Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Mens en maatschappij, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
0 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Flore Deman

Biografie

Flore Deman (1992) is een prijswinnende illustrator met een veelzijdig portfolio dat zowel illustraties voor kranten en magazines als voor kinderboeken omvat. Haar fijngevoelige, speelse tekeningen worden steevast gekruid met een pittige portie kleur en laten zich nog het best vertalen als een feeëriek universum waarin ze haar toeschouwer zachtjes, laag na laag, meeneemt naar de kern van het verhaal. Flore viel al meermaals in de prijzen met illustraties over sociale en maatschappelijke thema’s. Daarnaast illustreerde ze verschillende kinderboeken. Voor Pelckmans illustreerde ze drie humoristische prentenboeken met dieren in de hoofdrol: ‘Koala zit verstopt’ (2020), ‘Giraf wil ook een geluid’ (2020) en ‘Octopus droomt van een lief’ (2021). In 2022 publiceerde ze twee kinderboeken bij Uitgeverij Vrijdag. In ‘En ze leefden nog’ breekt ze met de stereotype sprookjesfiguren en speelt ze met de grenzen van gender. ‘Het land van Ooit’ is een hartverwarmend verhaal met fantasierijke illustraties voor kleine avonturiers.

Uitgelichte titels

Cover van boek En ze leefden nog

En ze leefden nog

Cover van boek Het land van Ooit

Het land van Ooit

Cover van boek Giraf wil ook geluid

Giraf wil ook geluid

Lezingen

  1. Het land van Ooit

Deze auteurslezing wordt in ideale omstandigheden door zowel Femke Vanbelle (schrijver) als Flore Deman (illustrator) gegeven. Uiteraard kunnen ze ook afzonderlijk worden gevraagd. Het vormt echter een enorme meerwaarde, zeker voor een jong publiek, dat ze als creatief duo samen kunnen vertellen en de workshop begeleiden. Na een introductie van het boek volgt er een vertelmoment en creatieve workshop.

  1. En ze leefden nog

Dit is een lezing en workshop waarin Flore de stereotype kenmerken van een prins of prinses doorbreekt. Aan de hand van vraagstelling komt ze tot herkenbare stereotypen die gelinkt zijn aan prinsen en prinsessen en past deze toe op stereotype kenmerken van jongens en meisjes. Voelen de meisjes zich ook zoals de stereotype prinsessen? Voelen jongens zich ook zoals de prinsen? Hoe voelen de kinderen zich hierbij? Vinden ze het herkenbaar? Daarbij koppelt Flore terug naar de hoofdpersonages: de kleine zeemeermin wil helemaal geen ballerina zijn, ze wil waterpolo volgen. In het boek wordt duidelijk dat het haar papa is die stiekem naar de balletles wil gaan. Doornroosje wacht helemaal niet op de kus van haar prins maar is druk in de weer! Rapunzel is een slimme wetenschapster die soms wat chaotisch is door haar lange haren. Belle ontmoet het Beest en ontdekt dat het Beest kwaad is, om een goede reden. Met deze nieuwe prinsen en prinsessen gaat Flore daarna aan de slag in een creatieve workshop.

  1. Inkijk in het werk van Flore als illustrator

Flore illustreert sinds 2014 voor kranten, magazines, uitgeverijen en publiceerde intussen 5 kinderboeken. In deze lezing geeft ze een inkijk in haar portfolio en vertelt ze hoe haar werk evolueerde doorheen de jaren. Als kind zat ze constant achter haar tekentafel en in de kunstacademie leerde ze de eerste kneepjes van het digitaal tekenen. Haar tekenstijl evolueerde sterk maar ook haar interesse in het illustreren voor kinderboeken en kranten. Voor editorial opdrachtgevers illustreert ze de meest complexe thema’s zoals mentale gezondheid, vrouwenrechten, psychologische onderwerpen en creëert ze een warme maar toch intense illustratie om het topic te visualiseren.

Praktisch

  • Tijdens haar lezingen maakt Flore graag gebruik van een beamer en een projectiescherm. Indien een scherm niet beschikbaar is, is een televisie of pc-scherm ook een mogelijkheid.
  • Bij een workshop voorziet de organisator tafels en stoelen nodig.
  • In sommige gevallen vraagt Flore ook aan de organisatie om bepaalde knutsel- of tekenmaterialen te voorzien.

Neem contact op met Flore Deman

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.