Flore Deman
Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Mens en maatschappij, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
0-2 jaar, 2-4 jaar, 4-6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+
Onderwijs
Basisonderwijs, Secundair onderwijs ASO, Secundair onderwijs TSO, Secundair onderwijs BSO, Secundair onderwijs KSO

Flore Deman

Biografie

Flore Deman (1992) is een prijswinnende illustrator met een veelzijdig portfolio dat zowel illustraties voor kranten en magazines als voor kinderboeken omvat. Haar fijngevoelige, speelse tekeningen worden steevast gekruid met een pittige portie kleur en laten zich nog het best vertalen als een feeëriek universum waarin ze haar toeschouwer zachtjes, laag na laag, meeneemt naar de kern van het verhaal. Flore viel al meermaals in de prijzen met illustraties over sociale en maatschappelijke thema’s. Daarnaast illustreerde ze verschillende kinderboeken. Voor Pelckmans illustreerde ze drie humoristische prentenboeken met dieren in de hoofdrol: ‘Koala zit verstopt’ (2020), ‘Giraf wil ook een geluid’ (2020) en ‘Octopus droomt van een lief’ (2021). Haar meest recente boeken verschenen bij Uitgeverij De Eenhoorn. In 2022 bracht Flore ‘En ze leefden nog’ uit met Elisabeth Lucie Baeten. In deze bestseller breekt ze met de stereotype sprookjesfiguren en speelt ze met de grenzen van gender. In 2024 bracht ze samen met Femke Vanbelle 'Kamertje ikke' uit, een prentenboek over jezelf zijn en identiteit. 'En ze leefden nog altijd' (2024) is het tweede boek met Elisabeth Lucie Baeten, met vier nieuwe hedendaagse sprookjes. 

Uitgelichte titels

Cover van boek Kamertje ikke

Kamertje ikke

Cover van boek En ze leefden nog

En ze leefden nog

Cover van boek En ze leefden nog altijd

En ze leefden nog altijd

Lezingen

1. Kamertje ikke

In deze auteurslezing leest Flore voor uit 'Kamertje ikke' - het fantasierijke prentenboek voor lagere schoolkinderen (werkt goed vanaf 6 jaar). 'Kamertje ikke' gaat over een kamertje, diep binnen jezelf. Een plekje waar je jezelf kan zijn. Twee heel verschillende kinderen nemen elkaar mee in hun eigen wonderlijke wereld: soms zacht als een zomerbries, dan weer wild als een wervelwind. De lezing kan worden gekoppeld aan een creatieve workshop waarin kinderen hun eigen kamertje ikke illustreren en vormgeven. We leren zo onszelf en de ander goed kennen. We koppelen hier ook een fijn interactiemoment aan. ‘Kamertje ikke’ gaat over introvert en extravert zijn, over genieten van stilte en op avontuur gaan, over jezelf en je vrienden leren kennen. Deze lezing kan ook samen met Femke Vanbelle (auteur) geboekt worden. 

2. En ze leefden nog + En ze leefden nog altijd

In deze lezing leest Flore een of meerdere verhalen voor uit 'En ze leefden nog' en 'En ze leefden nog altijd' - de hedendaagse sprookjes op rijm geschreven - en gaat ze in interactie met de kinderen. In de verhalen merken we dat stereotype aspecten van prinsen en prinsessen doorbroken worden. De verhalen gaan ook écht over jezelf zijn. Zo wil de kleine zeemeermin liever waterpolo volgen en geen ballerina zijn. In het boek wordt het duidelijk dat het haar papa is die stiekem naar de balletles wil. Doornroosje wacht helemaal niet op de kus van haar prins maar is druk in de weer! Wist je dat Assepoester veel meer is dan enkel lief en fijn? En dat Aladdin bang is om volledig zichzelf te zijn? Pinokkio is anders dan zijn vrienden, van top tot teen. En Sneeuwwitje heeft duizenden fans, maar voelt zich toch alleen. Er zit ook veel diversiteit in de personages in het boek. Bij deze lezing hoort een workshop 'Spiegeltje aan de wand' waarbij kinderen zichzelf als sprookjesheld tekenen. 

3. Inkijk in het werk van Flore als illustrator

Flore illustreert sinds 2014 voor kranten, magazines, uitgeverijen en publiceerde intussen 5 kinderboeken. In deze lezing geeft ze een inkijk in haar portfolio en vertelt ze hoe haar werk evolueerde doorheen de jaren. Als kind zat ze constant achter haar tekentafel en in de kunstacademie leerde ze de eerste kneepjes van het digitaal tekenen. Haar tekenstijl evolueerde sterk maar ook haar interesse in het illustreren voor kinderboeken en kranten. Voor editorial opdrachtgevers illustreert ze de meest complexe thema’s zoals mentale gezondheid, vrouwenrechten, psychologische onderwerpen en creëert ze een warme maar toch intense illustratie om het topic te visualiseren.

Praktisch

  • Tijdens haar lezingen maakt Flore graag gebruik van een beamer en een projectiescherm. Indien een scherm niet beschikbaar is, is een televisie of pc-scherm ook een mogelijkheid.
  • Bij een workshop voorziet de organisator tafels en stoelen nodig.
  • In sommige gevallen vraagt Flore ook aan de organisatie om bepaalde knutsel- of tekenmaterialen te voorzien.

Neem contact op met Flore Deman

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.