Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school
Leeftijdsgroep
0 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar

Niels Verbinnen

Biografie

Niels Verbinnen (1985) was van kinds af aan graag creatief bezig: (huisjes) tekenen, verhalen en toneeltjes schrijven, handwerk en knutselen … Van het ‘huisjes tekenen’ maakte hij, na een architectuurstudie in Antwerpen, zijn beroep. Ook de creatieve kriebels op andere vlakken bleven … Door een open oproep voor debuterende schrijvers kwam Niels voor de eerste keer met zijn verhalen naar buiten. En met succes!

Niels bracht zijn debuut ‘Droomkasteel’ (met illustraties door Evy Van Guyse) begin 2023 uit bij Studio Sesam. Het verhaal is gebaseerd op zijn eigen ervaringen (introvert zijn, moeilijk contacten leggen), maar ook op de beleving van zijn kinderen (de ongelooflijke fantasie tijdens het spelen, de voorliefde voor zandkastelen).

Niels is volop bezig met nieuwe verhalen. Zijn verhalen starten steeds vanuit een persoonlijke invalshoek: een gebeurtenis, een herinnering, een karaktertrek … Fantasie en een stukje rijm hier of daar mogen ook niet ontbreken.

Niels heeft veel aandacht voor het weergeven van een diverse samenleving in zijn verhalen. En hij hoopt met zijn verhalen de boodschap naar kinderen over te brengen dat het best oké is om een beetje ‘anders’ te zijn.

Uitgelichte titels

Cover van boek Droomkasteel

Droomkasteel

Lezingen

Niels leert kort de aanwezige kindjes kennen en leest daarna op interactieve manier zijn boek ‘Droomkasteel’ voor. Tijdens het voorlezen is er voldoende tijd om bij de plotwendingen en verrassingen in het verhaal stil te staan. Het kan gaan over de prachtige illustraties, maar ook over de emoties die aan bod komen. Woorden die de kinderen niet begrijpen, kan hij tijdens of na het lezen uitleggen.

‘Droomkasteel’ gaat over fantasie en verbeelding, samen spelen, nieuwe vrienden maken en je verlegenheid overwinnen … Het hoofdpersonage Riff wordt genderneutraal voorgesteld. Tijdens het voorlezen worden de kinderen betrokken in het verhaal door vragen als ‘Wie vindt het ook best moeilijk om met andere kindjes te praten’, ‘Wie bouwt er ook graag zandkastelen’, ‘Welk dier zien jullie verstopt in het kasteel…’. Op die manier wordt het leesplezier van de kinderen aangewakkerd.

Spelenderwijze kunnen de thema’s van ‘Droomkasteel’ aan bod komen in creatieve knutsel- of praatmomenten:

  • het gezin: hoe kunnen gezinnen eruitzien? Kinderen die willen, kunnen ook iets vertellen over hun gezin. Niels vertelt met plezier over zijn eigen ‘regenbooggezin’;
  • vrienden maken: we maken samen een vriendenketting voor Riff;
  • kastelen: we maken samen een prachtig droomkasteel door te knippen, lijmen en versieren.

Het zijn activiteiten waarbij het vooral belangrijk is dat het kind zich kan uitdrukken en een eigen stempel kan drukken op het resultaat. Tijdens het knutselen of tekenen wordt er gepraat over wat we doen en hoe we ons daarbij voelen. Elk kindjes krijgt de kans, als ze dat willen, om even hun verhaal te vertellen.

Praktisch

Niels kan zijn lezingen ook samen met illustratrice Evy Van Guyse geven. 

Op voorhand bespreken je samen met Niels de grootte van de groepen en de praktische afspraken.

Neem contact op met Niels Verbinnen

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.