Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Non-fictie, Poëzie, Proza, Theater
Thema’s
Burgerschap, Historisch bewustzijn, Leercompetenties, Lichamelijke opvoeding en gezondheid, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Ondernemingszin, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Wim Geysen

Biografie

Wim Geysen (1970) is auteur, acteur, theatermaker en singer-songwriter. Hij is al twintig jaar een graag geziene gast in scholen, verenigingen en bibliotheken. Daar verzorgt hij geanimeerde literaire lezingen - al dan niet met muzikale omkadering - over zijn boeken en theaterwerk (met ondertussen meer dan twintig opgevoerde theaterteksten) voor jongeren (15+) en volwassenen. 

Tot nog toe publiceerde Wim twaalf boeken (fictie en non-fictie) en een twintigtal theaterstukken voor kinderen, jongeren en volwassenen. De jongste jaren kreeg hij heel wat erkenning voor zijn multimediale theatermonoloog 'Flits!'. Het stuk werd ondertussen 1.500 keer opgevoerd en werd vertaald in het Frans, Engels, Tsjechisch en Servisch. Zijn creatie 'Wereldschemer' werd bekroond met het Gouden Label voor beste muziektheater 2014. 'Vroemtuut' en 'Samoerai', twee theaterstukken over verkeer voor kleuters en lagereschoolkinderen, werden door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde uitgeroepen tot voorbeeldproject.

Wims werk:

  • 'Lek': Wims debuut (1997) is een roman over psychose, internering, misdaad en straf. Het boek leverde hem een nominatie op voor de toenmalige ASLK-prijs voor het literaire debuut.
  • 'Vuur': een aanklacht tegen de apathische berusting en nihilisme in onze samenleving. Tegelijk doet het boek een warme oproep voor (geweldloze) revolutie, actie en engagement.
  • 'Spiegelschrift' (geschreven samen met Bart Demyttenaere): het verhaal van Dennis en Babbe, twee twintigers (en karakteriële tegenpolen) die mekaar beter leren kennen doorheen een intensieve, vaak filosofische briefwisseling. Het boek stelt pertinente vragen over depressie, zelfdoding, geluk en ongeluk. 
  • 'Stille Zaterdag' (opnieuw samen met Bart Demyttenaere): een roman die dieper ingaat op tienerzwangerschap, interrelationele, familiale verhoudingen en (non-) communicatie. 
  • 'Zonder afscheid': Wims eerste non-fictieboek. Hij nam diepgaande interviews af van ouders, broers en zusters van jonge verkeersslachtoffers. Het resultaat is een helder en ontroerend inzicht in de verregaande gevolgen van een verkeersongeval. Het boek wordt ook gebruikt als 'kapstok' bij de multimediale monoloog 'Flits!' die ook beschikbaar is als afzonderlijke lezing/ performance voor kleinere groepen (tot 90 toeschouwers).
  • 'Op het bot': Het verhaal van Vanessa Coolen, een jonge vrouw die een jarenlange strijd voerde met anorexia, wordt aangevuld met reacties van familieleden en vrienden. Achteraan in het boek zijn vier gesprekken opgenomen die Wim over het onderwerp voerde met psychologen en psychiaters.
  • 'Wat de huid fluistert': Wim maakte dit kijk- en beleefboek dat Wim maakte voor het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek met verslagen, interviews, gedichten en foto's. Hij sprak hiervoor met hulpverleners, voerde gesprekken met slachtoffers en begeleidde het revalidatiekamp met kinderen en jongeren in Spa.
  • 'Hart's tocht': Dit rijkelijk geïllustreerd boek (met cd) werd vormgegeven door Pieter-Jan Peeters en bevat proza, poëzie en liedjesteksten geschreven voor Oerbos, een cross-over van woord, muziek en hedendaagse kunst. 
  • 'Jong! (en ziek)': Twaalf indringende gesprekken met jonge kankerpatiënten met portretfoto's van fotograaf Koen Broos. Wim werkte voor dit boek samen met Stein De Sterck en Jeroen Boone.
  • 'Grens': Deze young-adult roman gaat over liefde, een verloren vriendschap, (de schaduwkant van) seksualiteit en onuitgesproken geheimen. 
  • 'Lijfje en ik': Dit prentenboek vertelt het verhaal van de levenslustige Pia en haar onafscheidelijke metgezel Lijfje. Bij het boek hoort de gelijknamige muzikale vertelling. Thema's: lichamelijkheid, grenzen (leren) stellen en zijn wie je bent. Doelgroep 4-7-jarigen, hun ouders, leerkrachten en begeleiders.

Lezingen

Wim vertrekt in zijn lezingen van een van zijn literaire werken. Hij bespreekt de behandelde thema’s, deelt zijn ervaring in het schrijversvak, beschrijft het creatieve proces dat hij volgt bij het tot stand komen van nieuwe teksten, en het verband auteur-theatermaker. Eventueel brengt hij ook theaterfragmenten en muzikale intermezzo’s (eigen Nederlandstalig werk) met gitaar en zang.

De kapstok voor deze lezingen is telkens een van Wims romans, non-fictieboeken of theaterstukken. Behalve het verhaal achter de schrijver en het tot stand komen van literair werk, kunnen ook heel wat maatschappelijke thema’s aan bod komen, zoals misdaad en straf, psychiatrie, engagement, tienerzwangerschap, grensoverschrijdend gedrag, verkeers(on)veiligheid, brandwonden, zelfbeeld, kanker, depressie & zelfdoding). Wim betrekt zijn publiek graag bij zijn lezingen via verschillende invalshoeken. Voorlezen, vertellen, videofragmenten, musiceren, acteren: interactie troef!

Wil je een lezingen ‘op maat’ organiseren? Wim biedt organisatoren de mogelijkheid om gezamenlijk te bepalen op welke thema’s en aspecten van het schrijverschap de nadruk zal liggen tijdens de lezingen.

Praktisch

De organisator voorziet:

  • een (ruim) lokaal
  • een beamer
  • een geluidsinstallatie

Meer informatie vind je op www.wimgeysen.be.

Neem contact op met Wim Geysen

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.