Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
17 – 18 jaar, 18+

Eva Kamanda

Biografie

Eva Kamanda (1991) is actrice en presentatrice. Ze werd geboren in Brussel, de stad waar haar Congolese overgrootvader zich in 1930 als nieuwkomer vestigde. Samen met haar partner Kristof Bohez schreef ze zijn verhaal neer. Het resultaat is een debuut dat een onbekend stukje Belgische geschiedenis blootlegt. ‘Een verzwegen Leven’ (Uitgeverij Vrijdag, 2022) koppelt de emotionele zoektocht van een achterkleindochter aan het gereconstrueerde wedervaren van een overgrootvader. In één beweging wordt het ook een foto van een vroege generatie Congolezen in België die meer eer toekomt dan vooralsnog toebedeeld.

Uitgelichte titels

Cover van boek Een verzwegen leven

Een verzwegen leven

Lezingen

Eva en Kristof volgen in hun lezingen de chronologie zoals ze die ook in hun boek volgen: van koloniaal Congo ten tijde van Leopold II (ca 1900) over de aanwezigheid van vroege Congolezen in de Belgische hoofdstad en daarbuiten (ca 1930) tot de Onafhankelijkheid van Congo en daarna (1960-vandaag). Ze vertellen niet hun hele boek na, maar pikken de passages eruit (WO II, Expo 58...) waarbij het publiek aansluiting vindt. Op die manier komt het verhaal dichter bij de leefwereld van het publiek. Inhoudelijk wisselen ze feitelijkheden en de kanten van de koloniale geschiedenis die ze eerst niét kenden af met ervaringen van Eva en Kristof zelf: verwijzingen naar vandaag, een patroon dat zich onophoudelijk blijft herhalen. Van de opmerkingen die Eva's grootmoeder als eerste donkere kind in haar Brusselse klas destijds kreeg, loopt een rechtstreeks lijntje naar de lagere schooltijd van Eva. Actuele onderwerpen als microkwetsingen, zwarte en roetpieten, black lives matter en de dekolonisatie van bibliotheken of musea vinden een nieuwe laag betekenis als je ze in het licht van de geschiedenis houdt. Ook het afwisselende zwarte en witte perspectief van Eva en Kristof komt hierbij aan bod. De lezing eindigt met een vragenronde.

Het boek van Eva en Kristof is uniek in de zin dat er nog geen boeken over deze vroege Congolezen in België bestaan. Tijdens de lezing wordt dit geïllustreerd met welgekozen voorleesfragmenten. Uiteraard raden ze ook andere lectuur aan, zoals 'Reizen in het spoor van Leopold II' (Kris Clerckx) om de denkbeelden van de koning-veroveraar te duiden. Ook 'Congo aan den Yser' (Griet Brosens), over zwarte soldaten in WOI passeert de revue.

Ook scholen kunnen Eva en Kristof uitnodigen voor een bijzondere geschiedenisles die nog niet in de schoolboeken staat. 

  • Benieuwd hoe een lezing van Eva en Kristof eruitziet? Lees nu ons verslag.
  • Wil je tips hoe je als leerkracht deze auteurslezing kunt integreren in je lessen? Je leest het in dit artikel.

Praktisch

  • Eva en Kristof geven de lezingen in principe samen maar ze kunnen ook voor sololezingen geboekt worden (voor minderprijs).
  • De organisator voorziet een beamer en scherm. De auteurs zorgen zelf voor een laptop en verbindingsstukken.
  • Afhankelijk van de opstelling van het publiek (staand of zittend) voorziet de organisator een stoel of krukje.
  • De lezing duur maximaal anderhalf uur.
  • Eva en Kristof geven lezingen voor een publiek tot 50 personen maar kunnen in overleg ook geboekt worden voor grote groepen van +100 personen.

Neem contact op met Eva Kamanda

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.