Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Burgerschap, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, leesclub, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
18+

Tinneke Beeckman

Biografie

Voor Tinneke Beeckman (1976) is filosofie een manier om in de wereld te staan. Ze onderzoekt onderwerpen die haar persoonlijk nauw aan het hart liggen, alsook thema’s die de samenleving beroeren. Ze combineert daarbij historisch relevante denkers met actuele vraagstukken.

In 2020 verscheen haar meest recente boek 'Machiavelli’s lef. Levensfilosofie voor de vrije mens' (Boom). Tinneke ontdekte in Niccolò Machiavelli geen cynische machtsdenker, maar een inspirerende liefhebber van de vrijheid, wiens politieke inzichten erg actueel blijven. Eerder publiceerde ze ‘Door Spinoza’s lens’ (Uitgeverij Pelckmans/Klement, 2015), over de 17e-eeuwse denker Spinoza, toegepast voor de hedendaagse burger en ‘Macht en onmacht. Een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting’ (De Bezige Bij, 2015). Daarin onderzoekt ze verschillende manieren waarop het denken van de Verlichting onder vuur licht: de heerschappij van de economie over het politieke; de moeilijke zoektocht naar waarheid en de verwarrende postmoderne visies op macht.

Tinneke is columniste bij De Standaard. Ze schrijft ook regelmatig voor andere media en geeft filosofische duiding op radio en televisie.

Uitgelichte titels

Cover van boek Door Spinoza's lens

Door Spinoza's lens

Cover van boek Macht en onmacht. Een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting

Macht en onmacht. Een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting

Cover van boek Machiavelli's Lef. Levensfilosofie voor de vrije mens

Machiavelli's Lef. Levensfilosofie voor de vrije mens

Lezingen

Het thema en de format van de lezing maakt Tinneke in overleg met de organisator. Die kan haar informeren over het doelpubliek, de vragen, de noden. Het kan een langere lezing voor een klein of groot publiek zijn (met of zonder PowerPoint); een korte lezing, met of zonder lang vraaggesprek; een interview, een masterclass over een auteur enzovoort.

Neem contact op met Tinneke Beeckman

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.