“Dit is onze eerste auteurslezing en ik ben er trots op!”

Zaterdagmiddag in Antwerpen. Buiten is het druilerig, maar niet zo in het zaaltje boven brasserie Mampoko aan de Leien. De Boekenclub Antwerpen is de eerste gebruiker van de kersverse ruimte. Onze vliegende reporter Bob Van Mol treft een bont gezelschap dames aan die er samenkomen voor de auteurslezing van Humeyra Cetinel.

Auteurslezing Humeyra Cetinel

Diverse jonge vrouwen

Hilal, bezieler van De Boekenclub Antwerpen, vertelt dat ze in 2022 met de leesgroep begonnen is omdat ze zelf bij een boekenclub wilde. “Nooit had ik gedacht dat het zoveel succes zou hebben: we tellen nu 25 leden. Per toeval zijn het allemaal vrouwen en we hebben samen beslist dat zo te houden, omdat we zo over bepaalde onderwerpen vrijer kunnen praten. Het is een diverse groep wat betreft achtergrond, etniciteit en beroep. Wat ons verbindt, is dat we allemaal graag lezen.”

Op Instagram hebben we met de club een groot bereik en bijna iedereen is er op die manier bijgekomen. Fijn, hoor, want je leert zo nieuwe mensen kennen. Er groeien nieuwe vriendschappen uit en het heeft op professioneel vlak ook al gerendeerd.

Elke zeven weken komt het gezelschap samen en bespreken ze het boek dat iedereen tegen die tijd gelezen heeft. Vandaag is dit ‘Nomade’ van Humeyra Cetinel. “Er is geen specifieke reden dat ik dit boek naar voren heb geschoven. Hoewel, misschien kwam het door de Turkse naam van de auteur, want ik heb zelf ook Turkse roots. En langs de andere kant, wij zijn allemaal jonge vrouwen, Humeyra is dat ook. Haar lezing is trouwens onze eerste auteurslezing en ik ben er trots op!"

Humeyra pikt in: “Voor mij is deze lezing ook wel bijzonder, omdat ik met lezers in gesprek ga over mijn boek. Weet je dat ik de eerste auteur ben die ze uitnodigen op hun bijeenkomst? Toen ze bij mij kwamen aankloppen, heb ik hen zelf gewezen op de korting die ze via auteurslezingen.be kunnen krijgen. Hilal kende die regeling nog niet toen ze me benaderde met de vraag of ik eventueel een woordje wilde doen op de bijeenkomst van de boekenclub.”

Auteurslezing Humeyra Cetinel
Auteurslezing Humeyra Cetinel
Auteurslezing Humeyra Cetinel

Vooruitgang door verhalen

Als iedereen bij het buffet is gepasseerd voor een kleurrijke lunch en een drankje, stelt Humeyra zichzelf voor en vertelt ze hoe ‘Nomade’ tot stand kwam. “Enkele jaren geleden vertelde mijn vader aan de eettafel een verhaal uit z’n jeugd over een groep Turkse nomaden die zich mengden onder de gewone bevolking. Een man uit het dorp heeft toen een meisje uit de nomadengroep verkracht. Het nomadenmeisje was al verloofd en tegen alle gebruiken in wilde haar aanstaande toch met haar trouwen. De dader werd veroordeeld en kreeg 15 jaar cel. Wat me raakte, was de reactie van de bruidegom die ondanks de feiten gelooft in de liefde.”

Zulke ogenschijnlijk kleine verhalen zorgen voor vooruitgang, want dat was zeer ongebruikelijk voor die tijd. Dat wilde ik optekenen. Ik volgde een opleiding aan de SchrijversAcademie en aan het eind mochten we ons boek pitchen aan enkele uitgevers. Dankzij Borgerhoff & Lamberigts werd mijn droom werkelijkheid.

Terwijl ik zelf ook een bordje vul aan het buffet en geniet van een drankje, bespreken de vrouwen rond de tafel Humeyra’s boek. Ze doen dat volgens een strikt schema en punt voor punt. Terwijl Hilal meticuleus verslag optekent, maken enkele leden filmpjes en foto’s van de lezing. “Iedereen wordt geacht foto’s of video’s te maken van een bijeenkomst. Achteraf gebruik ik die dan om ons Instagramaccount levendig te houden.”

Als we aan de schaal met koekjes zitten, vertelt Humeyra me dat het voor haar de eerste lezing is waarop haar boek zo nauwgezet wordt besproken terwijl ze zelf aanwezig is. “Het is niet vreemd om kritiek te horen, dat ken ik nog van mijn opleiding bij de SchrijversAcademie. Mensen hebben het recht om zich al dan niet te vinden in je werk, hè. Ik hoorde vandaag toch vooral veel positiefs, nietwaar?”

Auteurslezing Humeyra Cetinel
Auteurslezing Humeyra Cetinel
Auteurslezing Humeyra Cetinel

Verslag door Bob Van Mol.