij focust zich vooral op de rol die schrijvers, muzikanten, filmmakers en kunstenaars kunnen spelen en hoe hun woorden zaken kunnen teweegbrengen, zowel in het heden als in de geschiedenis. Denk maar aan thema’s zoals de Eerste Wereldoorlog en de Vlaamse Beweging, maar ook meer recente thema’s zoals de klimaatcrisis en de strijd tegen racisme.
Uitgelichte titels
Wat we toen al wisten. De vergeten groene geschiedenis van 1972
Ofwa. Drie gedichten
De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis
Lezingen
1. Cultuurhistorische lezing
In zijn cultuurhistorische lezingen over de jaren zestig of over milieugeschiedenis, vertrekt Geert vanuit actuele onderwerpen zoals klimaat, feminisme of de strijd tegen racisme. Aan de hand van illustraties wordt de geschiedenis heel concreet gekoppeld aan onze tijd en de problemen waar we mee worstelen. Net zoals in zijn boeken, focust Geert in zijn lezingen niet enkel op de Lage Landen of Europa, maar bekijkt hij deze problematieken op wereldniveau. Geert maakt altijd tijd om met het publiek in gesprek te gaan.
2. Lezing over eigen poëzie
Daarnaast geeft Geert ook lezingen over of met (eigen) poëzie. Daarin staat voorlezen centraal en komen de gedichten echt tot leven. Ook bij dit soort lezing wordt er een link gelegd met de wereldgeschiedenis en de actualiteit.
Praktisch
- De organisator voorzien een laptop of PC, een beamer met een projectiescherm en eventueel een microfoon.
- Geert reist met het openbaar vervoer.