Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
0 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar

Evy Van Guyse

Biografie

Evy Van Guyse (1982) was als kind reeds graag in de weer met potlood en papier, spelend met kleuren, lijnen en vormen. Tekenen bleek voor haar, en is nog steeds, een ideale manier om te ontspannen en de tijd helemaal te vergeten.

Na haar studies interieurvormgeving bleef het kriebelen om te illustreren. In het atelier Toegepaste grafiek aan de Academie van Sint-Niklaas kon Evy haar hart ophalen en leerde ze de knepen van het illustratievak.

In 2022 debuteerde ze met het prentenboek ‘Schatkamer’ (uitgeverij Lemniscaat), in samenwerking met auteur Mireille Geus. In het boek krijg je een rondleiding in een bijzondere schatkamer, het meest waardevol zijn de herinneringen. In 2023 volgt 'Droomkasteel', een verhaal van Niels Verbinnen dat werd uitgegeven door Studio Sesam. Een spannend en teder verhaal over een fantasierijk en verlegen kind dat nieuwe vrienden maakt. 

In haar illustraties combineert Evy graag de realiteit met fantasie en speelt ze graag met grote en kleine vormen die een andere functie krijgen. Het resultaat zijn kleurrijke illustraties met een tikkeltje humor en een heel eigen verhaal. Evy maakt digitale illustraties. Na een schets op papier werkt ze de illustratie verder uit op haar Ipad. Zo slaagt ze er in om elk beeld een unieke sfeer mee te geven, rijk aan details. 

Momenteel werkt Evy aan twee nieuwe boeken: 'Te klein' en 'Papa, ik mis je' die bij uitgeverij Lemniscaat zullen verschijnen. 

 

Uitgelichte titels

Cover van boek Schatkamer

Schatkamer

Cover van boek Droomkasteel

Droomkasteel

Lezingen

In deze lezingen maak je kennis met Evy en haar illustraties. Aan de hand van een voorleesmoment gaat Evy met de kinderen op zoek naar wat er allemaal te zien is in haar tekeningen. Zo worden de kinderen mee betrokken in het verhaal en kan Evy telkens inpikken op hun belevingswereld. Afhankelijk van welk boek er wordt gekozen, kan er ook dieper worden ingegaan op de bijhorende thema's:

  1. Bij 'Schatkamer' werkt Evy rond het begrip 'herinneringen'. Wat is een herinnering? Hoe zou jouw schatkamer van herinneringen er uitzien? De groep doet een activiteit om de fantasie te prikkelen. Elk kind krijgt een tekenblad met een snoeppapiertje op afgebeeld. Ze tekenen verder op het blad en geven de snoepwikkels zo een heel andere functie in een fantasiewereld. Aan de hand van voorbeelden helpt Evy de kinderen op weg. Welk wezentje of voorwerp zien ze in het verfrommelde papiertje?
  2. 'Droomkasteel' gaat over over vriendschap, jezelf kunnen en mogen zijn. Riff is een genderneutraal personage en maakt deel uit van een regenbooggezin. Het prentenboek werd gepubliceerd in een reeks van Studio Sesam die de focus willen leggen op superdiversiteit in kinderboeken. Wanneer en bij wie kunnen kinderen helemaal zichzelf zijn? Na de voorleessessie vult de groep de vriendschapsslinger van Riff verder aan met hun eigen unieke ik, en maken hun eigen droomkasteel door elk een toren te versieren. 

Praktisch

  • Evy geeft bij voorkeur lezingen aan groepen van maximaal 25 kinderen.

Neem contact op met Evy Van Guyse

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.