“Poëzie gaat naar de kern van het leven”

Welke technieken gebruik je om de aandacht van je publiek vast te houden? Wat is de belangrijkste boodschap die je je toeschouwers wilt meegeven? We vuurden een reeks vragen af op auteur Astrid Haerens, die geboeid is door cross-overs en in haar lezingen verschillende kunstvormen combineert.

Welke technieken gebruik je om de aandacht van je publiek vast te houden tijdens een lezing?

“Ik geef verschillende soorten lezingen: van een muzikale performance met teksten uit 'Oerhert' en livemuziek van Mariske Broeckmeyer en Jasmijn Lootens tot een klassieke lezing waarbij ik poëzie voorlees en erover vertel, én alles daartussenin. Of het nu een performance of een workshop is: ik probeer te zorgen voor afwisseling om de aandacht van het publiek vast te houden. Toeschouwers moeten met andere woorden niet de hele tijd luisteren naar tekst en hun talige brein gebruiken, ze kunnen zich ook laten meeslepen door de melodieën in taal en muziek.”

Kun je enkele voorbeelden geven?

“Ik hou van cross-overs, dus tijdens een muzikale performance laten we muziek en poëzie samenvloeien. Ik zing bijvoorbeeld mee, de songteksten zijn gedichten of ik breng ze op muziek. Tijdens een klassieke lezing lees ik niet alleen gedichten voor, maar vertel ik ook over hoe ze tot stand komen en wat mijn visie op poëzie is. Je kunt poëzie namelijk op meerdere niveaus ervaren: voor mij is dat niet alleen iets taligs, maar ook iets lichamelijks. Buikgevoel is heel belangrijk. Ik breng mijn lezingen nooit op automatische piloot: ik herhaal niet altijd exact dezelfde zegging, maar zoek elke keer verbinding met het publiek. Die mindset voelen toeschouwers.”

Ik breng mijn lezingen nooit op automatische piloot.

Performance Astrid Haerens
Performance Astrid Haerens
Performance Astrid Haerens

Pas je je lezing aan voor verschillende groepen?

“Absoluut. Als ik een lezing houd voor kinderen of jongeren maak ik die sowieso interactiever en ga ik met hen ook aan de slag door hen bijvoorbeeld zelf iets te laten schrijven. Ik gaf vanochtend een lezing over ‘Oerhert’ aan dertienjarigen in een technische school en hoewel die bundel zeker geen kinderpoëzie is, hebben we er toch samen over kunnen praten. Het is zo jammer dat er zo veel vooroordelen zijn over poëzie, namelijk dat het saai en moeilijk is. De disclaimer is absoluut niet nodig. Poëzie is net veel vrijer en kan daardoor net rock-’n-roll in zich dragen.”

Zodra mensen in het taalbad van de poëzie stappen, ervaren ze zelf dat het hen kan raken.

Maak je na een lezing tijd om die te evalueren?

“Na een lezing ontstaan er vaak boeiende gesprekken met de toeschouwers als we boeken signeren of platen verkopen. Dat is zo waardevol en zo mooi: hoe poëzie naar de kern van het leven gaat. Via die gesprekken komt er dus onmiddellijk feedback, die ik zeker meeneem.”

Wat is volgens jou de belangrijkste boodschap die toeschouwers moeten meenemen na een lezing?

“Tijdens een muzikale performance proberen we van het luisteren naar poëzie een fysieke ervaring te maken, iets dat je met je buik en niet alleen met het hoofd beleeft. Tijdens een klassieke lezing is het vooral mijn missie om de angst voor poëzie weg te nemen en het plezier op te zoeken. Ik wil laten zien dat je je ermee kunt amuseren. Je moet je publiek, en zeker jongeren, niet onderschatten. Ze kunnen echt wel om met een zeker mate van abstractie of beelden die ze niet meteen begrijpen. Ik hou niet zo van verkleutering: ik gebruik speelse werkvormen, maar ik neem mijn publiek wel graag serieus.”

Astrid in Berchem

Het programma Poetry meets Jazz was een boeiende avond waarbij Astrid het beste van zichzelf liet zien. De improvisatie met jazztrompettist Bart Maris was geslaagd en ze speelden op elkaar in.

Nina Neyrinck van GC Op-Weule in Sint-Lambrechts-Woluwe

Wij nodigden Astrid uit voor een muzikale performance met teksten uit 'Oerhert' in samenwerking met muziek van Mariske Broeckmeyer (MARIS). De gedichten van Astrid zijn zo mooi met de muziek verweven dat je als kijker en luisteraar niet anders kunt dan in stilte kijken en genieten van wat er op je afkomt.

Sarah Hutse van ’t Uilekot in Herzele