Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Non-fictie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Duurzaamheid, Leescompetenties, Mens en maatschappij, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 18+

Yasmine Versteele

Biografie

Yasmine Versteele (1993) is een creatieveling met een passie voor woord en beeld. Het liefst vertelt ze verhalen zoekende naar impact en begrip voor mens en natuur. Ze wilt film en literatuur benutten om deze verhalen uit te drukken en mensen te inspireren en verbinden met elkaar en hun omgeving.

In 2023 publiceerde ze twee kinderboeken bij uitgeverij Clavis: ‘Willow & Warre laten alles lekker wild’ over hoe we de natuur het beste helpen door lekker niks te doen en haar te bewonderen, en ‘Willow & Warre bouwen een warm nest’ over hoe de natuur zich voorbereidt tijdens de herfst op de nakende winter. Binnenkort verschijnt een derde titel: ‘Willow & Jane brengen kleine Ava thuis’ over een jonge Jane Goodall en de uitdagingen die een kleine chimpansee treft in het tropische regenwoud.

Als filmmaker maakte Yasmine eerder ook de kortfilm ‘Belgian Blue’, waarin ze het verhaal vertelt van een koe en haar kalf. Haar werk vindt een oorsprong in de natuur en in de relatie van ons mensen tot dieren en planten. Ze zoekt naar manieren in beeld, tekst en verhalen om haar publiek, opnieuw, te verbinden met natuur en haar inwoners.

Uitgelichte titels

Cover van boek Willow & Warre laten alles lekker wild

Willow & Warre laten alles lekker wild

Cover van boek Willow & Warre bouwen een warm nest

Willow & Warre bouwen een warm nest

Lezingen

Een lezing van Yasmine is een interactieve vertelling. Ze vertelt over hoe haar boeken tot stand komen, van het bedenken van avonturen en het onderzoeken van het onderwerp (de dieren en planten die aan bod komen) tot hoe het verhaal er moet uitzien. Ze gaat in op de paralellen tussen het bedenken en schrijven van een scenario, op welke vragen ze zichzelf stelt, en vertelt over waar ze haar inspiratie vandaan haalt. Daarnaast legt ze ook uit hoe de samenwerking met de illustrator of met de beeldmaker meestal verloopt. Het voorlezen van de verhalen kan louter op zichzelf staan of kan visueel ondersteund worden.

Het doel van Yasmine is om met haar lezingen kinderen en volwassenen te inspireren, warm te maken tot lezen, creëren, buitenspelen, ontdekken en bestuderen. Ze hecht veel belang aan interactie en laat graag voldoende ruimte voor een gesprek, vragen en onderbrekingen.

Afhankelijk van de tijd en de plek maakt Yasmine soms gebruik van een kleine brainstormopdracht met richtideeën als: hoe kunnen we de natuur (afhankelijk van het seizoen) helpen? Wat verstaan we onder biodiversiteit, bestuiving en/of verwildering? Hoe kan de natuur ons plezier bezorgen?

Een lezing kan ook gepaard gaan met een vertoning van de film 'Warre en de drie Wilgen'. Daarnaast kan een lezing ook samen gegeven worden met Bente Pompen, illustrator van het boek, die tevens de cameravrouw is van de film. Zij vult aan op het visuele aspect: het tot stand komen van beeld en illustratie. 

Praktisch

 

Neem contact op met Yasmine Versteele

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.