Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Non-fictie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Yasmina El Messaoudi

Biografie

Yasmina El Messaoudi (1983) is nieuwslezer van de ochtendshow op radiozender MNM. Eerder werkte ze als journalist bij Radio 2. Yasmina deed ook freelance werk als radio- en tv-presentator voor o.a. Bruzz, Radio 1 en Q-music. Ze schreef columns voor De Standaard, De Morgen, Charlie Magazine en Flair, en maakte jarenlang reportages voor Libelle.  

In het voorjaar van 2022 verscheen Yasmina's debuut 'Straatkat', een aangrijpend en openhartig verhaal over opgroeien tussen twee werelden.

Uitgelichte titels

Cover van boek Straatkat

Straatkat

Lezingen

Yasmina groeit op tussen twee culturen. Haar vader komt uit het Rifgebergte in Marokko, haar moeder is geboren en getogen in een klein Vlaams dorpje. In het gezin staan de bijbel en de koran naast elkaar en worden nooit vragen gesteld over de mengelmoes aan talen, gebruiken en religies. Als een straatkat loopt Yasmina door het leven: nieuwsgierig en enthousiast, maar soms ook bang en onzeker. Ze is een buitenbeentje. In het Vlaamse dorp, maar evengoed bij haar familie in Molenbeek. Enkel in haar gezin vindt ze rust. Wanneer Yasmina’s moeder ongeneeslijk ziek wordt en sterft, verdwijnt langzaam maar zeker haar enige thuis.

De lezing is opgebouwd in twee delen, net als het boek. Het eerste deel gaat over rouw. Hoe neem je afscheid van iemand, hoe hou je tijdens het ziekteproces het hoofd boven water, en hoe verwerk je een allesverwoestend verlies? Yasmina gaat over dit thema ook in gesprek met het publiek. Door middel van papiertjes die ze uitdeelt kunnen de deelnemers delen of er iemand is die ze hard missen in hun leven. Dit hoeft niet altijd een overleden persoon te zijn. Hier toont Yasmina mee aan dat afscheid nemen op vele niveaus een rol kan spelen in iemands leven. Zoals Yasmina zelf ook afscheid moest nemen van haar gezin zoals ze het kende van voor het overlijden van haar moeder.

In deel twee van de lezing komt het thema identiteit aan bod. Yasmina stelt opnieuw een vraag waar het publiek via papier op kan antwoorden: 'wanneer voel jij je een buitenstaander?' Deze vraag linkt ze aan deel twee van haar boek, waarin ze vertelt dat ze door het verlies van haar moeder geconfronteerd werd met de buitenwereld waar ze noch Marokkaans noch Vlaams voelt. De conclusie waar Yasmina mee afsluit is dat we misschien wel allemaal buitenstaanders zijn, straatkatten. Niet alleen door afkomst, maar evengoed door kinderloos te zijn, single te zijn of door geen goed contact met familie te hebben.

Doorheen de lezing leest Yasmina stukjes voor, projecteert ze citaten uit het boek en deelt ze voorbeelden van andere boeken die gelijkaardige thema's behandelen.

Praktisch

Als organisator voorzie je:

  • Een projectiescherm en een beamer met HDMI-aansluiting (voor Yasmina's Powerpointpresentatie)
  • Een micro (wanneer de lezing voor een grote groep plaatsvindt)

Neem contact op met Yasmina El Messaoudi

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.