Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Non-fictie, Proza
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 18+

Wim Chielens

Biografie

Wim Chielens (1960) is auteur, acteur, muzikant en rasverteller. Wim is een kind van de Westhoek, en dat merk je in veel van zijn boeken. In zijn debuut ‘Nooit meer terug naar Tipperary’ (Globe, 2005) vertelt hij in het bijzonder over de Ierse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog deel uitmaakten van het Britse leger. ‘Het meisje van de Engelsman’ (Standaard Uitgeverij, 2001) is een jeugdroman waarin een meisje een oud familieverhaal ontdekt dat zich afspeelde tijdens WO I. Wim schreef ook twee non-fictieboeken die de Eerste Wereldoorlog uitleggen aan kinderen. In ‘De Troost van Schoonheid’ (Manteau, 2015) schrijven de broers Wim en Piet Chielens brieven naar elkaar over de schrijvers aan het Ieperse front van 14-18.

 

Wim schrijft ook boeken over andere thema’s. Zo is ‘Aankomst Maken’ (Globe, 1997) een aangrijpende roman die zich in het milieu van het wielrennen afspeelt, en voor zijn jongste boek ‘De Droefheid zal blijven duren’ (Bibliodroom, 2019) liet Wim zich inspireren door het leven van Vincent Van Gogh.

Uitgelichte titels

Cover van boek De Droefheid al blijven duren

De Droefheid al blijven duren

Cover van boek De Kijkkast van Kobe

De Kijkkast van Kobe

Cover van boek De Troost van Schoonheid

De Troost van Schoonheid

Lezingen

1. Lezing over ‘De kijkkast van Kobe’ (Clavis, 2006):

 

Een interactieve vertelling waarin Wim aan de hand van voorwerpen uit ‘De kijkkast van Kobe’ de kinderen bepaalde thema’s uit de oorlog laat ontdekken. Kobe, Wims zoon, bezocht toen hij tien jaar was voor het eerst een museum over de Eerste Wereldoorlog. Achteraf maakte hij thuis zijn eigen museum. Wim werpt tijdens zijn lezing thema’s op die ook vandaag relevant zijn: vluchten, kinderen in oorlog, angst of helden, herdenken, enzovoorts.

 

2. Lezing over ‘De droefheid zal blijven duren’ (Bibliodroom, 2019)

 

Een luchtige, beeldrijke en bij momenten ontroerende lezing waarin Wim de laatste twee levensjaren van Vincent Van Gogh verkent. Dit doet hij aan de hand van een 100-tal schilderijen en biografische documenten van Van Gogh. Wim geeft zijn  persoonlijke interpretatie aan de werken en leest korte fragmenten voor uit zijn roman en uit de brieven van Van Gogh.

 

3. Lezing over ‘De troost van Schoonheid’ / ‘De literaire Salient’ (Manteau, 2015) 

 

Een lezing over de voornamelijk Britse literatuur geschreven aan en over het front bij Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog. Wim vertelt over de evolutie van enthousiasme en voluntarisme naar wanhoop en desillusie. Daarbij volgt hij ook de chronologie van de oorlog via het werk van schrijvers als Francis Ledwidge, Edmund Blunden, Siegfried Sassoon enzovoort.

Praktisch

  • Voor de lezing over ‘De droefheid zal blijven duren’ maakt Wim graag gebruik van een beamer en scherm met HDMI-aansluiting.

Neem contact op met Wim Chielens

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.