Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Poëzie, Proza
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
0 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Astrid Haerens

Biografie

Astrid Haerens (1989) groeide op in Zwevegem en woont in Brussel. Ze behaalde een master in Woordkunst (Drama) aan het Conservatorium van Antwerpen, waar ze afstudeerde met een multidisciplinaire performance waarin ze de relatie tussen beeld en taal onderzocht. Astrid schrijft proza en poëzie.

In september 2017 verscheen haar debuutroman 'Stadspanters' (Uitgeverij Polis), een roman over meerlagige, vloeibare, zoekende identiteiten in de grootstad. Ander werk publiceerde ze onder meer in Revisor, De Gids, Het liegend konijn, de Poëziekrant, DW B, deBuren, De Standaard, Deus ex Machina en Hard//Hoofd. In 2019 trok Astrid door de Westhoek, ging in gesprek met meer dan tweehonderd mensen en maakte een multimediale poëzieplattegrond over de streek. Met Leonardo van Dijl maakte ze daarvoor ook een poëziefilm. In het voorjaar van 2022 verscheen haar poëziedebuut 'Oerhert' (Atlas Contact). Die bundel werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. Fragmenten van 'Oerhert' werden vertaald naar het Engels voor Versopolis door Megan Garr.

Astrid is geboeid door cross-overs. Momenteel werkt ze samen met geluidskunstenaar Mariske Broeckmeyer (MARIS). Samen onderzoeken ze onder andere de verklanking en lichamelijkheid van poëzie en muziek. Met hun laatste performance zijn ze geselecteerd voor een tournee met jazzlab in 2024. Ook komt er in 2024 een LP en een publicatie bij w.e.r.f. records. Astrid is ook Letterzetter (stadsdichter) van Kortrijk van 2022 tot 2024. Als letterzetter cureert ze het Memento woordkunstenfestival in Kortrijk en is ze aanvoerder van een collectief woordkunstenaars uit regio Kortrijk. Collectiviteit en de sociale basis van literatuur zijn thema's die haar interesseren. Daarnaast werkt Astrid als docent Literaire analyse aan het Conservatorium van Antwerpen, geeft ze les aan de educatieve master Schrijven aan het RITCS in Brussel en richtte ze aan de academie van Anderlecht een schrijfrichting op, waar ze ook lesgeeft.

Uitgelichte titels

Cover van boek Oerhert

Oerhert

Cover van boek Stadspanters

Stadspanters

Lezingen

Astrid Haerens geeft verschillende soorten lezingen, op maat van het publiek:

  • Muzikale performance met teksten uit 'Oerhert' in samenwerking met livemuziek van Mariske Broeckmeyer (MARIS).
  • Poëzieperformances (cross-overs met andere media mogelijk). 
  • Interactieve lezing.
  • Vragenrondes, interviews, groepsgesprekken.  
  • Poëzie- en schrijfworkshops.  

Neem contact op met Astrid Haerens

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.