3 x passie voor muziek

30 april is internationale dag van de jazz. Een goede reden om een auteur uit te nodigen die over dat muziekgenre vertelt, zoals Jan Ducheyne of Pieter Fannes. Drie organisatoren raden een auteur aan die recent bij hen te gast was om het over muziek te hebben.

Tomas Serrien

Mia Lodewijckx van Actueel Denken en Leven Turnhout is vol lof over Tomas Serrien, die in zijn lezingen een aantal thema’s uit de muziekfilosofie bespreekt, zoals 'muziek versus geluid, stilte en lawaai', 'muzikale emoties', 'muzikale tijd- en ruimtebeleving' en 'muzikale kwetsbaarheid'. “We hebben vooral onthouden hoe we cultureel geprogrammeerd zijn om muziek te beluisteren en hoe moeilijk het is om open te staan voor nieuwe werelden en klanken. Een moeilijke en minder toegankelijke materie werd – mede door een duidelijke powerpoint – helder voorgesteld. Een aanrader!”

Naar de auteurspagina van Tomas

Tomas Serrien

Alicja Gescinska

Liesbeth Maene van bib Brugge nodigde filosofe Alicja Gescinska uit, die kwam vertellen over haar filosofische essay 'Thuis in muziek' (2018). “Het was een boeiende lezing. Haar vertelstijl is enthousiast, aantrekkelijk en helder. Via persoonlijke ervaringen en voorbeelden nam Alicja het publiek mee in haar filosofische benadering van het belang van muziek voor onze persoonlijke en morele ontwikkeling. Haar betoog over de meerwaarde van muziek en kunst in al zijn vormen voor het onderwijs kreeg ook veel bijval.”

Naar de auteurspagina van Alicja

Alicja Gescinska

Maarten Schuermans

Els Torfs van bib Heist-op-den-Berg is onder de indruk van Maarten Schuermans, auteur van 'Des duivels?' (2020). “De auteur neemt je mee op een duivelse tocht doorheen het broeierige zuiden van de VS op zoek naar de roots van de hedendaagse popmuziek. Hij heeft die roadtrip zelf gemaakt en deelt zijn enthousiasme met de toeschouwers. Bij het reisverhaal, doorspekt met allerlei anekdotes, toont Maarten beelden, filmfragmenten, foto’s en kaarten. Tussen het vertellen en voorlezen, draait hij lp's waar telkens een heel verhaal bij hoort. Boeiend van A tot Z.”

Naar de auteurspagina van Maarten

Maarten Schuermans

Meer muziek?

Zoek een auteur die over muziek vertelt door een specifieke zoekterm in te geven.