Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 18+

Wendy Huyghe

Biografie

Wendy Huyghe (1979) schuimde al de halve wereld af op zoek naar verhalen en maakte talloze portretten voor kranten en humanitaire organisaties. Tegenwoordig haalt ze de inspiratie uit haar eigen hoofd en legt ze zich toe op (film)scenario’s en literatuur. ‘Zeevonk’ (Pelckmans, 2022) is haar debuutroman voor jongeren, een magisch zee-avontuur over plots verlies. Wendy werkte in het verleden voor radio en tv en als woordvoerder voor ngo’s. Dit maakt van haar een vlotte spreker en een vat vol verhalen.

Uitgelichte titels

Cover van boek Zeevonk

Zeevonk

Lezingen

De ene lezing is een dialoog over ons innerlijke monster en hoe verhalen ons helpen bij verlies of grote veranderingen in ons leven. Hiervoor zijn de groepen liefst niet te groot. Een andere lezing is een blik achter de schermen bij de schrijver/scenarist: hoe ontstaan een boek en film? Een combinatie van de twee is mogelijk als de tijd het toelaat kan op voorhand worden besproken. 1. Wendy leest eerst een paar fragmenten voor uit ‘Zeevonk’, daarna praat ze met de kinderen over diepzeemonsters. De oceanen zitten namelijk boordevol mysterie! Wie gelooft wat? Maar ook: hoe ziet jouw monster eruit? En waarom? Wat wil jouw monster jou vertellen? Je mag jouw monster tekenen, beschrijven, uitbeelden. Of gewoon voor jezelf houden. Het is de start van een dialoog over verlies en angsten en over hoe verhalen ons hiermee helpen. Neen, dit is niet enkel voor kinderen! 2. Wendy, die ook co-scenarist is van de film Zeevonk (voorjaar ’23 in de zalen), vertelt hoe de film en het boek ontstonden. Ze legt uit hoe ze samen met haar broer vijf jaar lang aan het verhaal werkte. Via beeldfragmenten van de film en fragmenten uit het boek toont ze het verschil tussen boek en film. Een blik achter de schermen! In beide gevallen is het mogelijk om ook Domien Huyghe uit te nodigen; Wendy’s jongere broer en regisseur van de film Zeevonk. Ze vertellen over hun samenwerking als broer een zus en over hoe het verhaal van Zeevonk hen heeft geholpen om hun monster (verlies) in de ogen te kijken.

Praktisch

De organisator voorziet:
  • Een microfoon bij grotere groepen (liefst geen handmicrofoon)
  • Voor het thema rouw, verlies, fantasie: een blad papier en potlood of balpen voor elke deelnemer
  • Voor het thema film: scherm om fragmenten af te spelen

Neem contact op met Wendy Huyghe

Interesse in een lezing? Laat het ons weten en wij sturen jouw uitnodiging door naar de auteur. Tip: wees zo concreet mogelijk. Vermeld zeker mogelijke data, de locatie en de doelgroep.