Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Proza
Thema’s
Burgerschap, Leercompetenties, Mens en maatschappij, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Amarylis De Gryse

Biografie

Vanuit een klein houten huisje naast de snelweg schrijft Amarylis De Gryse (1989) tragikomische, fijngevoelige proza vol weemoed. Ze houdt ervan om met de absurditeit van het alledaagse te spelen.

Haar debuutroman ‘Varkensribben’ (Prometheus, 2020) haalde de shortlist van De Bronzen Uil 2021. ‘Varkensribben’ is een verhaal over zorgzaamheid, loyaliteit, hoe herinneringen een leven beïnvloeden en hoe eten alle basisemoties kan vervangen.

Amarylis groeide op in West-Vlaanderen en woont in Antwerpen, waar ze zich omschoolt tot boerin. Ze werkt aan een tweede roman.

Uitgelichte titels

Cover van boek Varkensribben

Varkensribben

Lezingen

Afhankelijk van de groep gaat Amarylis tijdens de lezing in op verschillende onderwerpen: hoe ze tot schrijven kwam, wat haar schrijfproces is, wat haar onzeker maakt, hoe ze haar schrijfstem vond, wat haar sterktes en zwaktes zijn en hoe ze die beide inzet tijdens het schrijven. Ze vertelt ook hoe haar debuutroman tot stand kwam. Amarylis houdt van interactie en gaat zeer graag in gesprek met de mensen rondom haar. Bij gesprekken met jongeren heeft ze het graag over haar eigen schoolcarrière en hoe haar eigen leercompetenties een invloed hebben gehad op haar schrijven.

In ‘Varkensribben’ (Prometheus, 2020) staan zorg, loyaliteit, eenzaamheid en herinneringen centraal. Amarylis staat graag samen stil bij deze thema’s, vertelt wat ze voor haar betekenen, hoe en waarom ze ze vorm gaf in haar boek. Ze vertelt over de druk op de zorg en hoe ze deze thematiek verkende. Ze leest uiteraard ook graag voor uit ‘Varkensribben’.

Ze vindt het fijn om de verwachtingen van de groep te kennen, zo kunnen ze die samen waarmaken. Concreet vindt ze het dus belangrijk om op voorhand even contact te hebben hierover, zodat ze haar lezing voldoende kan aanpassen aan de mensen die ze voor zich heeft.

Neem contact op met Amarylis De Gryse

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.