Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Andere talen, Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Lichamelijke opvoeding en gezondheid, Mens en maatschappij, Nederlands, Ruimtelijk bewustzijn, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar

Evy Danckers

Biografie

Evy Danckers (1977) is naast auteur leerkracht Nederlands en Frans in de B-stroom in Borgerhout. Haar schrijfstijl is rauw, eigentijds en aangrijpend. Haar boeken zijn voor iedereen bestemd, maar richten zich zeker ook tot jongeren in de B-stroom. Het meest trots is ze als jongeren die niet graag of moeilijk lezen enthousiast worden over haar boeken.

'Met het juiste boek is iedereen een lezer' is het motto van Evy Danckers. ‘Mensen houden van verhalen, dus iedereen leest graag. Het is gewoon een kwestie van het juiste boek bij de juiste lezer te krijgen. Daarvan ben ik overtuigd,’ legt ze haar motto uit.

Evy is altijd verzot geweest op boeken in alle genres, maten en diktes. Toen ze taalleerkracht werd in de B-stroom viel het haar op dat er slechts een beperkt boekenaanbod is voor jongeren met een andere thuistaal, met dyslexie of voor jongeren die denken dat ze niet graag lezen. Daar wil ze met haar boeken iets aan doen.

Om haar boeken aantrekkelijk te maken voor 'niet-lezers' past Evy enkele kenmerken toe die terug te vinden zijn in al haar boeken. Ze zijn niet dik. Ze hebben illustraties die jongeren aanspreken. Ze schrijft in eenvoudige taal in de onvoltooid tegenwoordige tijd. De verhaallijn is niet te ingewikkeld. Haar verhalen zijn herkenbaar of net wereldverruimend voor jongeren van nu.

Fervente lezers die van haar boeken genieten maken Evy blij. Maar ze straalt als mensen die niet graag lezen haar zeggen dat ze toch leesplezier hebben gehad. Lezen verrijkt de ziel en de geest. In verhalen vind je een rijkdom die niet te koop is. Die rijkdom wil ze delen met de wereld.

Uitgelichte titels

Cover van boek Hou van me

Hou van me

Cover van boek Eindspel

Eindspel

Cover van boek Mijn negen levens

Mijn negen levens

Lezingen

Een auteurslezing is voor Evy bovenal een samenwerking tussen de aanvrager en de auteur zelf. Daarom gelooft ze niet in een vast stramien voor haar lezingen.

Als leerkracht is Evy het gewend om voor groepen tieners te staan. Ze houdt het meest van interactie tussen haar en het publiek. Enthousiaste lezers barsten meestal van vragen en brengen vanzelf een gesprek op gang. Klasgroepen, vooral in de B-stroom, moeten eerder getriggerd worden om in dialoog te gaan. Dit is voor Evy geen probleem. Zelf is ze een gepassioneerd leerkracht in de B-stroom in Borgerhout, dus ze weet hoe ze moet omgaan met jongeren die de reputatie hebben 'moeilijk, ongeïnteresseerd of passief' te zijn.

Evy heeft het in haar lezingen over wie ze is en waarom ze schrijft. Ze doet uit de doeken waarom ze auteur is, wie haar doelgroep is, waarom ze lezen zo belangrijk vindt, waarom veel jongeren onterecht denken dat ze niet graag lezen en op welke manier haar boeken dit kunnen veranderen. Verder heeft ze het over de kenmerken van haar boeken, die niet te dik zijn, geïllustreerd met een ruime bladspiegel, herkenbare onderwerpen enzovoort. Ze stelt haar werk voor en leest enkele fragmenten voor. Evy zal voor een boek kiezen dat bij de leeftijd van de doelgroep past. Daarop volgt een vragenronde en afsluitend een Bookwidget over de auteurslezing.

Evy is het liefst in dezelfde ruimte als haar publiek, maar heeft ook ervaring met online lezingen. Deze zijn minder interactief, maar hebben ook al heel goede feedback opgeleverd.

Sinds januari 2023 woont Evy voor een aantal jaar in Georgia (VS). Daarom is het belangrijk dat je ruim op voorhand je auteurslezing plant en de korting aanvraagt. Evy is regelmatig in België en neemt dan graag de tijd om langs te komen om jou en je publiek warm te maken voor (haar) boeken.

Neem contact op met Evy Danckers

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.