Humeyra Cetinel
Biografie
Humeyra Cetinel (1990) is auteur en (scenario)schrijver. Ze studeerde Oosterse Talen en Culturen aan de UGent en is afkomstig van Sint-Niklaas. In 2017 publiceerde ze in samenwerking met vzw Studio Sesam het diverse kinderboek 'Ridder van Karton', een modern heldenverhaal over de empowerment van meisjes. In 2023 verscheen bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts haar debuutroman ‘Nomade’. In haar werk legt Humeyra vaak de nadruk op diversiteit, emancipatie en intersectionaliteit. Dit mede vanuit haar eigen ervaringen; als kind van migranten, als moslim, en als vrouw.
Uitgelichte titels
Ridder Van Karton
Nomade
Lezingen
Nomade
Humeyra's lezingen over ‘Nomade’ zijn gericht op een volwassenenpubliek en kunnen (afhankelijk van de verwachtingen van de organisator) een verschillende invulling hebben. Een lezing kan gaan over de thema’s van het boek, een panel, een discussie, een vorming over prozaschrijven, enzovoorts. Thema’s die in ‘Nomade’ aan bod komen zijn: culturele (en religieuze) diversiteit, (doorbreken van) sociale conventies, vrouwenemancipatie.
Ridder van Karton
Deze lezing zijn interactief en afgestemd op maat van het (kinder)publiek, maar volgen veelal dezelfde structuur als die van 'Nomade'. Via gerichte, inleidende vragen maken kinderen en ouders kennis met de thema’s van het boek. Humeyra trekt de discussie door en maakt de verbinding met de heldin van haar verhaal: ‘Er was eens een dapper meisje… Amina.’ Via projectie op een groot scherm of het verteltheater bekijkt de auteur samen met het publiek eerst de illustraties: Wat zien jullie? Waar gaat het verhaal volgens jullie over? Daarna volgt de interactieve voorlezing van het verhaal. Eindigen doet Humeyra met een nabespreking: Waar gaat het verhaal over? Wie is Amina? Wat wil ze? Wat hebben de kinderen geleerd? Thema’s die in ‘Ridder Van Karton’ aan bod komen zijn: empowerment van meisjes, pesten, rollenpatronen.