Trui Hanoulle
Biografie
Trui Hanoulle (1960) is fotografe, grafisch vormgever, leraar, reisauteur, verhalenverteller en motorrijdster. Ze is gefascineerd door de wereld en de mensen die erin leven, en deelt deze ervaringen graag met wie liever thuisblijft, in de hoop nieuwsgierigheid en openheid aan te wakkeren. Datzelfde probeert ze met kunst en cultuur: mensen ertoe aanzetten schoonheid te ontdekken. Samen met Gaea Schoeters schreef ze het reisboek 'Meisjes, moslims & motoren' (Querido Fosfor, 2018). Daarnaast ontwerpt ze boeken, ook fotoboeken, en is ze de vaste vormgever van de Hikkies-reeks. Ze geeft ze geregeld gastlessen over fotografie, vormgeving, culturele geschiedenis en reizen. Interculturele verwondering stond ook centraal in Schaduwtrein, een performance die ze maakte met niet-begeleide minderjarige nieuwkomers en Steinerschool-studenten.
Sinds begin 2022 werkt Trui aan haar wereldwijd langlopend verhalen- en fotoproject Baanbrekers, over vrouwen die bakens verzetten met hun voertuigen, over mobiliteit als middel tot emancipatie. Het project wordt uiteindelijk een boek.
Uitgelichte titels
Meisjes, moslims & motoren
Lezingen
Op basis van het boek 'Meisjes, moslims & motoren' heeft Trui Hanoulle samen met Gaea Schoeters een lezing uitgebouwd die vertrekt van de reis ze in 2007 samen maakten door negen moslimlanden. Ze maakten deze reis vanuit oprechte nieuwsgierigheid naar mensen en hun dagelijks leven, want als deze landen opduiken in het nieuws is dat altijd in een negatieve context (terreur, vrouwenonderdrukking, islamfundamentalisme). De verhalen van de gewone mensen hoor je zelden of nooit, en het zijn net deze verhalen die Trui en Gaea verzamelden en willen delen. Hoewel het boek intussen al meer dan tien jaar oud is, en ze de lezing al meer dan honderd keer hebben gegeven, blijft de lezing in trek. De geopolitieke veranderingen in de regio zorgen telkens voor nieuwe vragen en insteken, waarop Trui en Gaea een antwoord proberen te bieden. Omdat zowel Gaea als Trui een aantal keren teruggekeerd zijn naar de bereisde landen, blijft hun info actueel.
- Deze lezing geven Trui en Gaea meestal samen, tenzij een van hen verhinderd is.
Sinds begin 2022 werkt Trui aan haar wereldwijd langlopend verhalen- en fotoproject Baanbrekers, over vrouwen die bakens verzetten met hun voertuigen, over mobiliteit als middel tot emancipatie. Het project wordt uiteindelijk een boek.
Met vrachtwagens, fietsen, vliegtuigen, boten, riksja’s of motoren lappen ze vooroordelen, stugge tradities en absurde wetten aan hun laars. Overal ter wereld gaan moedige vrouwen op pad. Ze dagen rolpatronen uit, veranderen hun omgeving, verwerven onafhankelijkheid. Ze leven in Duitsland, Iran, België, Japan, Engeland, Tanzania, Italië, India. In dorpen, steden, afgelegen bergstreken, met kinderen, met partners, of alleen. Ze zijn soms meer dan honderd (de fietskoeriers van het verzet), eentje werd net veertien (een Iraans surfmeisje). Enkelen zijn lokale of internationale beroemdheden, anderen onbekende huisvrouwen. En stuk voor stuk rolmodellen, en baanbrekers.
Vanuit haar eigen nieuwsgierige perspectief en kennis, schetst Trui Hanoulle de levens van moedige vrouwen en meisjes, van uiteenlopende leeftijden, culturen, milieus, met allerlei voertuigen. Ze doet dat voor de lezing met foto's, verhalen en korte video’s.
Omdat dit project uiteindelijk een boek wordt, kan Trui ook een inkijk geven in de research, de interviews, het schrijfproces, de vele twijfels en beslissingen die bij het maken van een boek komen kijken.
- Deze lezing geeft Trui alleen.
Praktisch
- Beide lezingen, 'Meisjes, moslims & motoren' en 'Baanbrekers', duren ongeveer 2,5 uur, desgewenst met pauze, waarbij er altijd ruimte wordt voorzien voor vragen en een gesprek met het publiek.
- Voor scholen kunnen Trui en Gaea rekening houden met specifieke wensen rond tijdsduur en insteek.
- Vooraf bezorgen ze een technische fiche, maar een beamer, microfoon en mogelijkheid tot afspelen geluidsopname volstaan. De auteurs brengen zelf een laptop en aansluitingsstukken mee.
- Organisatoren ontvangen ook een persmap en een aantal beelden die vrij gebruikt mogen worden voor promotie van de lezing.