Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 18+

Tomas Serrien

Biografie

Tomas Serrien (1992) schrijft over muziek, maatschappij en filosofie. In 2015 won hij de Geert Grote Pen, een scriptieprijs die wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige masterproef in de wijsbegeerte. Zijn eindwerk vormde de inspiratie voor zijn debuutboek Klank, dat uitkwam bij uitgeverij Houtekiet in december 2017 en zeer goed onthaald werd door de pers.

 

In oktober 2019 verscheen het boek Verdwaald in verlichting, dat hij schreef voor Borgerhoff & Lamberigts in samenwerking met imam Khalid Benhaddou en politiek filosoof Patrick Loobuyck. In januari 2020 maakte hij de vijfdelige podcastreeks 'De magie van het luisteren', in samenwerking met Klara en Concertgebouw Brugge. In september 2020 maakte hij de podcastreeks Orentroost, in samenwerking met Consouling Sounds. Deze reeks kreeg in 2021 een tweede seizoen. In 2021 verzorgde hij de dramaturgie voor het muziektheater ZELLE: Wenn es dunkel wird van de Brits-Chinese componiste Jamie Man en de Zwitserse schrijver Peter Stamm. In april 2022 verscheen het boek 'Hoor' bij uitgeverij Houtekiet/VBK. In dit boek tracht Tomas te achterhalen waarom we het liefst luisteren naar geluiden die ons bekend in de oren klinken. Hij selecteerde hiervoor meer dan 130 uur aan muziek.

 

Met de oprichting van de onafhankelijke website Mirari ontwikkelde Tomas een online platform voor vrije dialoog. Hij geeft regelmatig lezingen, werkt aan diverse interdisciplinaire projecten rond muziekbeleving en is drummer bij een aantal muziekgroepen (Bat Eyes en Disorientations). In zijn dagelijkse leven werkt hij als ethicus voor Sam vzw, een Vlaams steunpunt voor sociale praktijkwerkers.

Uitgelichte titels

Cover van boek Klank: Een filosofie van de muzikale ervaring

Klank: Een filosofie van de muzikale ervaring

Cover van boek Verdwaald in Verlichting

Verdwaald in Verlichting

Cover van boek Hoor: Of is dat geen muziek?

Hoor: Of is dat geen muziek?

Lezingen

In zijn lezingen gaat Tomas in op een aantal thema’s uit de muziekfilosofie. Het ideale format is te bespreken met de organisatie en een optie met livemuziek is een meerwaarde.

 

Hij werkte in het verleden reeds samen met muzikanten zoals Mauro Pawlowski, Hannes D’Hoine, Jeroen Stevens, Sjoerd Bruil, Elko Blijweert, Jan Swerts, Ramón Daci, Liza Ferschtman, Heleen Andriessen en Stijn Demuynck.

 

Mogelijke thema's zijn gelinkt aan zijn boeken 'Klank' en 'Hoor'. Voorbeelden zijn: 'muziek versus geluid, stilte en lawaai', 'muzikale emoties', 'muzikale tijd- en ruimtebeleving', 'muzikale kwetsbaarheid', 'uitdieping van verschillende luistervormen', 'klankexploratie', 'muziekbeleving bij doven' enzovoort.

Praktisch

  • De organisator voorziet een beamer en een geluidsinstallatie.

Neem contact op met Tomas Serrien

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.